LjudiMedicinanajnovijeRadoznala Lola

Njeno ime je Sanja – dosanjani san na javi

Tačno je 17 godina od kada se rodila naša Sanja Vučić – prva beba iz postupka vantjelesne oplodnje u našoj zemlji

Autor: Redakcija

Foto: Medico S

Sanja – kao nada i kao poticaj svima onima koji se bore za svoj san. Sa rođenjem Sanje, i Medico-S slavi  17 godina postojanja vantjelesne oplodnje u Republici Srpskoj.

“Danas me drugari često pitaju kako je to biti “beba iz vantjelesne” – odgovaram im da je sve isto samo su mene moji roditelji malo duže čekali”, kaže Sanja.

Priča Sanje Vučić i njene mame Snježane pomogla je stotinama parova koji se i sami bore za ostvarivanje potomstva, prvenstveno u razbijanju tabua o zaista osjetljivoj temi. Danas, biti dijete iz vantjelesne u našoj zemlji nije ništa neobično, ali do unazad dvadesetak godina o ovom problemu se jako malo govorilo. “Kada sam bila mala, roditelji su mi rekli da sam ja beba iz vantjelesne oplodnje. Naravno da mi to tada nije ništa značilo, ali sjećam se velikih rođendanskih slavlja na koja su roditelji pozivali prijatelje, rodbinu pa i cijeli komšiluk i bilo je bilo baš veselo”, prisjeća se Sanja i dodaje da je jako ponosna na svoje ime koje je dobila po doktorici Sanji Sibinčić koja je i radila postupak.

U to vrijeme, kada je osnovan Medico-S o vantjelesnoj oplodnji na našim prostorima znalo se jako malo i trebalo je da prođe mnogo godina upornog rada, podrške javnosti i medija da pacijenti koji su suočeni sa ovom problematikom dobiju sistemsku podršku.

ZU „Medico-S“, članica grupacije Pronatal je gotovo dvije decenije posvećena borbi sa neplodnošću i postupcima biomedicinski pomognute oplodnje. Medico-S porodica broji više od 1 400 mališana i nekoliko stotina srećnih parova koji su zahvaljujući timu ove ustanove uspjeli da se ostvare u ulozi roditelja.

“Prva Medico-S beba rođena je u decembru, 2003. godine. Njena mama Snježana Vućić 16 godina se borila za potomstvo i nakon nekoliko postupaka vantjelesne oplodnje koje je radila u Srbiji, odlučila je da pokuša još jednom, peti put i ukaže povrenje meni i nama, u Medico-S timu”, priča prof. dr Sanja Sibinčić koja se i danas živo sjeća svakog trenutka koji je pratio dolazak na svijet njene mlađe imenjakinje.

“Iako je trudnoća protekla u najboljem redu, taj porođaj kao da je trajao vječnost. Kada sam čula plač bebice, tek tada sam postala svjesna da se rodila naša prva beba iz vantjelesne oplodnje”, prisjeća se prof. Sibinčić.

Tog, 8. decembra 2003. rodila se Sanja Vučić, sada već djevojka, koja je odlučila da osim imena koje nosi, krene i stopama dr Sanje te je upisala medicinsku školu. Od tada je stipendista klinike Medico-S, te ukoliko bude željela da nastavi svoje školovanje, ova ustanova će je i dalje podržavati. Sanja i svoju ljetnju prakstu obavlja u klinici Medico-S.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije