MedicinanajnovijeNaslovna vijestPraktična Lola

Heljda – zdrava žitarica bez glutena

Heljda je jedna vrlo ukusna i zdrava namirnica koja se može pripremati na različite načine.

Nije preterano skupa i može se pronaći na našem tržištu.

Piše: Marko B. Redakcija

Heljda nije žitarica, već jednogodišnja zeljasta biljka koja spada u familiju troskota. Potiče iz Azije, gde se još uvek najviše koristi.

Nutritivne vrednosti heljde

U 100 g heljde ima 1.435 kj, 343 kcal, 3,4 grama masti.

Heljda predstavlja odličan izvor proteina, sa veoma visokim biološkim vrednostima. Proteine iz heljde organizam može da iskoristi gotovo uvek u visokom procentu. Ovo se može objasniti visokom koncentracijom svih esencijalnih amino-kiselina.

Heljda ne sadrži gluten, te je mogu svi koristiti.

Bogata je hranljivim sastojcima. Sadrži brojne minerale i odličan je izvor bakra, magnezijuma i mangana. U sebi još sadrži i cink, fosfor, gvožđe, selen. Visok procenat dnevnih potreba za ovim mineralima možete uneti uz pomoć heljde.

Što se tiče vitamina, heljda ima vitamine B kompleksa, posebno vitamina B6, roboflavina i niacina.

Lekovita svojstva heljde

Heljda je osim u ishrani, svoje mesto pronašla i u lečenju ljudi, naime, smanjuje rizik od srčanih bolesti, poboljšava imunitet, pomaže tokom gubljenja kilograma.

Heljda za srčane bolesti

Heljda ima visok nivo antioksidanata. Uloga antioksidanata u našem telu je da eliminiše slobodne radikale koji se mogu smatrati jednim od glavnih uzoraka za pojavu srčanih oboljenja i kancera.

Zbog sadržaja vitamina P koji se nalazi u heljdi ona je dobra jer smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi, a povećava nivo dobrog holesterola.

Heljda za imuni sistem

U današnje vreme kada se sve brže živi i kada imamo sve manje vremena da se hranimo, sve češća je pojava da je imuni sistem oslabljen. Kada je naš imuni sistem oslabljen to može biti velika opasnost po naše zdravlje, jer je tada telo izloženo dejstvu parazita, mikroorganizama i drugih štetočina. Heljda je dobra namirnica koja može poboljšati imuni sistem.

Bogat sadržaj antioksidanata najviše utiče na poboljšanje imuniteta. Uništavanje slobodnih radikala koji se javljaju u telu, kao i drugih antiokidanasa, utiču na jačanje imuniteta i generalno bolje stanje organizma.

Zato heljdu možete unositi bez bilo kakvih ograničenja, bićete sigurni i Vaš imuni sistem će ponovo imati dobru otpornost na štetočine.

Heljda za mršavljenje

Zbog načina života, sve više se unosi brza hrana i gazirani napitci. Takav način života doveo je u problem veliku većinu ljudi, koji smatraju da pate od viška kilograma. Nije lako skidati kilograme i uživati u hrani koju smo navikli da jedemo do tada.

Heljda može biti jedna od namirnica koja se može jesti i pre dijete i u toku dijete, ali i nakon dijete. Ona neće uticati na povećanje naše telesne mase. Heljda sama po sebi ne može dati neke neverovatne rezultate preko noći, ali će sigurno dati određene rezultate uz disciplinu u ishrani i fizičke vežbe.

Heljda sadrži dosta proteina, ne sadrži holesterol, i ima manje kalorija u odnosu na neke druge i slične namirnice. Zbog svega ovoga heljda utiče i na smanjenje apetita i poboljšanje opšteg stanja digestivnog sistema.

Heljda takođe može pozitivno uticati na regulisanje nivoa šećera u krvi, što takođe može olakšati skidanje kilograma, ali i svakako može sprečiti dijabetes.

Ostale blagodeti heljde

Heljda, pored gore navedenih dobrobiti za zdravlje može imati još dosta drugih. Heljda popravlja raspoloženje, jača kosu, štiti kožu, sprečava pojavu malokrvnosti, sprečava pojavu astme, poboljšava stanje kostiju, zuba i noktiju.

Heljda u ishrani

Heljda koja potiče iz Azije, je veoma zastupljena u ishrani na tom području. Koristi se na razne načine i u zavisnosti od same države. Najviše se jede u Japanu, Indiji, Rusiji.

Heljda je rasprostranjena i našem prostoru. Heljdu ovde najčešće možemo sresti u obliku heljdinog brašna, koje je sve više u upotrebi.

Heljdino brašno

Heljdino brašno se najčešće koristi kod specijalnih režima ishrane. Heljdino brašno je komplikovanije od običnog brašna i morate biti zaista dobar stručnjak da biste uspešno napravili hleb od ovog brašna.

Heljdino brašno je najbolje kombinovati sa nekim drugim brašnom kao što su ječmeno, ražano ili speltino.

Osnovna karakteristika hleba koji se pravi od heljde jeste njegova boja, koja je dosta tamna, hleb je težak i brzo izaziva osećaj sitosti.

Sigurno jedno od najpoznatijih jela koje se priprema od heljdinog brašna jesu palačinke. Ove palačinke se prave kao i one klasične koje smo svi nekada napravili. Kod ovih palačinaka je potrebno dodati malo više vode, zbog samog brašna. Poželjno je i kombinovati heljdino brašno sa još nekim drugim brašnom.

Testenina od heljde

Drugi proizvod koji je nadaleko poznat, a koji se pravi od heljdinog brašna jesu testenine. Priprema ove testenine je ista kao i priprema obične testenine, sa sosom po izboru. Ova testenina je dosta zdravija i pravi je izbor za sve one koji su na dijeti bez glutena.

Šta je sve potrebno da biste napravili ovu testeninu?

Heljdino brašno, maslinovo ulje i malo soli. Testeninu pripremajte isto onako kako ste to i do sada radili sa običnim brašnom, i nećete pogrešiti.

Heljda u zrnu

Pored brašna od heljde ovo je najbolji način da konzumirate heljdu. Ona se može koristiti kao zamena za neku od žitarica ili za pirinač. Umesto pirinča, prilikom pravljenja sarmi ili punjenih paprika, možete koristiti heljdu.

Od heljde se takođe može napraviti i kaša. Ona je najjednostavnija za pripremu, odličan je izvor vitamina i proteina, preporučuje se da je uzimate za vreme doručka. U kašu možete dodati kiselo mleko, jogurt, voće ili povrće.

Foto: Canva

Heljda pored toga može biti i dodatak drugim jelima kao što su to čorbe, supe i druga kuvana jela.

Heljdu možete dodati i u salatu od povrća i tako je možete jesti gotovo stalno. Ona će dati odličan ukus Vašoj salati, a Vi ćete biti siti duže vreme. Mogu je jesti i vegeterijanci.

Postoji mogućnost da od heljde napravite i određene slatke dezerte. Ti dezerti su uglavnom veganski dezerti, ali oni mogu biti u kombinaciji sa cimetom, kokosom, jabukom, orasima, bademom i drugim namirnicama.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije