FantastičnonajnovijeNaslovna vijestNevjerovatnoZabavna Lola

5 nevjerovatnih priča za početak jedne sjajne godine!

Započnimo novu godinu pozitivnim pričama i pronađimo sopstvenu inspiraciju za predivna djela.

Piše: Saša Leper

Foto: Foto: Unsplash

Milan Vrućinić

Među ljude za čije postojanje, lik i djelo treba da znamo a o čijim podvizima i dostignućima ćemo tek učiti, svakako spada i Milan Vrućinić.

Ovaj mladi fizičar iz Prijedora, završio je Elektrotehničku školu u Prijedoru, a nakon toga Prirodno-matematički fakultet u Banjaluci. Međutim, svoje obrazovanje nije završio tu – uslijedili su master u Holandiji, a potom i doktorat na slavnom Kembridžu.

Milan danas radi kao konsultant na londonsku kompaniju Accenture koja spada u 500 najprofitabilnijih firmi na svijetu, zapošljava gotovo pola miliona ljudi i posluje u više od 120 zemalja svijeta.

U intervjuu koji je nedavno dao za neprofitnu organizaciju Bosnia & Herzegovina Futures Foundation izjavio je: “Moramo izgraditi društvo u kojem će se vrednovati naporan rad i rezultati. To je presudno za povratak naše dijaspore i usporavanje odljeva mozgova. Moramo se promijeniti kao društvo, način na koji pristupamo ljudima, poslu, rezultatima i prihvaćanju različitosti.”

Podkast u kojem je gostovao na engleskom jeziku možete poslušati na ovom linku.

 

Foto: Guardian

Bibliotekari iz Melburna su pozivali sve starije članove tokom izolacije

Prvi talas koronavirusa zadesio je Melburn u martu, kao i nas. Zabrane kretanja bile su iznenadne i veoma stroge, što je naročito teško palo ljudima koji za potrebe socijalizacije uglavnom napuštaju dom, kao što su starija lica.

Osoblje biblioteke “Jara Plenti” zabrinulo se za svoje članove starije životne dobi jer znaju da im upravo biblioteke nerijetko služe i kao čvorište društvenog života u njihovoj zajednici, a sada su odjednom bile zatvorene. Stoga su pronašli kontakt brojeve telefona i pozvali gotovo 8.000 svojih starijih članova!

Pozivi su trajali od nekoliko minuta do i po sat vremena, a provjeravali su kako se osobe osjećaju i da li im je nešto potrebno. Ukoliko jeste, kontaktirali bi nadležnu službu i tako dodatno olakšali život svojim članovima.

Slična inicijativa je planirana i pri najavljenom drugom krugu izolacije i ograničavanja kretanja, a uključiće duplo veći broj poziva.

Svaka čast!

 

Foto: Facebook

Džulijana Federman i njena aplikacija

Usljed autizma i poremećaja hiperaktivnosti i deficita pažnje, dvadesetdvogodišnji brat Džulijane Federman je bio prilično usamljen. Majklu nedostaju društvene vještine i odvažnost da upozna nove ljude i sprijatelji se sa njima.

Džulijani je dugo vremena to smetalo i tištilo je – a onda napravila aplikaciju koja mu je olakšala život.

Aplikacija se zove Making Authentic Friendships i nudi mogućnost svim osobama sa posebnim potrebama, starijima od 13 godina, da upoznaju druge i tako stiču poznanstva i prijateljstva i njeguju bogat(iji) društveni život.

Džulijana je odlučna u svojoj namjeri da posveti svoj život „poboljšavanju i uljepšavanju života osoba sa autizmom i drugim posebnim potrebama“.

Aplikacija je postala veliki hit u Sjedinjenim Američkim Državama, a nadamo se da će uskoro postati dostupna i kod nas.

 

adult rhinosaurus

Foto: Unsplash

Krivolov na nosoroge se smanjio za 53%

Iako je fizička izolacija usljed pandemije koronavirusa mnogima pala prilično teško, ipak postoje i neke svijetle tačke ograničenog kretanja ljudi.

Naime, krivolov na nosoroge u Južnoj Africi se smanjio za nevjerovatnih 53% samo tokom prve polovine 2020, tako krunišući lagani trend opadanja koji vlada već pet godina.

„Nakon decenije sprovođenja različitih strategija, trud se napokon počeo isplaćivati“, izjavio je ministar životne sredine, šumarstva i ribarstva.

Tako u aprilu u Nacionalnom parku Kruger nije ubijen nijedan jedini nosorog – prvi put u gotovo deset godina.

Savršeno!

 

Foto: Facebook

Željeznice u Britaniji nude besplatan prevoz ženama koje bježe od nasilja u porodici

Napustiti nasilnog partnera i potražiti pomoć negdje drugdje je izuzetno teško iz mnogobrojnih i najrazličitijih razloga, a jedan od njih nerijetko su i finansije. Mnoge žene koje su žrtve nasilja u porodici nemaju pristup ni količini novca potrebnoj kako bi si priuštile kartu za voz kako bi se mogle skloniti na bezbjedno. Sada postoji značajna olakšica!

Rail to Refuge je projekat koji je pokrenula organizacija za pomoć ženama Women’s Aid u saradnji sa dvije britanske željezničke kompanije. Naime, žene koje dobiju mjesto u sigurnim kućama se mogu obratiti tim željezničkim kompanijama i tražiti svoje besplatne karte. Željeznica će potvrditi sa sigurnom kućom kako bi se spriječila zloupotreba i osiguralo da pomoć zaista i dobiju oni kojima je to potrebno, a žene pronašle svoje sigurno sklonište.

Program je za sada aktivan u Engleskoj, Škotskoj i Velsu, a više informacija se može pronaći na sajtu organizacije.  

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije