DogađajiLjudiMjestanajnovijeNaslovna vijestPojave

Poznati srbijanski advokat o slučaju Mike Aleksića: Teško će se utvrditi ko govori istinu, ovo će biti dugo suđenje

Veliki problem je i to, napominje Fila, što je od pojedinih silovanja i zlostavljanja do hapšenja profesora prošlo mnogo vremena.

Redakcija

mondo.ba

Jedan od najpoznatijih srbijanskih advokata, Toma Fila, kaže da, ako nema čvrstih materijalnih dokaza silovanja, na sudu će se sve svesti na riječ žrtava i okrivljenog Miroslava Mike Aleksića, a tada dokazivanje ide znatno teže!

Veliki problem je i to, napominje Fila, što je od pojedinih silovanja i zlostavljanja do hapšenja profesora prošlo mnogo vremena. Fila zato ističe da u ovom slučaju treba sačekati da bude podignuta optužnica.

– Faza istrage je u toku i ne treba jurcati sa zaključcima. Treba vidjeti da li će se dići optužnica i za koja sve djela i tek tada možemo da pričamo o slučaju.

Kada se krivično djelo silovanja i zlostavljanja prijavi poslije izvjesnog protoka vremena, dolazite u poziciju da, ako se i podigne optužnica, a optuženi sve negira, sudskom vijeću je jako teško da utvrdi ko govori istinu – žrtva ili optuženi. Naravno, tu će svoje mišljenje reći i vještaci psiholozi, kaže Toma Fila i dodaje:

– Moramo imati povjerenje u institucije sistema. Znate, u sudu ne sjede budale. To su profesionalci sa velikim životnim iskustvom, koji dobro znaju svoj posao. Oni ozbiljno posmatraju i cijene sve što bude rečeno i na osnovu toga odlučuju da li je neko kriv ili nije, rekao je on.

Upravo zbog toga Toma Fila je uvjeren da će ovakav sudski proces potrajati.

– Neće ovo ni slučajno biti brzo gotovo. Suđenje će trajati minimum dvije godine jer će i sudije i tužioci imati mnogo posla, procjenjuje Fila, prenosi Mondo.

Preuzeto sa: oslobodjenje.ba

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije