LjudiMedicinanajnovijeNaslovna vijest

Dr Jelena Krčum: Svaki posao je zahtjevan na sebi svojstven način.

Razgovarale smo s dr Jelena Krčum, jednoj od omiljenih banjalučkih doktorica kada su u pitanju tretmani hijaluronskom kiselinom i botoksom.

Lola Magazin

  1. Prije svega, dobar dan. Kada u Banjaluci spomenete “savršene usne” ljudima je sve češće asocijacija na to vaše ime. Koji obrazovni i razvojni put ste morali proći da biste se bavili ovim čime se bavite?

 Nakon završenih osnovnih studija Stomatološkog fakulteta, Univerziteta u Beogradu, odlučila sam da moje uže usmjerenje bude nehirurški antiejdžing. Ta odluka je uslovila moj dalji razvojni put. Nakon završenih edukacija u zemlji i inostranstvu, usavršavanju kroz brojne stručne kongrese iz ove oblasti, moj fokus djelovanja je na primjeni dermalnih filera i neuromodulatora u estetskoj medicini. Takođe, završavam doktorske studije na Medicinskom fakultetu u Banjaluci. Smatram da je neophodno konstantno usavršavanje i ulaganje u obrazovanje, kako teorijsko tako i praktično.

  1. Vaš posao je prilično osjetljiv, jer se i najmanja “greška” odmah vidi. Da li ste među onima koji slijepo slušaju pacijente koji dođu sa željom za još jednim ml ili postoje granice?

 Moja obaveza kao odgovornog i posvećenog ljekara je da uvijek radim u interesu i na korist mojih pacijenata. Granice moraju da postoje i zbog toga je prije svega obavezan detaljan pregled pacijenta, te razgovor kroz koji se gradi povjerenje na relaciji ljekar – pacijent. Svakog pacijenta detaljno upoznajem sa mogućnostima u odnosu na iskazane želje. Važno je naglasiti da je estetska medicina je tu kako bi ublažila vidne znakove starenja, ali nikako da bi zaustavila taj prirodni proces.

  1. Šta je najljepše što vam se desilo u karijeri?

 Teško je izdvojiti jednu situaciju ili događaj u mojoj karijeri i dati joj epitet najljepše. To je kombinacija više stvari, događaja i osjećaja kada se bavite poslom koji volite, momenti kada vidim rezultat svog rada koji je moje pacijentkinje učinio zadovoljnijima. Srećna sam jer mogu da dam svoj doprinos u unapređenju ženskog samopouzdanja kroz posao koji radim. Žensko samopouzdanje je često krhko te kada vidim da sam uspjela da moje pacijentkinje budu zadovoljnije sobom i da naglasimo neku njihovu osobenost to smatram svojim uspjehom. Takođe, jedna od važnih stvari u mojoj dosadašnjoj karijeri je da su mi moje kolege ukazale povjerenje i prepoznale moju posvećenost ovom poslu te sam pozvana da budem edukator u ovoj oblasti.

  1. Korekcije hijaluronskim filerima postaju sve popularnije. Da li korištenje nosi neke rizike? Nedavno sam čitala o tome kako se svi ti dodani mililitri talože na licu. Koliko je tu istine?

 Upravo ovakve i slične teorije koje se mogu pronaći na interentu ukazuju na važnost razgovora ljekara i pacijenta. Jako je važno da se pacijent sa svim nedoumicama obrati ljekaru, a ne da odgovore na svoja pitanja traži na internetu gdje je hiperprodukcija nepotvrđenih informacija. Poznato je da svaka intervencija nosi svoje rizike pa i ove nehirurške anti-age procedure. Ukoliko ljekar napravi individulani plan terapije za svakog pacijenta, striktno poštuje propisane protokole, izabere adekvatne tehnike aplikovanja i koristi isključivo registrovane medicinske materijale od strane Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine visok stepen sigurnosti za pacijenta  je zagarantovan.

  1. Koji dio vašeg posla je najzahtjevniji i zašto?

Svaki posao je zahtjevan na sebi svojstven način. Ja bih ipak svoj posao okarakterisala kao izazovan jer su svi izazovi koje nameće ovaj poziv tu kako bi bili uspješno savladani. Smatram da su možda najizazovnije situacije kada pacijent insistira na nekoj svojoj viziji sebe koja nije izvodljiva niti dobra za njega. U tim momentima kroz usmjerenu komunikaciju kroz racionalne argumente nastojim da pronađemo neko srednje i najpovoljnije rješenje.

  1. Koja je donja starosna granica za korekciju bilo čega hijaluronskim filerima, ne samo usana? I imate li zahtjeve od mlađe generacije?

 Postoje određene situacije u skladu sa iskazanim željama od strane pacijenta kada je neophodno napraviti jasnu distinkciju šta je za nehirurški, a šta je za nehirurški anti-age. Filer je moćan alat, ali svakako nije čarobni štapić. Dosta toga je podložno korekciji i uljepšavanju, ali svakako u nekim poznijim godinama željeni efekat se može postići samo uz hirurške intervencije. Ukoliko postoji indikacija za primjenu filera radi određenih korekcija kod mlađe populacije ona je moguća uz pratnju roditelja i potpisani pisani pristanak.

  1. Zašto je kod nas još uvijek “sramota” korigovati nešto?

 Uvriježeno je mišljenje da ukoliko želite nešto da korigujete na svom licu ili tijelu da možda imate manjak samopouzdanja te ne prihvatate sebe u potpunosti. Ja nastojim kroz svoj posao da razbijem tu vrstu predrasuda jer uvijek ističem da je ljepota plod prirodnog sklada i harmonije. Lijep i njegovan izgled kao imperativ današnjice, estetske korekcije svrstava u dio lične higijene. To govori u prilog tome da briga o svom licu i tijelu na ovakav način nije tabu tema već je dio naše svakodnevice i način na koji kroz minimalne i decentne promjene na licu i tijelu jačamo svoje samopouzdanje, a poštujemo prirodnu anatomiju te kroz što manje invazivnih procedura postižemo harmoniju i balans svih tačaka na licu, a da kao rezultat imamo žene koje zrače samopouzdanjem uz očuvanu individulanost.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije