DogađajiHrabra LolaKulturaLjudiMjestanajnovijeNaslovna vijestPojave

Marijana Mikulić: Što je s nama koje smo digle glas, tražile raskide ugovora pod cijenu penala, jer je kolega do te mjere nepodnošljiv?

Zgražanje, šok, nevjerica. Ne možemo vjerovati koliko ispovijesti o ovakvom ili onakvom načinu zlostavljanja.

Sto upitnika – zašto se ne govori o tome, zašto je šutjela, zašto su šutjele, zašto šutimo?

Redakcija

instagram/ Marijana Mikulić

A što je s nama koje smo govorile? S nama koje smo se zgražale nad lascivnim komentarima, dobacivanjima, pa dobile verbalnu pljusku tipa „daj, samo se zeza, šta si osjetljiva, pa to ti je kompliment, šta si puritanka, konzervativna“.

Što je s nama koje nismo htjele da nas se dira ni milimetra više nego je potrebno, koje smo prekidale snimanje kada kolega pređe mjeru, pa doživjele zgražanje i kolega i cijelog seta jer pretjerujemo.

Po čijim mjerilima? Tko to ima pravo odrediti što je MENI pređena mjera?!

Što je s nama koje smo djeci unatoč, braku unatoč, uvijek došle s naučenim tekstom, ofarbanom kosom, oprane, spremne, i trpjele kolege koje kasne, bazde, bezobrazni su, ne znaju tekst, razbijaju setove… ali se snima, proba, dok ON ne da svoj maksimum.

Jer je svaki taj ON valjda nešto toliko posebno da se to sve mora trpjeti, bez njega se ne može.

Što je s nama koje smo digle glas, tražile raskide ugovora pod cijenu penala, jer je kolega do te mjere nepodnošljiv, ali se NJEGA štitilo i dalje i nije ga se maklo, iako zbog istog i projekt na kraju propadne. Što je s nama?

Što je s nama koje smo odlučile roditi pa nam redateljica, DA, ŽENA , nakon audicije kaže: joj znaš što, bila si ok, ali imaš ti dovoljno posla doma. Ta ista redateljica je velika aktivistica, to čisto usput..

Nije nas nitko doslovno silovao, ali dragi moji, sve su to silovanja svoje vrste, zlostavljanja koja ostavljaju duboke rane i ožiljke, stvaraju kočnice kojih se teško riješiti.

Kada znaš da nešto nije u redu, i kažeš to, ali zauzvrat ne da ne dobiješ zaštitu i podršku, nego te se u najboljem slučaju ignorira. A češće te se stigmatizira kao puritanku, konzervu, onu koja ne zna kako to ide u „tom našem svijetu“.

Hvala svima koji ste nam u tim situacijama stvorili osjećaj nelagode, osjećaj da smo glupe i nevrijedne i da se bezveze bunimo. Hvala svima koji su mogli nešto napraviti ALI NISU, njima posebno hvala.

Voljela bih dijeliti optimizam mnogih, ali poučena iskustvom ga ne dijelim…

Preuzeto sa: instagram.com

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije