DogađajiLjudiMedicinaMjestanajnovijeNaslovna vijestPojave

Tinejdžer, koji se probudio iz desetomjesečne kome, ne zna šta je Covid 19

Joseph Flavill (19), koji se polako oporavlja nakon što ga je prošle godine udario automobil, dva puta je imao COVID-19.

Prevela: Sara Desančić

theguardian.com

Tinejdžer, koji se probudio iz desetomjesečne kome, nema predstavu o tome šta je koronavirus, uprkos tome što je dva puta obolio od tog virusa.

Josepha Flavilla udario je automobil dok je šetao Burtonom, 1. marta prošle godine, tri sedmice prije nego što je počelo prvo britansko zaključavanje.

Proveo je mjesece u komi zbog traumatične povrede mozga, ali je s vremenom počeo polako da se oporavlja i da reaguje.

Njegova tetka Sally Flavill Smith, rekla je: ”On neće znati ništa o pandemiji jer spava 10 mjeseci. Njegova svijest polako počinje da se poboljšava, ali mi ne znamo šta on zna. Jednostavno ne znam odakle da počnem s tim. Prije godinu dana, da mi je neko rekao šta će se dogoditi, mislim da ne bih vjerovala. Nemam pojma kako će Joseph shvatiti kroz šta smo sve prošli.”

Rekla je da je porodica putem video poziva pokušala da objasni zašto ne može da bude s njim lično, ali nisu pokušali objasniti razmjere pandemije.

“Kad se probudi u svojoj sobi, neće imati pojma zašto je tamo. Razgovaramo o tome telefonom i pokušavamo da ga osvijestimo i objasnimo da zaista želimo da budemo tamo držeći ga za ruku, ali jednostavno nismo u mogućnosti da to učinimo.

Trudimo se da bude što jednostavnije, jer zapravo nemamo vremena da ulazimo u duboku priču o pandemiji jer ne izgleda kao stvarnost, zar ne? Kad zaista budemo mogli razgovarati licem u lice, to će biti prilika da mu pokušamo objasniti šta se dešava”, rekla je Sally.

Tinejdžer koji je bio na liječenju u opštoj bolnici u Leicesteru, prebačen je u centar za njegu Adderley Green, kako bi nastavio oporavak. Počeo je da pomiče udove, trepće i smiješi se porodici i prijateljima.

Sally je rekla da je tinejdžer u stanju da prati komande poput dodirivanja lijevog i desnog uha, pomijera obe noge i trepućući odgovara sa da i ne, dok su njegovi prvi osmijesi porodicu doveli do suza.

“Pred nama je još uvijek dugo putovanje, ali koraci koje je napravio u posljednje tri sedmice bili su apsolutno nevjerovatni”, rekla je Sally.

Dva puta je bio zaražen Covidom tokom oporavka od nesreće, ali se oporavio u oba navrata.

Njegova majka Sharon, posjetila je sina za njegov 19. rođendan u decembru, ali je sve vrijeme morala da bude socijalno distancirana i sa punom zaštitnom opremom.

“U tom trenutku, Joseph nije bio svjestan kao sad, ali mislim da je bila jako tužna jer nije bila sigurna da li on uopšte može da vidi ko je ona. Mjesecima je čekala da joj dopuste da ga vidi”, rekla je Sally.

Prije nesreće, Joseph je bio sportista i trebalo je da u maju dobije zlatnu nagradu Duke of Edinburgh.

Kroz svoju Joseph’s Journey kampanju, porodica je skupila preko 30.000 funti kako bi pomogla tinejdžeru u njegovom dugotrajnom oporavku.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije