DogađajiKulturaLjudinajnovije

Marko Feher je od djedove odjeće kreirao novu kolekciju koja ga je dovela do finala „Fashion Makes Sense Award“

„Korijeni su naša prošlost, sadašnjost i budućnost. Priroda je jedino istinsko što ostaje iza svih nas novim generacijama, zato čuvajmo je.“ – upravo ovako nam je Marko Feher opisao moto kolekcije koja je jučer kroz editorijal čije fotografije potpisuje Edvin Kalić ugledala svjetlo dana.

Redakcija

bonjour.ba

Marko i Edvin već su dobro poznat i usklađen kreativni duo na domaćoj sceni, a ovaj editorijal također donosi svjež pogled na Markovu inspiraciju i viziju kolekcije koja je nosiva u svakodnevnim prilikama.

Moj djed je odlučio baciti svoja odijela koja mu više ne odgovaraju – tada sam uzeo sve vrlo kvalitetne komade sa željom da ih preoblikujem i od njih napravim nove stvari. Shvatio sam da imam sopstveno djedovo nasljeđe i da pravim nove uspomene iz starih. 

Ponovna upotreba starih odijela, košulja, kravata i pretvaranje starih u nove stvari, dio su održive mode i mog cilja u pozivu koji sam izabrao. 

U ovom slučaju, upotreba postojeće odjeće takođe ima emocionalnu vrijednost, pored toga svaki komad bez iznimke u ovoj kolekciji je od recikliranih starih stvari – cipela, papuča, kaputa, pantalona, sakoa, dugmadi, apsolutno svega.

Jedini novi materijali su oni korišteni za postavu.

Da bih kolekciju potpuno odradio, u međuvremenu sam odlučio istražiti djedovu „istoriju“. Gledajući njegove fotografije, radove i njegov život, shvatio sam da je često koristio pruge u svom izrazu, kako kroz odijela, tako i kroz rukotvorine koje je stvarao.

Često je pravio neke predmete oko kuće i gotovo svi na neki način imaju pruge, bilo da su to vrata, zidovi ili kompletni objekti, tako je i moja kolekcija kada su krojevi u pitanju uglavnom sačinjeni od prugastih uzoraka i krojeva.

Moj cilj za takmičenje „Fashion Makes Sense Award“ bio je zaista stvoriti odjeću koja ima smisla, koja je nosiva i upotrebljiva u svakodnevnom životu, baš kao što i sam naziv takmičenja govori.

Smatram da bi se generalno svi mogli više okrenuti recikliranju i stvaranju novog od starih stvari, jer trenutno imamo toliko stvari, toliko odjeće i tkanina na svijetu, da nam nisu potrebni novi proizvodi. Proizvodnjom novih materijala ovi automatski postaju otpad.

Zbog toga sam se okrenuo ovoj metodi korištenja već korištenih stvari, jer moda mora imati smisla mnogo više od samog odijevanja!“ – otkrio nam je Marko na naš upit što je bila inspiracija za samu kolekciju.

Kada smo ga pitali, čime se vodio u kreiranju kreativnog koncepta editorijala, otkriva nam:
Moram naglasiti da sam jako srećan što konstantno oko sebe imam sjajne ljude iz cijele zemlje. Za editorijal je bila „zadužena“ provjerena ekipa sa kojom istinski uživam raditi, na čelu s našim fantastičnim Edvinom Kalićem, radili smo editorijal u kultnom Kino „Bosna“ prostoru, jer smo i htjeli da dobijemo duh jugoslovenskih vremena.

Makeup i frizuru su radili vječiti partneri u „zločinu“ kako poslovni, tako i privatni Renata Ponjević i Ensar Dervišbegović koji uvijek ispune više od očekivanog. Azru već svi vjerovatno znate, kako s domaće modne scene tako i one svjetske koja je trenutno na pauzi, ali nadamo se da se ubrzo vraća svojim snovima.

Muški model je mlado lice scene, koje zaista obećava, Jan Oskar Ivančić. Pored toga, moram najaviti suradnju sa Miranom Kaporom, talentovanim Mostarcem, koji je radio muziku za video moje revije koja će biti prezentovana u Holandiji, iskreno jedva čekam da čujete kako genijalnu stvar je odradio. 🙂 “

Ono što cijeloj priči daje dodatnu težinu, činjenica je da će ova kolekcija biti prikazana u finalu “Fashion Makes Sense Award” zajedno s radovima još 9 dizajnera iz cijelog svijeta.
Kolekcija će biti predstavljena u okviru natjecanja Fashion Makes Sense Award, koje će se održati u digitalnom izdanju FashionClash Festivala od 26. do 28. 2. 2021. Nagrada Fashion Makes Sense, je podrška za novu generaciju dizajnera s inovativnim i održivim idejama za budućnost mode.

Moram reći da sam jako sretan što sam dizajner iz jugoistočne Evrope koji je u finale poznatog takmičenja ušao s preostalih 9 dizajnera iz cijelog svijeta. Mislim da mladi iz ovog dijela svijeta imaju puno kreativnog potencijala i često nemaju prostora da ga pokažu.

Jako sam sretan što FashionClash neprestano ruši te stereotipe svih ovih godina i daje prostor mladima bez obzira odakle dolaze.

Kolekcija će biti prezentovana u vidu online fashion weeka za koji će se snimiti video moje kolekcije, kao i preostalih takmičara.“ – nadodaje Marko.

Veselimo se rezultatima natjecanja, a ne sumnjamo da će ovi artikli ukrasti simpatije i modnih znalaca iz regije! Kompletan editorijal donosimo u nastavku.

Preuzeto sa: bonjour.ba

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije