DogađajiKulturaLjudiMjestanajnovijeNaslovna vijestPojaveRadoznala Lola

Utorak je! Dan za novih 5 dobrih vijesti!

Lokalne i svjetske vijesti o ljudima i prirodi koje će vam popraviti cijelu sedmicu!

Piše: Saša Leper

Banjalučanin Maksim Savanović sto najboljih šahovskih kadeta na svijetu

Petnaestogodišnji Maksim se ozbiljnije počeo baviti šahom prije nešto više od tri godine, a već sada uvršten je među stotinu najboljih kadeta na svijetu.

Prema rangiranju FIDE, Svjetske šahovske federacije, u blic šahu Maksim Savanović trenutno zauzima 78. poziciju, a u rapid šahu je 63. kadet na svijetu.

Maksim je član Šah kluba „Banjaluka“, a već je ostvario značajna postignuća, kao što su dioba trećeg mjesta u konkurenciji 60 igrača u Veneciji 2018. godine i prvo i drugo mjesto na turniru “Third Saturday” u Novom Sadu 2019.

Uspješno je igrao mečeve sa nekoliko poznatih velemajstora, a trenira sam ili sa ocem – inter majstorom Aleksandrom Savanovićem.

Kao omiljenog igrača navodi Bobija Fišera.

 

Umjesto da je uhapsio ženu, ovaj policajac joj je kupio namirnice u vrijednosti od 400 KM

U saveznoj državi Masačusets u Americi policajac je dobio prijavu o krađi u prodavnici i otišao je na uviđaj. Kada je Met Lima stigao u prodavnicu, zatekao je dvije žene sa dvoje male djece koje na samouslužnoj kasi nisu skenirale baš sve artikle koje su uzele prije nego što su izašle iz prodavnice.

Ovo se desilo nekoliko dana prije Božića, a žene su objasnile da su željele pripremiti božićnu večeru za djecu iako se trenutno nalaze u teškoj situaciji.

Policajac je kasnije naveo da su ga djeca podsjetila na sopstvenu djecu pa je osjetio potrebu da im pomogne. Pored toga što nije podnio krivičnu prijavu protiv majki, od sopstvenog novca im je kupio poklon bonove u vrijednosti većoj od 400 KM kako bi žene mogle kupiti potrebne namirnice za božićnu večeru za sebe i djecu.

Šef ovog policajca izjavio je da je postupak policajca Lime pravi odraz njegovog karaktera i ličnosti.

 

Dječije pozorište Republike Srpske nastavlja sa radom nakon zimske pauze

Vijest koja će nesumnjivo obradovati kako brojne mališane tako i njihove roditelje!

Zimski raspust gotov je za Dječije pozorište, a naredna predstava na repertoaru je već u subotu 23. 1. 2021. u 18 h. Repriza se može pogledati i sutradan, u nedjelju u 11 h, a riječ je o predstavi „Maša i medo“.

Za naredni vikend (30. i 31. 1) u istim terminima zakazani su „Ružno pače“ i „Medvjedić Timotej“.

Dječije pozorište Republike Srpske pridržava se svih propisanih epidemioloških mjera, uključujući i smanjen broj posjetilaca, a zadržaće i dosadašnju cijenu ulaznice od 5 KM.

Najavljen je i nastavak rada na novoj predstavi „Djevojčica i drvo“ Selme Parizi, u režiji Zijaha Sokolovića, kao i mogućnost uvođenja dodatnih termina četvrtkom i petkom.

 

Foto: GoodNews Network

Postoji nada da će se najugroženija vrsta kornjača na svijetu možda ipak oporaviti

Swinhoe kornjače sa mekanim oklopom su toliko ugrožene da je postojao još samo jedan jedini preostali primjerak na svijetu – mužjak koji živi u zoo vrtu u Kini. Međutim, nedavno je u jezeru u Vijetnamu pronađena zdrava ženka, a DNK ispitivanja su potvrdila da je riječ o istoj vrsti. Naučnici se sada nadaju da će se par uspješno pariti i tako ipak uspjeti produžiti vrstu.
Posljednja ženka je uginula u aprilu 2019. godine u zatočeništvu gdje je program razmnožavanja pokušavan bez uspjeha.

 

Foto: Banjaluka.com

Banjaluka je dobila prvo pametno autobusko stajalište u regionu

Autobuska stanica kod Zavoda „Dr Miroslav Zotović“ u Trapistima jedina je u regionu koja je opremljena pametnom tehnologijom. Sada nudi punjač za mobilni telefon ili tablet, WiFi kao i displej koji će prikazivati tačno vrijeme dolaska autobusa na to stajalište i servisne informacije (temperatura, količina UV zračenja, vlažnost i zagađenost vazduha).
Ideja je da ovakva autobuska stajališta postanu raširena i normalna pojava širom zemlje.

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije