MedicinanajnovijeRadoznala Lola

Meditacija – prirodan način da se oslobodite stresa

Ako vam je prva pomisao na meditaciju sedenje sa prekrštenim nogama dok izgovarate ommm, znajte da grešite. Meditacija je mnogo više od toga i ima mnogo oblika.

Priredila: Srbijanka Stanković

Često ste nervozni, razdražljivi i hitno vam je potreban aktivnost koja će vam pomoći da nađete sopstveni mir? Iako smo mnogo puta čuli za meditaciju, većina nas još uvek nije imala priliku da je isproba. To je uglavnom zbog toga, što ne razumemo šta je ona zapravo i zbog čega je važna. Meditacija deluje na ublažavanje stresa i popravljanje raspoloženja, ali moguće je da će vam se ova opcija činiti previše stranom da bi za vas bila realna.

Zašto sedeti skrštenih ruku ako vam se već daje mogućnost da naučite kako na prirodan način eliminisati stres? Rešenje leži u veštini da se povežu um i telo. Za razliku od ostalih ublaživača stresa, poanta ovog čina je kontrolisanje sopstvenog uma i usredsređivanje na dati trenutak.

Foto: Pexels.com

Čini vam se da nikada nemate dovoljno vremena čak ni za one uobičajene dnevne aktivnosti, a o bilo kakvoj vrsti hobija, da i ne govorimo. Uvek tražimo izgovore da nam je vežabaonica daleko pa se pod istim izgovorom, vadimo i kada je meditacija u pitanju. S obzirom na to da se ona može izvoditi i kod kuće, nemate više vremana za gubljenje! Potrebno je samo malo da počnete da meditirate i promenite svoj život u potpunosti!

Koji su benefiti meditacije?

Ako vam je prva pomisao na meditaciju sedenje sa prekrštenim nogama dok izgovarate ommm, znajte da grešite. Meditacija je mnogo više od toga i ima mnogo oblika. Njen zadatak je da vam pomogne da se u potpunosti rešite napetosti, fokusirate na pojedine ciljeve, podstaknete emocionalnu svest i još puno toga.

Meditacija, akupunktura i ravnoteža

Ona reguliše krvni pritisak, uspešno rešava glavobolju, nesanicu, probleme sa mišićima i zglobovima, povećava proizvodnju serotonina koji podstiče dobro raspoloženje, ali i doprinosi povećanju energije koja vam je neophodna da biste obavljali svakodnevne aktivnosti. Meditacijom se, zapravo, postiže osvešćivanje tela koje je preduslov za uspeh nekih tretmana poput akupunkture. Tehnikom akupunkuture se balansira i stimuliše protok životne energije. Da bi dala pozitivne rezultate u lečenju raznih neuralgija, lumbaga, fobija, alergija, kožnih oboljenja, pa čak i steriliteta, potrebno je otvaranje uma i razvijanje posebne senzitivnosti. Najjednostavniji način da se to ostvari je meditacija.

Takođe, meditacijom se smanjuje anksioznost i uspostavlja emocionalna stabilnost, razvija se intuicija i kreativnost, a problemi koji su vam se do tad činili nerešivim, postaju zanemarljivi. Ravnoteža oštrog uma i proširene svesti donosi savršenstvo. Meditacija nam pomaže da kontorolišemo negativne emocije poput besa i zavisti i otkriva pozitivne osobine poput ljubaznosti i saosećanja. Ona nam daje sve što nam je potrebno za razvijanje dobrote koja već postoji.

Pozitivan uticaj na izgled

Foto: Pexels.com

Pored svega navedenog, nakon što uspostavite duševni mir, meditacija će se odraziti i na vaš izgled pa ćete biti mnogo lepši i zadovoljniji. Ukoliko ste do sada imali neke od problema poput problema sa kožom, nakon što nađete unutrašnji mir, vaš ten će izgledati besprekorno.

Kada je čovek iznutra zadovoljan sobom, to se u velikoj meri odražava i na njegovu spoljašnost. Takođe meditacija pomaže i za suvu kožu glave jer na ovaj način uspostavljate prirodnu pH ravnotežu koja će pomoći da vaša kosa i teme u potpunosti budu zdravi, što će se u velikoj meri preneti i na izgled vaših vlasi.

Pre nego što pristupite meditaciji, razmislite šta na ovaj način želite da postignete? Da li želite da poradite na svojoj kreativnosti, uspostaviti duhovnu vezu ili jednostavno da provedete nekoliko minuta svakog dana sami sa svojim mislima i telom što je već dovoljan razlog za ovu veštinu. Pokušajte da ne komplikujete mnogo tražeći preterano razloge. Meditacija je zapravo opuštanje i beg iz svakodnevne rutine u koju često svako od nas zna zapasti.

Kako odabrati prostor u kući za meditaciju?

Za početak, savetujemo da najpre odaberete prostoriju u svom domu u kojoj ćete se osećati dobro. Neka to bude tiha soba u kojoj ne defiluju ukućani non stop i u kojoj ćete moći da budete sami sa svojim mislima. Posebnu pažnju obratite na osvetljenje. Prostorija koja ima puno prirodnog svetla trenutno će vam poboljšati raspoloženje. Ili biste možda želeli odabrati sobu koja je okrenuta prema suncu za doba dana u koje planirate meditirati?

meditacija-joga

Foto: Pixabay.com

Još bolje, soba koja ima pogled na zalazak sunca biće pravi izbor za početak meditacije! Meditaciju možete vršiti i u dvorištu ukoliko vam se ta opcija više dopada. Najvažnije je da pronađete prijatno mesto u svom domu koje će vam omogućiti da opustite svoj um i telo, bez ometanja.

Muzika i meditacija

Iako nije neophodna, muzika na mnoge od nas može delovati opuštajuće. To je pre svega korisno za one koji žive u prometnom gradskom naselju, u kom zvukovi saobraćaja i glasnih sirena neprestano dopiru do vas. Muzika za meditaciju, iako tiho svira u pozadini, može pomoći da postignete unutrašnji mir tokom vežbanja. Naša preporuka je da za ovu priliku birate instrumentalnu muziku. Ne mora biti klasična, ali svakako birajte zvukovi koje smatrate umirujućima. Neka to bude nešto nalik šumu mora, zvižduku vetra ili cvrkutu ptica. Uverite se da su pesme dovoljno dugačke da nastavite reprodukciju tokom cele vaše seanse.

Aromaterapija i meditacija

Još jedna od stvari o kojoj biste takođe trebali da porazmislite kako biste svoj dom učinili što prijatnijim za izvođenje meditacije je, aromaterapija. Za ovu priliku možete koristiti neko od esencijalnih ulja lavande, mente ili miris koji vama najviše prijaju. Čudesne moći aromaterapije ne samo da pomažu da se opustite, već pružaju i druge pogodnosti. Na ovaj način dolazi do jačanja imunološkog sistema, ublažavanja bolova u mišićima i smanjenja  stresa. Sve su to izvrsni razlozi zašto biste trebali uključiti aromaterapiju u meditaciju.

Kako se ispravno izvodi meditacija kod kuće?

U redu, vreme je da počnemo sa meditacijom. Smestite se udobno na jastuk ili stolicu s ravnim naslonom. Važno je da znate da je bitno da sve vreme, leđa držite pravo jer na taj način ćete se lakše fokusirati na disanje dok udišete i izdišete. Ako sedite na stolici sa naslonom, pokušajte se ne naslanjate na njega ili se ne naginjati. Postavite noge na način koji vam odgovara. Možete ih ispružiti ispred sebe ili prekrstiti kao kad sedate u turski sed.

Manje seanse za početak

Ukoliko ste početnik u meditiranju, dobro je početi sa manjim seansama. Čak i tri minuta mogu napraviti značajan pomak. Iako možda smatrate da je to mnogo kratko, za neke koji se do sada nisu oprobali u ovome u prvo vreme i to može izgledati kao večnost. Započinjanjem kratkih seanse pomoći će vam da uhvatite zalet koji će vam trebati da dugoročno održite svoju praksu. Upravo mnogi stručnjaci za meditaciju napominju da je kvalitet meditacije mnogo bitniji od njene dužine.

Foto: Pixabay.com

Nemojte se preterano opterećivati šta ćete sa rukama, jednostavno ih namestite tako da se udobno osećate. Vrlo je bitno da tokom meditacije nagnete glavu prema dole jer ćete na taj način olakšati disanje. Oči mogu biti zatvorene ili otvorene, stvar je ličnog izbora, ali ćete se možda bolje koncentrisati ukoliko budu zatvorene jer vam ništa sa strane neće odvlačiti pažnju.

Usmerite pažnju na dah dok on ulazi i pratite ga kroz nos sve do pluća. Pokušajte brojati jedan dok udišete, a zatim dva dok izdišete. Ponovite to do broja 10, a zatim započnite opet od jedan. Ne brinite previše da li je to što radite pogrešno. Ne postoji savršen način za to, samo budite srećni i zadovoljni.

Meditativni predmet

Da biste se vratili na pravi put kada misli odlutaju, predlažemo da se fokusirate na tzv. meditativni predmet. To može biti više puta pomenuti dah ili nešto u prostoru što će vam pomoći da svoju pažnju usmerite ka njemu, kao npr. plamen sveće ili možda mantra (fraza ili reč koju izgovaramo tokom meditacije). Takođe, možete se teleportovati na omiljeno mesto, bilo da je to plaža ili neki prostor u kome se inače osećate dobro. Probajte da zamislite da taj trenutak trenutno proživljavate. Dozvolite sebi da se u potpunosti opustite i da uživate.

meditacija-joga

Foto: Pixabay.com

Nemojte disati na stomak, već na grudi. Pokušajte da zaboravite na sve stvari koje vas čine nervoznim i usredsredite se na disanje. Čak i ljudima koji se već dugo vremena bave meditacijom se može dogoditi da im misli odlutaju, ali u tom slučaju, trudite se da se ponovo skoncentrišete na disanje što je pre moguće. Kad god primetite da počinjete da razmišljate o stvarima koje vas inače muče, objasnite sebi da ćete o njima kasnije razmišljati i koncentrišite se u potpunosti. Ako imate problema s preusmeravanjem pažnje, možete brojati udisaje kako biste se što pre fokusirali na to što radite.

Budite nežni prema sebi

Sada kada ste naučili kako da meditirate u toplini svoga doma, savetujemo da ne budete suviše strogi prema sebi. Pomirite se sa tim da će vam u početku biti jako teško da se fokusirate, ali to je sasvim normalno i prirodno.

Ako vam je lakše, znajte da svi početnici doživljavaju unutrašnje barijere. Neki bi rekli da je taj kontinuirani povratak u sadašnji trenutak praksa meditacije. I takođe važno je napomenuti da ne očekujete da će vam meditacija promeniti život preko noći.

Kao i za bilo koju drugu aktivnost i ovde je potrebno vreme da bi stvari došle na svoje. Budite uporni i meditirajte svaki dan barem nekoliko minuta. Vremenom povećavajte trajanje seanse koliko god vam to prija. Nakon nekog vremena, shvatićete da se zbog ove aktivnosti osećate mnogo bolje i da na ljude i okolinu gledate poptuno drugačije, a upravo to i jeste poenta meditacije. Upoznajte konačno sebe u potpunosti. Ova se praksa se ne odnosi samo na fokusiranje vaše pažnje, već i na učenje kako funkcioniše vaš um, a to je jako važno.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije