DogađajiLjudiMjestanajnovijeNaslovna vijestPojave

Klupko se odmotava: Nije samo Mika Aleksić napastvovao studentice

O napastvovanju, uzimanju mita i drugim zlodjelima javno progovorila i Jana Maričić.

Redakcija

oslobodjenje.ba

O napastvovanju, uzimanju mita i drugim zlodjelima javno progovorila i Jana Maričić.

Ispovjest glumice Milene Radulović o seksualnom zlostavljanju kojeg je trpila dok je pohađala dlumačku školu Miroslava Mike Aleksića otvorio je pandorinu kutiju, iz koje nadire sve više zala koje je, po svemu sudeći, činio ovaj cijenjeni profesor i vlasnik škole.

Među onima koje su se, kada se klupko počelo odmotavati, javno oglasile je i rediteljica Jana Maričić. Ona u svojoj objavi na Instagramu iptužuje i druge profesore na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu za seksualno napastvovanje studentica, ali i za uzimanje mita i druga zlodjela.

– Nadam se da će Fakultet dramskih umetnosti propisno i adekvatno odreagovati u slučaju koji je obelodanila Milena Radulović.

FDU sam upisala 2005.godine i u to vreme, profesorka Bilja Mašić je verbalno i psihički zlostavljala neke svoje studente, uglavnom devojke, i to one koje nisu prethodno pohađale njihovu školicu. Pitali smo svoje drugarice zašto to tolerišu, ali su nam još tada objasnile da su nemoćne i da je to metoda na koju moraju da pristanu ako misle da ostanu na tada najprestižnijoj katedri za glumu u zemlji.

Tada smo čuli i da je pokojni profesor Vladimir Jevtović zloupotrebljavao svoj položaj i seksualno iskorišćavao neke studentkinje.

Profesorka u penziji, Gordana Goca Marić je uzimala mito čak i od kandidata koje nije kasnije primala na svoju klasu. Lično poznajem roditelje koji su joj na ruke isplaćivali iznose od nekoliko hiljada evra, a da ona tu decu nije primila ni u uži izbor.

Moje kolege sa klase i ja smo imale sreću da nam predaje profesor Slavenko Saletović, koji nam se nikada ni jednom ružnom rečju nije obratio, a da mu je asistirala Iva Milošević @ivamistagram, jedna od najpažljivijih i najposvećenijih pedagoga koje znam. Danas ona predaje glumu na Akademiji umetnosti.

Fakultet dramskih umetnosti je institucija koja je ovim skandalom dobila šansu da odbrani i ponovo uspostavi svoj ugled, makar zbog izuzetnih umetnika, predavača i pedagoga koji su tamo predavali, ili predaju i dalje.

Oni imaju dužnost da se ograde od nečega što je decenijama gajeno u toj instituciji od strane manjinskih, ali veoma manipulativnih pojedinaca, napisala je Jelena Maričić na Instagramu.

Mika Aleksić je uhapšen i određeno mu je zadržavanje u policiji.

Preuzeto sa: oslobodjenje.ba

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije