DogađajiKulturaLjudiMedicinaMjestanajnovijeNaslovna vijestPojaveRadoznala Lola

5 dobrih vijesti utorkom – jer smo ih zaslužili!

Edukativni program, neprikosnovena hrabrost i humanost, brojnost novorođenčadi i zaštita okoline – evo šta nas je to obradovalo ove sedmice.

Piše: Saša Leper

Foto: Buka Magazin

Banjalučki profesor biologije objasnio je sve što treba znati o koronavirusu

Profesor biologije koji već duži niz godina predaje u banjalučkoj Gimnaziji na jednostavan i razumljiv način objasnio je sve što je potrebno znati o virusu korona.

Naime, Miroslav Vulić je već ranije zbog svojih učenika pokrenuo YouTube kanal pod nazivom “Bios Logos”  na kojem im objašnjava različite lekcije iz oblasti biologije, a najnoviji video tiče se upravo ove svjetske goruće teme. Profesor Vulić objašnjava građu samog virusa, to kako on koristi ćelije čovjeka za razmnožavanje, kako se naš organizam brani od njega i objašnjava tipove vakcina koje trenutno postoje.

 

Foto: Unsplash

Sestra Pamela Zeinoun je spasila 3 novorođenčadi i nosila ih 5 km nakon eksplozije u Bejrutu

„Nisam ni mogla razmišljati o tome kako da zaštitim sebe, jer sam morala zaštititi bebe. Ja sam bila dobro, pa sam morala zaštititi njih“, rekla je Pamela Zeinoun, medicinska sestra iz bolnice Svetog Džordža u Bejrutu. Ona je bila zadužena za brigu o pet novorođenčadi koji su imali različite medicinske probleme zbog kojih su morale biti u inkubatorima. A onda se desila eksplozija i pogodila i zgradu.

Zeinounova je pala na zemlju i onesvijestila se, a kada je došla sebi bila je potpuno dezorjentisana.

Kada je došla sebi, uz pomoć jednog od očeva i druge medicinske sestre, uspjela je ući u prostoriju sa bebama. Oni su uzeli dvije, a ona preostale tri bebe, a onda su istrčali napolje. U gužvi, Zeinounova se odvojila od ostalih, a znala je da mora bebe što prije odnijeti do druge bolnice u inkubator kako bi preživjele. Hodala je 40 minuta po mraku sa tri bebe u naručju. Prva bolnica do koje je došla nije imala funkcionalni inkubator, pa je nastavila dalje. Srećom, bebe su prespavale čitav ovaj put, a Pamela je uspjela doći do bolnice koja jeste imala inkubator. Čitava ova avantura se, srećom, završila pozitivno.

 

Foto: Unsplash

Svi manji električni uređaji u Evropi imaće isti punjač

Evropski Parlament je nedavno donio odluku da će svi elektronski uređaji morati imati isti punjač. Sve kompanije koje se bave proizvodnjom tehnologije će koristiti jedan tip punjača za sve elektronske uređaje: telefone, tablete i e-čitače. Ideja je da se izbjegne potreba za kombinovanjem različitih punjača i olakša kako punjenje tako i sama upotreba uređaja. Tako uz svaki novi uređaj ne bismo morali kupovati i novi punjač jer bismo jednostavno mogli koristiti onaj koji već imamo kod kuće.

Procjenjuje se da suvišni i nepotrebni kablovi čine više od 51 hiljadu tona otpada svake godine. Podsjećamo, još 2009. godine postojalo je više od 30 različitih varijacija kablova za punjače, dok se danas koriste samo tri.

Razumljivo, sada izazov postaje kako ne ograničiti inovaciju time što će jedna vrsta tehnologije postati obavezujuća za sve.

 

Foto: Banjaluka Live

Banjalučko udruženje „Zdravo da ste“ nastavlja aktivnosti, filmske večeri i edukacije za mlade

Omladinski centar “Zdravo da ste” ima u planu niz kako novih tako i nastavak već ranije organizovanih aktivnosti: filmske večeri, muzičke kuvare i nekoliko edukacija iz oblasti omladinskog aktivizma, a koje planiraju realizovati zajedno s mladima iz Banjaluke.

Najavili su da će jednom sedmično organizovati filmske večeri u najvećem gradskom parku – Mladen Stojanović, a da će nastaviti i sa muzičkim kuvarom petkom. Takođe, održavaće i nekoliko edukacija za volontere na temu omladinskog aktivizma i aktivnijeg učešća mladih u društvu.

Pored toga, organizovaće i osam edukacija za aktiviste iz Dragočaja, a planiraju i studijske posjete omladinskim centrima u Zenici, Travniku, Gradišci, Prnjavoru i Čelincu.

Foto: Buka Magazin

Novi Pazar je po natalitetu čudo i na evropskom nivou

Uprkos pandemiji virusa Covid-19, opština Novi Pazar jedna je od vodećih po broju rođenih beba prethodne godine. Već duže od deceniju, ova opština bilježi pozitivni prirodni priraštaj, a stopa nataliteta je gotovo uvijek duplo veća od stope mortaliteta.

Tako je samo prethodne godine u ovom gradu upisano 2226 beba. Dodatno je ohrabrujući podatak i činjenica da čak ni pandemija virusa korona nije negativno uticala ni na broj sklopljenih brakova, pa je vjenčano 620 parova – jednako kao i godinu prije pojave korone.

Prema starosnoj strukturi, Novi Pazar je jedan od najmlađih gradova u Evropi, a čak polovinu stanovništva čine osobe mlađe od 35 godina.

Podsjećamo, Republika Srbija u cjelosti ima negativan prirodni priraštaj, a godišnje umre oko 36 500 ljudi više nego što ih se rodi.

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije