FantastičnonajnovijeNaslovna vijestNevjerovatnoZabavna Lola

5 novih inspirativnih priča – Dobre vijesti utorkom!

Sjajni ljudi, umjetnost koja ujedinjava, nove svjetske političke nade, humanitarna utakmica i briga o čistoći svemira – evo šta nam je ove sedmice izmamilo osmijehe.

Piše: Saša Leper

Srpski ragbi veterani odigrali su humanitarnu utakmicu!

Ragbi veterani iz Niša, Vršca, Pančeva, Beograda, Starčeva i Zemuna okupili su se na humanitarnoj utakmici kako bi se skupila sredstva za pomoć oštećenima u nedavnim zemljotresima koji su potresli Hrvatsku.

Njihovu odlučnost i plemenitost nisu poljuljali ni nepovoljni vremenski uslovi, minus i prvi ovogodišnji snijeg. Učestvovati su željeli i ragbisti iz drugih zemalja, ali su ih spriječile restrikcije putovanja u cilju sprječavanja širenja virusa korona.

Inicijatori akcije bili su Nikola Mudrić, veteran tima „Matori zmajevi“, i ragbi klub „Borac“ iz Starčeva.

Podsjećamo, ovo nije prvi put da klub „Borac“ učestvuje ili čak i organizuje različite humanitarne akcije, a idejni tvorac Nikola Mudrić ističe da je ponosan na sve one koji su došli na utakmicu samo da uplate dobrovoljni prilog.

 

Džejms Anderson ugroženima popravlja grijanje i vodoinstalacije besplatno tokom pandemije

Samo u toku pandemije, Anderson je uložio više od 100.000 KM kako bi pomogao hiljadama ugroženih porodica da poprave grijanje i vodoinstalacije.

Prije četiri godine, Anderson je pozvan da da drugo mišljenje i pri tom uočio da kompanija za grijanje pokušava da prevari starijeg čovjeka sa invaliditetom za iznos od 1.000 KM. To ga je toliko potreslo, da je osnovao sopstvenu firmu koja pomaže starijim osobama i osobama sa invaliditetom, a do sada je usrećio više od 10.000 porodica.

Međutim, tokom pandemije nije se ograničio samo na vodoinstalacije i grijanje, već je ugroženim ljudima pomagao na sve načine – donosio im je hranu i zaštitnu opremu, pa čak i plaćao račune.

Anderson živi u Britaniji, ima šestoro djece i naglašava značaj zajednice, ljudskosti i solidarnosti. Radi svakog dana, i do 70 sati sedmično, a kaže da će se odmoriti kad umre. U periodu od 25. 12. do Nove godine, sa timom od 10 ljudi obavio je 93 intervencije potpuno besplatno.

 

Japanci vode računa o zagađivanju svemira!

U cilju ispitivanja kako se organski materijali ponašaju u vakuumu bez atmosfere ali i iznalaženja bezazlene alternative za sav metalni otpad koji već sada okružuje Zemlju, Japanci su smislili novo rješenje – drveni sateliti!

Istraživači, stručnjaci za svemir ali i bivši japanski astronaut, udružili su snage sa kompanijom Grupa Sumitomo koja posluje već duže od 400 godina kako bi testirali posebne vrste drveta koje mogu opstati u ovim specifičnim uslovima.

„Pošto drvo prenosi elektromagnetne talase i geomagnetizam, ako je vještački satelit napravljen od drveta, unutar satelita se mogu postaviti antena i uređaj za kontrolu visine što bi značajno pojednostavilo kompletnu strukturu satelita.“

Nakon povratka u atmosferu, drveni satelit bi u potpunosti sagorio, čime bi se smanjila količina otpada koja pluta svemirom i stvorila čišća okolina ali i smanjilo zagađenje vazduha izazvano česticama aluminijuma sa uobičajenih satelita.

 

Foto: My Modern Net

Skulptura nastala nakon eksplozije u Bejrutu

Umjetnica Hajat Nazer napravila je skulpturu od stakla i ruševina koje su nastale usljed eksplozije u Bejrutu. Svojim radom prenijela je moćnu poruku o ujedinjenosti i solidarnosti.

Statua je sačinjena od izuvijanog metala, slomljenog stakla i ostataka materijala koje je sakupila nakon zastrašujuće eksplozije koja je odjeknula lukom u Bejrutu 4.8.2020. godine i usmrtila stotine ljudi. Ova za sad bezimena statua, prikazuje oštećeni sat na kojem se vidi vrijeme eksplozije kao i ženu raspuštene kose koja se vijori na vjertru kako drži zastavu Libana.

Umjetnica Hajat Nazer izjavila je da je to njen način da se nosi sa traumom, strahom i potrešenošću, njen način da se suoči sa stvarnošću i inspiriše ljude da ostanu ujedinjeni i ponovo izgrade kako razrušeni grad tako i turbulentnu zemlju koju potresaju brojen političke  ekonomske krize.

 

 

Foto: Al Jazeera

Moldavija je dobila prvu predsjednicu ikada

Prva ikada žena na čelu Moldavije na dužnost je stupila krajem decembra prethodne godine.

Bivša premijerka i koja je i liderka Partije akcije i solidarnosti (PAS), Sandu je u drugom krugu izbora pobijedila dosadašnjeg moldavskog predsjednika i nezavisnog kandidata Igora Dodona.

“Gradit ćemo Moldaviju u kojoj će se sigurnim osjećati sve etničke grupe i u kojoj će imati sve slobode, uključujući i slobodu jezika. Izgradit ćemo zemlju u kojoj će na ključne funkcije biti postavljani sposobni ljudi, bez obzira na njihovo etničko porijeklo”, poručila je Sandu u Kišinjevu.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije