najnovijeNaslovna vijestPraktična LolaŽivot

Zašto nestaje strast?

Većina parova u dužim vezama se kad tad susretne sa nekim od pitanja: Gde je nestala strast?

Zašto imamo manje seksa nego pre?

Nemam želju, šta da radim?

Redakcija

instagram/ bloginja. marijana

Pre svega, treba da znate da definitivno niste sami i da je to apsolutno normalno.

Seks u dužoj vezi i braku može prolaziti kroz različite faze, uspone i padove. Ono što je jako bitno jeste komunikacija sa partnerom koja mora biti iskrena i otvorena.

Evo mogućih razloga o kojima treba razmisliti:

STRES U ŽIVOTU

Stres utiče na libido. Da li ste skoro prolazili kroz neke stresne situacije? Gubitak ili promena posla, bolest ili smrt članova porodice, selidba, konflikti, nezadovoljstvo sobom i drugima. Sve to utiče na seksualni život i treba se prvo odmoriti i vratiti u normalno psihofizičko stanje.

RODITELJSTVO

Pre svega, žena koja doji ima poseban hormonski status i manjak libida je prirodan. Telo se navikava na velike promene, ali i štiti od nove trudnoće. Mala deca zahtevaju veliku pažnju, te su iscrpljenost i umor neminovni. Važno je dati sebi vremena, pričati sa partnerom, koji treba da vam pruži podršku, ne žuriti, ali i postepeno vraćati seks u svoj odnos.

Roditelji se nekad toliko identifikuju sa novom ulogom da zaborave da su pre svega muž i žena i da njihov odnos takođe zahteva vreme i trud.

UPOREĐIVANJE SA ZALJUBLJENOM FAZOM

Nekad su u pitanju samo prevelika očekivanja i nejasan pritisak koji namećemo sami sebi. Ako ste na početku odnosa imali seks svaki dan, skroz je normalno da se vremenom hormoni smire, odnos poprimi drugačiji, stabilniji format i neki deo uzbuđenosti odlazi. Ne gledajte druge parove ili sebe na početku veze, već tražite ritam koji vam odgovara sada.

NIJE BILO STRASTI NI NA POČETKU

Neke veze se rađaju iz prijateljstva i duhovne bliskosti gde velika strast i privlačenje nikad nisu ni postojali. Takvi parovi mogu biti jako stabilni, ali jednostavno seks im nikada nije bio jača strana.

SEKS KAO INDIKATOR ODNOSA

Seks može stradati ako par prolazi kroz neku krizu. Ako postoje nedorečenosti, ljutnje, pasivna agresija, manjak poštovanja. Ovakva situacija zahteva dosta rada i na sebi i komunikaciji u paru.

Zanima me da li ste se nekad susreli sa ovim problemom?

Preuzeto sa: instagram.com

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije