devojčica-pokriva-oči
najnovijeRadoznala Lola

Noćno mokrenje kod dece: Zašto se javlja i kako ga sprečiti

Istraživanja pokazuje da se svako peto dete mlađe od pet godina suočava povremeno sa noćnim mokrenjem. Važno je znati: dete ne radi to svesno, pa ga nikako ne treba grditi.

Priredila: Srbijanka Stanković

Foto: Unsplash.com

Biti roditelj je lepo, ali vrlo zahtevno „zanimanje“. Roditeljstvo sa sobom nosi mnogo uzbuđenja, truda, rada, angažovanja, pružanja i primanja ljubavi i pažnje, mnogo neprospavanih noći, briga, pa i problema i strahova. Naši stari su govorili: malo dete, mala briga, veliko dete, velika briga.

Ako pitate roditelje, svaki će vam reći da je baš njegovo dete u „najzahtevnijem“ životnom dobu i da je njemu najteže. Svaki period u odrastanju i podizanju dece zahteva mnogo odgovornosti, žrtvovanja, ali i mnogo znanja. Roditelj treba da prepozna problem u vezi sa svojim detetom i iznađe način kako da ga reši.

Kada skinuti detetu pelene?

Jedan od zahtevnih, možemo slobodno reći i ključnih trenutaka u razvoju male dece je odvikavanje od upotrebe pelena. Postoje dva tipa roditelja: oni koji se u ovaj proces odvikavanja upuste vrlo rano, kada beba počne samostalno da sedi, pa je redovno stavljaju na nošu. U drugoj grupi su roditelji koji čekaju da „majka priroda“ odradi svoje, tj. da dete samostalno traži da ide na nošu, jer smatraju da taj spontani pristup ne izaziva stres ni frustraciju kod dece. Bilo kako bilo, nijedno dete nije isto, svako dete ima svoju individualnu dinamiku razvoja, ali većina dece ostavi pelene do kraja treće godine života. Decu treba podsticati da koriste nošu, stimulisati, ohrabrivati, nikako kažnjavati ili ljutiti se na njih ako nekad ne uspeju na vreme da stignu do noše.

Kada se mokrenje u gaćice nastavi

Nije toliko retka pojava da se mokrenje u gaćice nastavi i nakon navršene treće godine života, naročito tokom noći. Neka deca preko dana nemaju problem sa odlaskom u toalet. Ali, tokom noći se dešava da se upiške. Istraživanja pokazuje da se svako peto dete mlađe od pet godina suočava povremeno sa noćnim mokrenjem. Kod dece od sedam godina, svako deseto dete ima povremeno ovaj problem, a to znači u zbiru da u našoj zemlji približno 150.000 dece ima problem sa noćnim mokrenjem. Naravno, ovaj problem ne pogađa samo decu, već i njihove roditelje, pa i čitave porodice.

Koji su razlozi noćnog mokrenja

Razloga za noćno mokrenje je mnogo i mogu biti različitog porekla, ali vrlo često je u pitanju samo kašnjenje u razvoju ove funkcije. Dete veoma čvrsto spava i tokom sna ne može da oseti kada mu je bešika puna. Ono što je najvažnije da znate jeste da deca nisu zbog ovoga kriva, ona to ne rade svesno, zato ne treba da budete ljuti na njih niti da ih grdite, jer to može izazvati kontraefekat.

Medicina pravi razliku između primarnog i sekundarnog noćnog mokrenja. Primarno noćno mokrenje podrazumeva da dete od rođenja nikada nije ni prestajalo da nesvesno mokri tokom noći. Uzroci primarnog noćnog mokrenja mogu biti fiziološki, neurološki ili, pak, na nivou mišića. Lekar može zatražiti analizu urina kako bi se isključio dijabetes ili neke urinarne infekcije. U svakom slučaju, poslušajte savet dečijeg lekara ili urologa kome se budete javili za mišljenje. Ipak, češće se dešava da je uzrok primarnog mokrenja psihološke prirode. To znači da dete jako čvrsto spava, a da mu se tokom noći luči više urina nego što je uobičajeno.

S druge strane, postoji i sekundarno noćno mokrenje kod dece. To znači da se dete odviklo od noćnog mokrenja, ali je neki iznenadni stres ili trauma dovelo do ponovnog javljanja problema. I u ovom slučaju podrška roditelja je važna, a trebalo bi potražiti i mišljenje psihologa ili pedijatra, kako biste pomogli detetu da problem uspešno savlada.

Kako sprečiti noćno mokrenje

Na ovo pitanje teško je dati samo jedan odgovor. Lekari do pete godine tolerišu povremeno umokravanje u krevet kod dece. Ako se problem nastavi i nakon tog perioda, poseta lekaru je obavezna, kao i dalja ispitivanja. Možda niste znali, ali lekar može da vam posavetuju lekove koji kod dece smanjuju lučenje urina tokom noći, pa samim tim sprečavaju i umokravanje.

Jedan od korisnih saveta je da dete obavezno piški pre odlaska na spavanje, kao i da ne pije tečnost bar sat vremena pre odlaska u krevet.

Drugi savet je upotreba diskretnih i tankih specijalno dizajniranih gaćica za decu, koja imaju problem sa noćnim mokrenjem. Neki proizvođači imaju posebno dizajnirane modele za dečake i za devojčice. Kod odabira noćnih gaćica važno je da vodite računa o sledećem: da su gaćice izrađene od meke fine celuloze, bez alergena, parfema i losiona, koji mogu dodatno da izazovu neprijatne reakcije na koži. Gaćice treba da budu tanke, kako bi se dete u njima osećalo kao da nosi pamučni donji veš, što će uticati na detetovo samopouzdanje. Treba da budu elastične, fleksibilne, i vrlo je važno da na pakovanju stoji naznaka da su gaćice dermatološki testirane i bezbedne za upotrebu.

Upotreba udobnih gaćica za noćno mokrenje pomoći će mališanima da budu sigurniji u sebe, da se oslobode straha, neprijatnosti ili griže savesti. Ali, jedna stvar je još važnija od toga: roditeljska ljubav i maksimalna podrška. Pružite svom detetu mnogo pažnje, razumevanja i vere, jer samo uz vas dete će rešiti i ovo neprijatno iskustvo.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije