AktivizamFeminizamnajnovijeNaslovna vijest

NIKOLA VUČIĆ: „2021 će biti godina protiv toksične muškosti!“

Nikola Vučić je jedan od najpoznatijih televizijskih novinara koji se već od rane mladosti ističe svojom kompetencijom, objektivnim izvještavanjem i elokvencijom.

Ružica Ljubičić

Foto: Aida Redžepagić

Ovaj mladi novinar je jedan od zaštitnih lica N1 televizije. Autor je televizijske emisije „Izvan okvira.“ Nikola je  za Lola magazin najavio novi projekat vlastitoga istraživanja ne temu rodne kontrole i toksične muškosti.

„Rezultat mog istraživanja je publikacija o kojoj sam pisao ove godine. To će biti značajna teorijska podloga za puno rada s ljudima, tako da će Nova godina biti godina borbe protiv toksične muškosti“, kazao je mladi reporter.

U popularnoj emisiji „Izvan okvira“, Vučić se bavio temama kao što su rodno zasnovano nasilje i predrasude prema ženskom rodu.

„Jedna žena, koja je prošla kroz pakao obiteljskog nasilja, bila je toliko hrabra da se odlučila da javno govori o tome. Ona se zove Nermina Manović i ostali smo u kontaktu nakon emisije“, prisjetio se Vučić i istaknuo da su lični primjeri mnogo vredniji od teorijskog dociranja s visoka.

Vučić je pisao o temama u kojima je izrazio stav da je feminizam muško pitanje. Smatra da je to vrlo izazovno za mlade muškarce koji o tome čitaju, ali vjeruje u argumentacijsku pozadinu svojih tekstova.

Nikola Vučić je dobitnik nagrada UN Women u BiH, Udruženja BH novinari i Asocijacije XY u kategoriji TV novinarstva za izvještavanje o temi rodno zasnovanog nasilja 2017 godine i nagrade Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koja Priznanje za doprinos ravnopravnosti spolova u 2017. godini dodjeljuje zajedno sa Agencijom za ravnopravnost spolova Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, uz podršku Misije OSCE-a u BiH.

Foto: arhiva emisije Izvan Okvira

Za zanimanje o rodnoj ravnopravnosti je zaslužan njegov obiteljski odgoj i profesorica na studiju od koje je imao priliku učiti o feminističkim znanjima i iskustvima

Vučić smatra da bi novinari u kontekstu edukacije o rodnoj ravnopravnosti mogli puno više koristiti resurse javnog govora i da bi trebali više lobirati za vidljivost žena u medijskom prostoru.

„Stekao sam dojam da muškarci vrlo često na loše poteze žena političarki ili liderki reagiraju s pozicije seksističke neprimjerenosti i arogantnosti, a da toga u pravilu nisu ni svjesni jer je seksizam upleten u našu kulturološku mrežu“, upozorio je Vučić i zaključio da se novinari mogu educirati, ali da je put edukacije dug.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije