bašta-plava-haljina-devojka
najnovijePraktična Lola

Baštovanstvo – mali koraci do prelepe bašte

Želeli biste da počnete da uređujete svoju malu baštu, ali ne znate odakle da počnete? Mala avantura zvana baštovanstvo je hobi koji će vas opustiti i zabaviti.

Priredila: Srbijanka Stanković

Foto: Pexels.com

Možete sami gajiti voće, povrće, ali i začinske biljke, kao i ukrasno cveće. Na vama je da izaberete šta želite u vašoj bašti. Pripremite se na uživanje u procesu gajenja biljaka, ali i ubiranja plodova vašeg truda.

Razmislite šta želite da sadite

Pre svega treba da odlučite šta želite da sadite i kakav vrt da oformite. Da li želite da sadite možda povrće? Ukrasno bilje? Ili možda ukrasno cveće?

Ako želite da se oprobate u povrtarstvu, vodite računa odaberite povrće i začinsko bilje koje će vaši ukućani biti voljni da probaju kada za to dođe vreme. Ne želite da sav vaš trud propadne jer ste odabrali možda previše egzotično i ekstravagantno bilje koje niko ne želi u svom tanjiru. Ili pak možda baš želite da eksperimentišete sa nečim potpuno drugačijim.

rotkvice

Foto: Pexels.com

Ako želite da gajite dekorativno cveće koje će krasiti vašu malu baštu svojim mirisom, ali i bojama i estetikom razmislite da li želite da zasadite jednogodišnje biljke ili višegodišnje. Jednogodišnje biljke često imaju duži period cvetanja, ali moraćete ih saditi iznova svake godine. Višegodišnje biljke obično imaju kraći period cvetanja, ali se cvet vraća iznova svake godine u približno isto vreme.

Možete imati i kombinaciju jednogodišnjih i višegodišnjih biljaka u svojoj bašti i napraviti zaista prelep vrt kojem će svako da se divi, ali znajte da različite biljke zahtevaju različite zahteve za njihovo održavanje.

Dodatni savet: Počnite sa manje biljaka i kako budete učili trikove održavanja bašte tako povećavajte i površinu vašeg vrta.

Izaberite odgovarajuće mesto

Gotovo za svo povrće, kao i cveće neophodno je 6-8 sati sunca u toku dana. Zato dobro posmatrajte svoje dvorište kako biste utvrdili koja mesta su osunčana veći deo dana, a koja su delimično ili potpuno u senci.

Nemojte da se brinete ako nemate u dvorištu mesto koje je veći deo dana osunčano. U tom slučaju jednostavno se odlučite za biljke koje vole hladovinu. Ovaj korak ne smete da preskačete, jer biljke jednostavno moraju da zadovolje svoje zahteve za svetlošću.

Dodatni saveti:

  • Izaberite mesto gde je površina što ravnija. Znatno je teže uređivati baštu kada je tlo u kosini.
  • Birajte mesto koje je u zavetrini. Jaki vetrovi mogu da naškode vašim biljkama.
  • Neka vaš mali vrt bude na takvom mestu da vam je uvek na oku. Tako ga nećete zaboraviti i zapustiti.
  • Uvek je bolje da odaberete mesto koje je bliže česmi, odnosno mestu gde imate vodu, jer onda nećete morati da razvlačite creva za vodu preko celog dvorišta.

Očistite zemlju

Rešite se trave koja pokriva površinu zemlje gde planirate da sadite vaše biljke. Ovo ćete najbrže uraditi tako što ćete ukloniti busenove zemlje sa travom. Najlakše je da ovo radite uz pomoć ašova. Zabodite ašov u zemlju tako da ga stavite ispod busena. Busen odozgo razorite pomoću ašova na delove tako da ga lakše možete izvaditi. Ovo radite u slučaju da želite odmah da sadite svoje biljke. Najčešće to je u proleće.

zemlja-bašta

Foto: Pexels.com

Obavezno koristite rukavice kada se bavite ovim poslovima, jer kontakt sa različitim biljkama i supstancama iz zemlje može da vam izazove različite iritacije na koži. Vrlo lako možete da ih prenesete na delove tela koji nisu zaštićeni garderobom, pa ako vas iznenade bubuljice koje se nalaze na vratu, moguće je da se niste dovoljno zaštitili rukavicama i odećom.

Ukoliko isplanirate sadnju nekoliko meseci ranije postoji drugi, sporiji način da dobijete zemljište spremno za sadnju. Parče zemlje koje ste odredili kao površinu gde će biti vaša bašta pokrijte sa 5 listova novinskog papira. Ukoliko je trava gušća, udvostručite ovu količinu. Zatim preko novina pospite zemlju koja je pomešana sa humusom u odnosu 1:1. Biće potrebno oko 4 meseca da se zemlja, humus i papir raspadnu. Dobićete idealnu površinu za sadnju, bez trave i korova, a zemlja će biti obogaćena korisnim organskim materijama.

Poboljšajte tlo

Što je tlo plodnije vaše biljke će biti lepše i bujnije. Tlo obično treba obogatiti jer je posebno u gradskim sredinama zemljište ogoljeno. Često je prekomerno vlažno, siromašno i nepolodno, previše alkalno ili kiselo. Rešenje je obično prilično jednostavno. Najčešće je sasvim dovoljno da dodate organske materije. To može biti trulo lišće, pokošena trava ili seno. Prekrijte vaše zemljište sa nekoliko centimetara debljine organske materije. Vremenom će ona istruliti u humus koji će dodati kvalitetne sastojke u zemlju i na taj način će je poboljšati. Gliste su te koje će obaviti posao mešanja humusa sa dubljim slojevima zemlje.

Obradite zemlju

Baštovanstvo je divan hobi, a da bi dalo sjajne rezultate, neophodna je obrada tla. Ovaj korak je od suštinske važnosti za pripremu novih gredica za setvu ili sadnju, jer će omogućiti da korenje biljaka lakše prodre u zemlju i dođe do vode i hranljivih materija.  Postoje dve metode: obrada i kopanje.

devojka-blava-haljina-bašta

Foto: Pexels.com

Obrada tla se vrši sa namenskim mehaničkim uređajima. Ovo je dobra metoda ako želite da pripremite veće površine zemljišta. Negativna strana mehaničke obrade je što se mogu uznemiriti mikroorganizmi  i gliste, a oni su od velike važnosti za uzgoj biljaka. Takođe na ovaj način može da dođe do prekomerne obrade zemljišta ukoliko je ono vlažno ili suvo, pa će doći do oštećenja strukture zemljišta ili korenova biljaka.

Kopanje je praktičnije ukoliko želite da pripremite manju površinu tla. Kopanje možete da obavljate samo kada je zemljište dovoljno vlažno. Znaćete da je zemljište idealne vlažnosti ukoliko se formira u grumen kada ga uzmete sa tla, a lako se raspada kada ga ispustite iz ruke. Koristite oštru lopaticu ili viljušku kako bi nežno izvrnuli zemlju dubine 20-30cm. Na ovaj način će se umešati organske materije.

Odaberite biljke

Neki ljudi mesecima listaju kataloge kako bi se odlučili šta žele da sade, a neki odlaze u rasadnike i kupuju ono što im se u tom momentu dopadne i oduševi ih. Bilo koja metoda odabira biljaka je dobra, sve dok vodite računa o tome da je biljka prilagođena klimi, tlu i sunčevoj svetlosti. Možete čak i pretraživati biljke na Guglu i poručiti ih preko interneta.

Evo nekoliko vrsta biljaka koje se lako uzgajaju i dobre su za početnike:

  • jednogodišnje biljke: neven, suncokret, pelargonija, kosmos, cinija
  • višegodišnje biljke: dnevni ljiljan, ljubičasti cvetovi, ruska žalfija, jagnjeće uši
  • povrće: zelena salata, krastavci, paprika, paradajz

Započnite sadnju

Prvo se raspitajte koje je doba idealno za sadnju biljke koju ste odabrali. Ako biljka ne toleriše dobro hladnoću, a zasadite je u jesen, može lako stradati od mraza. U tom slučaju bolje je da se na sadnju odlučite na proleće. Sredina jeseni dobra je za sadnju višegodišnjih biljaka.

Ukoliko biljku sadite iz semena, obavezno na paketu pročitajte sve informacije. Na pakovanju piše pogodno vreme za sadnju, kao i dubina na kojoj se seme sadi i razmak koji je neophodan.

Početnici avanturisti seme mogu rasaditi u zatvorenom prostoru. Trebaju vam plastične čaše koje možete kupiti u specijalizovanim prodavnicama, zemlja i humus. Sledite uputstva za sadnju semena sa pakovanja, a nakon sadnje čaše stavite pored prozora da budu dobro osvetljene. Zemlja treba da bude vlažna, ali pazite sa količinom vode. Ukoliko preterano zalivate biljku, ona može početi da truli. Na proleće sadniče presadite napolje na predviđeno mesto. Jednostavniji način je da kupite gotove sadnice u rasadniku. Sadnice je mlada biljka koju ćete samo presaditi u vaš vrt iz čaše u kojoj ste je kupili.

U vašem vrtu iskopajte rupe gde ćete presaditi vaše biljke. Iz čaše izvadite biljku sa zemljom i stavite je u rupu. Dodajte zemlje kako biste poravnali tlo. Nakon toga zaijte vodom.

Zalivajte vaše biljke redovno

biljka-dlan

Foto: Pexels.com

Sadnice nikada ne smeju da se osuše, zato zalivajte redovno. Kako biljke budu rasle, tako smanjujte količinu vode. Ukoliko ste presadili gotove sadnice u zemlju, potrebno im je gotovo svakodnevno navodnjavanje, dok se njihovi koreni ne učvrste. Posle toga učestalost zalivanja zavisi od tla, vlažnosti i vremenskih uslova, za početak neka to bude jednom nedeljno. Ukoliko je vreme sunčano i vetrovito zemlja će brže da se isušuje, nego kad je oblažno i kišovito. Kad niste sigurni da li je vreme za zalivanje ispipajte zemlju na oko 10cm dubine. Suva zemlja je dovoljan dokaz. Kako bi sprečili isparavanje vode, idealno je da zalivanje radite u ranim jutarnjim časovima.

Zaštitite svoju baštu malčem

Kako biste sačuvali vlagu u zemljištu i sprečili pojavu korova, pokrijte zemlju sa nekoliko centimetara debljine malča. Ovako ćete prorediti zalivanje i sprečiti sunčevu svetlost da prodre u zemlju. Postoji nekoliko vrsta malča, a vi odaberite jedan od ponuđenih. Za jednogodišnje biljke je pogodan malč koji se razgrađuje brže, za nekoliko meseci, a za višegodišnje je bolji onaj koji je dugotrajniji.

Kako da održavate vašu baštu?

Kada vaša bašta počne da se razvija, vi ste tu da pomognete da ona dostigne svoj pun potencijal. Budite prisutni, redovno zalivajte, počupajte korov pre nego što postane veliki. Rešite se mrtve, bolesne i ugninule vegetacije.

Ukoliko primetite bilo kakve insekte na vašim biljkama pokupite ih sa njih i ubacite ih u sapunastu vodu. Ako ne možete na ovaj način da ih se rešite kupite u poljoprivrednoj apoteci adekvatan insekticid i tretirajte biljke sa njim prema uputstvu.

Foto: Benjamin Combs / Unsplash

Razmotrite i dodatno đubrenje zemlje. Razne dodatke za bogaćenje kvaliteta zemlje možete kupiti u specijalizovanim prodavnicama koea se baei baštenskom opremom. Ako ste zemljište već obogatili nekim organskim materijalom, dodatno đubrenje verovatno neće biti neophodno.

Za lep vrt neophodno je puno truda i ljubavi. Ne započinjite ovaj hobi ako ne želite da mu se posvetite. Međutim, ako ste spremni da odvojite malo svog vremena i ljubavi za vašu baštu imaćete pravu oazu u kojoj ćete moći svakodnevno da uživate!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije