DogađajiLjudinajnovijeNaslovna vijestPojaveRadoznala Lola

Nedim Sladić progovorio o traumatičnom nasilju: Vrhunac je sakrivanje moje odjeće i fotografisanje, a onda sam uzvratio

Nedimova poruka je jasna, o zlostavljanju ne treba šutjeti!

Redakcija

Oslobođenje

Foto: Klix.ba

Nedima Sladića mnogi prepoznaju po preciznom prognoziranju vremenskih prilika, no malo ko zna da je ovaj uspješni mladić bio žrtva vršnjačkog nasilja. Nedimova poruka je jasna, o zlostavljanju ne treba šutjeti.

  • Sjećanja su još uvijek živa, teško da će izblijediti. Nasilje sam doživljavao u višim razredima osnovne škole. Stvari su se počele komplicirati u 5. razredu, a kuliminirale su u 7. Te tri godine su bile zaista teške, bilo je tu svega, od početaka koji su djelovali kao šala a završavali su najčešće udarcima i uvredima, prisjetio se on.

Sladić je tražio pomoć škole, međutim, prema njegovim riječima, ona je izostala.

– Moja razredna kontinuirano je htjela da sjedim sa mojim nasilnikom, pritom je znala da me on maltretira iz dana u dan, kaže Sladić.

Vrhunac nasilja doživio je kada su u školskom prostoru sa bazenom sklonili Nedimovu odjeću, ali tu nije bio kraj.

  • Nakon toga su slikali moj polni organ, tu fotografiju je vidjela cijela škola i tada sam doživio apsolutno poniženje. Hodao sam pognute glave, to je utjecalo na samopouzdanje i danas mi je jako teško sklopiti prijateljstva. Dođete u situaciji da vi razmišljate šta ste pogrešno uradili, bilo je svega što je teško sabrati u jedan obim spoznaje, kazao je Sladić u emisiji TVSA.

Nakon traumatičnih iskustava, Nedim je odlučio uzvratiti udarce jer nije znao kako se dalje nositi sa maltretiranjem, njegov odgovor na dugogodišnje nasilje dočekan je kaznom.

  • U tom trenutku meni se smanjuje vladanje, i to je jedan od najtežih udaraca jer sam bio primjeren đak, kazao je Nedim prisjećajući se svog traumatičnog iskustva.

 

 

Izvor: Oslobođenje

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije