LjudiMedicinanajnovijeNaslovna vijestPojaveRadoznala Lola

Da li djeci treba davati suplemente i preparate za jačanje imuniteta prije vakcinacije?

Jačanje imuniteta prije vakcinacije korištenjem suplementata, vitamina, dodataka prehrani, organske hrane je danas postalo “moda”. Da li u tom ima istine i da li je to potrebno?

Redakcija

Vakcine.ba

Sa svih strana smo bombardovani reklamama i savjetima da uzimamo neke preparate za “jačanje imunološkog sistema”, suplemente, vrlo često na bazi prirodne i alternativne medicine. Mnogi roditelji misle da je djeci potrebno davati takve stvari nekoliko dana prije termina za vakcinaciju. Da li je to tačno?

Pitali smo specijalistu pedijatrije dr Slavena Krajinu iz JZU Dom zdravlja Doboj da nam više kaže o ovome.

Imunost, imunitet ili otpornost (od lat. immunitas – oslobođen od službe, poreza) predstavlja sposobnost organizma u odbrani od raznih bolesti. Obično, kada se govori o imunitetu prva asocijacija jeste odbrana od infekcije, međutim, u našem organizmu svakodnevno se vodi niz složenih procesa kojim se branimo i od kancerogenih ćelija, štetnih molekula i otrova.

Stečeni imunitet može biti aktivni i pasivni. Aktivni imunitet nastaje nakon razboljevanja ili nakon vakcinacije/cijepljenja. Međutim, mnogo sigurniji način jeste imunizacija nego organizam izlagati infekciji koja može imati kobne posljedice. Pasivni imunitet podrazumijeva prenos antitijela, što se dešava dok je dijete u utrobi majke putem posteljice, ili pak kasnije, kada spremna antitijela dajemo kod nekih bolesti.

blue and white labeled bottle

Foto: Unsplash

Kako jačati imunološki sistem? Zdrava ishrana, san i – vakcinacija

Kakav će biti naš imunološki sklop zavisi od više faktora, ali na njegovu modulaciju svakako utiču prehrana, stil života i životne navike roditelja, boravak na zraku, dovoljna količina sna i na koncu – imunizacija. Upravo su to načini na koje možemo jačati naš imunološki sistem. Postoje i neki skriveni benefiti vakcinacije – recimo, razine pojedinih imunoglobulina, kod dječice koja imaju imaju selektivni deficit npr. IgG nakon vakcinacije obično dostižu normalne vrijednosti.

 

Da li treba davati sredstva za jačanje imuniteta djeci prije vakcinacije?

Poslednjih godina rodila se ideja iz različitih interesnih sfera da se dječici prije imunizacije rutinski učine laboratorijske analize i uvode razni suplemeti. Imali za ovo prostora?”, pita se dr. Slaven Krajina i odgovara na ovo pitanje: “Apsolutno ne, zvanična medicina nema jasnih dokaza da kod djece koja podležu rutinskoj imunizaciji treba prethodno uvoditi suplemente.”

Izvor: vakcine.ba

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije