KulturanajnovijeNaslovna vijestSerijali

Najbolje televizijske serije u 2020. godini

Ove izvrsne serije učinile su podnošljivim duge večeri i vikende u izolaciji.

Prevela: Sara Desančić

economist.com

“Better Call Saul”

Iako je jako teško izvesti predradnju za “Breaking Bad”, jednu od najslavnijih televizijskih serija, nedavna serija “Better Call Saul”je uspjela u tome.

Peta sezona ponudila je veći dio najbolje franšize u glumi, režiji i pisanju, istovremeno pronalazeći način da produbi priče koje je ispričao njen prethodnik. Sa “Better Call Saul”, maestri Vince Gilligan i Peter Gould napravili su seriju koja može da se takmiči sa najboljim šemama basnoslovnog Heisenberga i Slippin’ Jimmya.

Foto: economist.com

“The Crown”

Četvrta sezona raskošne drame Netflixa o vladavini kraljice Elizabete II bila je najbolja dosad. Peter Morgan, kreator serije, imao je ubjedljiv materijal za rad: premijera Margaret Thatcher i njeni sukobi sa kraljicom, atentat na lorda Louisa Mountbattena od strane IPA-e i, naravno, buran brak princa Charlesa i princeze Dijane Spencer.

Ipak, Gillian Anderson kao Thatcher i Emma Corin kao princeza od Velsa – učinili su da taj materijal oživi. U stvari, “The Crown” je bila toliko ubjedljiva serija da su obožavaoci pokojne princeze preplavili društvene mreže osudom princa Charlesa.

Oliver Dowden, britanski sekretar za kulturu, zatražio je od Netflixa da jasno stavi do znanja da su prikazani događaji izmišljeni.

Foto: Google images

“The Great”

Tony McNamara, koscenarista “The Favourite”, stvorio je još jednu duhovitu, drsku dramu na evropskom dvoru, ovog puta u imperijalnoj Rusiji.”The Great” je priča o Katarini II koja se udaje, a zatim planira da ubije monstruoznog, ali i vrlo smiješnog, Petra III.

Elle Fanning je šarmantna i ubjedljiva kao idealistkinja koju realnost neprestano budi, dok Nicholas Hoult ima slasno nečuvenu ulogu. Osvježavajuće raznolike glumačke korice i varalice ispunjavaju zabavni teren.

Serija takođe izgleda prelijepo, ali njena najveća snaga je u tome što likovi žive, dišu, zabavljaju se, umjesto zagušljivih istorijskih ličnosti koje pričaju isječenim rečenicama. Gospodin McNamara se malo osvrnuo na činjenice ali gledaoci su zahvalni na netačnostima.

Foto: Google images

“LoveCraft Country”

Kad je Misha Grin napravila adaptaciju romana Matta Ruffa za HBO, rekla je “ovo bi moglo da bude nešto potpuno novo na TV-u”. Atticus Freeman, ratni veteran i ljubitelj fantastike, kreće u potragu za svojim nestalim ocem uz pomoć svog ujaka Georgea i prijatelja Letitia.

Dok su afroamerikanci putovali širom Amerike pedesetih godina, njihovi životi bili su ugroženi od strane rasista iz malih gradova kao i natprirodnih sila.

Ubrzo otkrivaju širu zavjeru koja uključuje društvo i drevnu čaroliju.”Lovecraft Country” se istakao po novom otkriću naučne fantastike, horora i fantastičnih trolova, kao i po smjeloj dramatizaciji stvarnih istorijskih događaja poput masakra u Tulsi 1921. i Korejskog rata.

Foto: Google images

“I May Destroy You”

Michaela Coel je napisala, režirala i glumila u ovoj seriji, koja je postala jedna od najoriginalnijih i najprovokativnijih drama na televiziji.

Glumila je Arabelu, spisateljicu koja se nedavno proslavila zbog svoje “Hronike jednog prekomjernog milenijuma”, knjige stvorene od Twitter objava.

Dok joj se približava krajnji rok za sljedeći projekat, ona pravi pauzu kako bi izasla sa jednim prijateljem: sljedećeg jutra shvata da je drogirana i seksualno napadnuta.”I May Destroy You” istražuje temu pristanka kroz živote mladih u velikom gradu. Pored mraka postoje radosni prikazi prijateljstva i zabave.

Foto: Google images

“The Last Dance”

Kako je Covid-19 zaustavio profesionalni sport, ESPN je ubrzo popunio emitovanje dokumentarnim serijalom sa deset epizoda o legendarnom heroju NBA-e, Michaelu Jordanu.

Dok je Jordan pričao o svojoj posljednjoj sezoni sa Chicago Bullsima – sve vrijeme pijuckajući tekilu i pušeći cigaru- podsjećao je obožavatelje na svoj šarm, dominantnu ličnost i nezaustavljivu potrebu za pobjedom. Ali nakon penzionisanja, Jordan i dalje stvara osjećaj lične lige i još uvijek je na vrhu svoje igre.

Foto: Google images

The Mandalorian”

Prva sezona ove televizijske serije “Star Warsa” nije se našla na prošlogodišnjoj listi ali je dobila nominaciju za Emmi za izvanredne serije. Ovo postignuće je lični potpis za Disney +, kao i za Boba Igera, bivšeg Disney-og izvršnog direktora.

”Black Panter” je 2018. godine bio drugi film sa najvećom zaradom na svijetu i postao prvi strip film koji je postao najbolji film na dodjeli Oskara.”The Mandalorian” je pokazao da se Disney komercijalna i kritička dominacija može prevesti i na male ekrane.

U drugoj sezoni,”The Mandalorian” je udario hiperpogon svjetlosne brzine. Redovno nudi zabavu više od bilo kog drugog televizijskog programa.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije