luj-viton-logo
najnovijeRadoznala Lola

Poznati modni brendovi: skriveno značenje logotipa i zastava

Armanijev orao, Versace meduza, Burberri konjanik – kakve poruke nam šalju logotipi omiljenih modnih brendova?

Piše: Srbijanka Stanković

Foto: Unsplash.com

Navikli smo da tajnu uspeha i popularnosti svetskih brendova odeće otkrivamo u kvalitetu materijala i njihovim originalnim modelima i krojevima. No, pored kreativnog genija poznatih dizajnera i dizajnerki, duga istorija modne industrije svedoči nam o velikoj ulozi koju igraju marketing i posebno logotipi istaknutih marki.

Dovoljno je da na etiketi ili rubu haljine stoji prepoznatljiv logo pa da naše interesovanje za to parče garderobe poraste. Stručnjaci iz oblasti marketinga znaju koliki je uticaj ovih simbola i zbog toga koriste svaku priliku da ih istaknu u prvi plan. Radi se montaža jarbola na koje se kače zastave velikih formata sa logotipom brenda, postavljaju se bilbordi, kao i neizostavna reklamna platna koja ulepšavaju zgrade širom sveta.

Iako većina nas lako prepoznaje logotipe poznatih modnih brendova, malo ko u stvari zna da svaki od njih ima neko svoje skriveno značenje. Koje to tajne poruke nam šalju naši omiljeni modni brendovi preko svog loga? Pročitajte.

Versaće – odeća koja lepotom zaustavlja u mestu

Brend Versaće ima jedan od najneverovatnijih i najinteresantnijih logotipa. Kako se na Versaće odeći našao portret Meduze, mitskog bića sa zmijama umesto kose?

Poznati modni kreator Đani Versaće bio je fasciniran grčkom mitologijom. Rođen je i odrastao u siromašnom kraju Italije, u gradu Ređo Kalabrija gde se kao dete često igrao među antičkim ruševinama. Inspiraciju za logo pronašao je u jednom mozaiku sa likom Meduze. Mit o Meduzinom pogledu koji svakog muškarca pretvara u kamen za Đanija Versaćea imao je izuzetnu simboliku. Želeo je da kreira odeću toliko lepu da zaustavlja ljude na ulici.

Da je u tome i uspeo, svedoči činjenica da je dizajnirao modele koje su nosile mnoge poznate svetske dame, kao što su Madona, princeza Dajana i brojne zvezde Holivuda.

Armanijev orao kao modni jin i jang

Otmenost i luksuz odeće koju je kreirao Đorđo Armani da se naslutiti već iz jednostavnog i elegantnog logotipa ove modne kuće. Iza minimalističkog dizajna orla u crno-beloj boji krije se izvanredna simbolika. Naime, orao kao znamenje kvaliteta i nadmoći gleda udesno, što asocira na pravi smer, odnosno na razmišljanje unapred. Jedno vreme raširila se priča o tome kako je orao integrisan u logo kao počast Sjedinjenim Američkim Državama, kao najvećem trgovinskom partneru Đorđove Italije i vodećem tržištu za Armani proizvode. Međutim, ova nagađanja bila su bez osnova, s obzirom na to da orao ne gleda u smeru zapada. Pravo značenje je prilično klasično a to je uzvišenost, kao osnovni cilj kompanije u pogledu kvaliteta njenih modnih kreacija.

Postoji varijacija logotipa sa okruglom oznakom u kojoj su skrivena slova „G“ i „A“. U pitanju su Armanijev inicijali koji podsećaju na modni jin i jang.

Dva konja i dva Levis logotipa

Levi Strauss & Co. ima dva logotipa odeće i oba nose skrivena značenja. Sve do 1928. godine Levis je svoje muške farmerke označavao kao „Marku dva konja“. U prvom logotipu kompanije je čak i naveden ovaj slogan. Pošto je 1873. godine Levis patentirao proces ojačavanja šavova tako da odeća duže traje, želeo je da ilustruje snagu svojih proizvoda. Idealan prikaz bila su upravo dva konja koja pokušavaju – i ne uspevaju – da razdvoje par kvalitetnih farmerki. Na nekim etiketama bila je dopisana čak i poruka: “Nema svrhe, ne mogu se pocepati”.

Drugi prepoznatljiv Levisov logo uveden je 1968. godine. Čuvena crveno-bela pločica u obliku raširenih krila slepog miša imala je na sebi samo naziv brenda. Od tada do početka 21. veka napravljene su minimalne promene. Programeri su pojačali boju do tamnocrvene i smanjili visinu slova.

Lakost – najpoznatiji krokodil na svetu

Poznat po luksuznoj ležerenoj odeći, a naročito po polo majicama sa jednostavnim logotipom krokodila, brend Lakost pokrenuo je teniser Rene Lacoste 1933. godine. Iza “najpoznatijeg krokodila na svetu” i osnivanja brenda krije se zanimljiva priča o jednoj opkladi. Teniska zvezda i ikona stila Rene Lakosta se opkladio sa kapitenom francuskog tima da će pobediti u meču na Dejvis kupu 1923. godine. Zauzvrat, trebalo je da dobije kofer od krokodilske kože. Premda kofer nije osvojio, dobio je nadimak “krokodil” i tako utvrdio svoj već prepoznatljiv imidž na terenu.

Kada je deset godina kasnije lansirao svoj brend odeće, za logotip je izabrao upravo motiv krokodila da bi bio prepoznatljiv obožavaocima. Može se reći da je svojom polo revolucijom osvojio čitav svet, a ne samo ljubitelje teniskog sporta.

Gde je nestao Barberi vitez?

Luksuzni britanski modni brend Barberi, donedavno prepoznatljiv po motivu viteza na svom logotipu, postoji više od jednog veka. Kada se krajem 19. veka pojavio sa inovativnim dizajnom kabanice, to su bile najotpornije jakne na tržištu.

Originalni Barberi logotip dizajniran je 1901. godine kada je dobio nadimak „Konjički vitez“. To je zapravo bio amblem porodice Barberi – vitez koji jaše jednoroga i nosi transparent sa ukrašenom latinskom reči “Prosrum”, što znači “napred”. Zajedno sa viteškim oklopom, ova reč je simbol prvih koraka kompanije u svetu dizajna odeće.

burberi-šal-modni-brend

Foto: Pixabay.com

Sve je počelo 1879. godine kada je Tomas Barberi izumeo vodootpornu tkaninu gabardin i tako uneo revolucionarne promene u svet mode. Dok je konjanik na logotipu simbol plemenitosti i časti, štit direktno asoscira na zaštitu od vode i snega koju ovaj materijal pruža. Da bi razlikovao svoje proizvode od jeftinih imitacija, Tomas Barberi registrovao je logo konjičkog viteza 1909. godine. Premda je tokom godina došlo do malih promena na logotipu i tipu slova, Konjički vitez je zadržao svoj vizuelni identitet sve dok 2018. godine nije uklonjen i zamenjen minimalističkim dizajnom.

Luj Viton i cvet japanske trešnje

luj-viton-tašna

Foto: Pexels.com

Inspirisan cvetom japanske trešnje, logotip brenda Luj Viton ukrašava odeću ove kompanije više od stotinu godina. Uz prepoznatljiv monogram LV ovaj “cvetni dizajn” uradio je Lujov sin Džordž 1896. godine i od tada se nije znatno menjao. Luj Viton je bio čuven po nastojanju da zaštiti reputaciju i autentičnost svojih proizvoda. Odeća, tašne i koferi sa ovom oznakom ističe se po kvalitetnoj koži i jedinstvenom dizajnu. Stoga ne treba da iznenadi što su i monogram i simboli bili osmišljeni tako da budu pečat kvaliteta i da se ne mogu falsifikovati. Kao jedan od najupečatljivijih amblema na tržištu odeće, Luj Viton logo bio je i ostao simbol moći i novca.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije