AktivizamnajnovijeNaslovna vijest

Da li TikTok ima problem sa tijelima Afroamerikanki?

TikTok kaže da vjeruje u “različitosti, inkluziju i autentičnost”.

Jezik potiče iz smjernica zajednice kompanije, gdje se navodi šta jeste, a šta nije prihvatljivo objavljivati na brzo rastućoj platformi.

Prevela: Sara Desančić

qz.com

Ali kompanija za donji veš “Adore Me”kaže da je njihovo iskustvo bilo drugačije na toj aplikaciji.

”Adore Me” se redovno suočavala sa uklanjanjem sadržaja na TikToku-u koji se odnosi na plus size modele, Afroamerikanke ili modele druge boje kože”, rečeno je prije nekoliko dana.

Na Twitteru, kompanija za e-trgovinu sa sjedištem u NewYorku, koja je svoje poslovanje izgradila na inkluzivnoj, tjelesno pozitivnoj slici, pokazala je primjere video snimaka za koje tvrdi da ih je TikTok uklonio. Pretežno se odnose na plus size modele i modele s drugačijom bojom kože.

Jedan primjer za koji kompanija kaže da je “posebno razbjesnio” njen tim, prikazuje Afroamerikanku koja komentariše proizvode i snimke modela u donjem vešu “Adore Me”, dok video sa ženom bijele puti koja daje slične komentare nije uklonjen.

TikTok je osporio navode. U izjavi, portparol je rekao da kompanija nastoji da podstakne raznoliku zajednicu i ne moderira sadržaj na osnovu oblika, veličine ili sposobnosti.

Stvoren od kineske firme ByteDance, TikTok je prerastao u snažnu silu u društvenim mrežama, sa više od 100 miliona korisnika mjesečno u SAD-u i preko 700 miliona širom svijeta.

Kao marketinški kanal, on nastavlja da dobija na značaju zbog kompanija koje se oslanjaju na njegov algoritam i preporuke moderatora da svoje video snimke objavljuju za korisnike.

TikTok nije uklonio sa svoje platforme sav sadržaj kompanije “Adore Me” koji se uklapa u opis koji je kompanija za donji veš objavila na Twitter-u. Profil kompanije i dalje prikazuje mnoštvo snimaka sa ženama različitih oblika tijela i boje kože u grudnjacima i donjem vešu.

Ali “Adore Me” kompanija ističe da se njihovo iskustvo na TikTok-u razlikuje od onog na drugim platformama, i shvatili su da je uklanjanje njihovih video snimaka dio obrasca ponašanja.

Prošlog marta, Afroamerička pjevačica Lizzo prozvala je aplikaciju za uklanjanje video snimaka u kojima je u kupaćem kostimu. TikTok je objasnio da je uklonio video snimke ne zato što je bila u kupaćem kostimu, već zato što je prekršila njihovu politiku vezanu za seksualno eksplicitni sadržaj.

Ubrzo nakon toga, The Intercept je objavio interne dokumente TikTok-a, u kojima moderatori upućuju na ograničavanje sadržaja koji prikazuju korisnike koji su “gojazni” ili “abnormalnog oblika tijela” ili “ružnog izgleda lica” i koji su se pojavljivali ispred “otrcanih i trošnih” okruženja.

TikTok-ov odgovor je bio da su neke od smjernica u početku bile namijenjene sprečavanju maltretiranja, ali da više nisu bile u upotrebi kad ih je The Intercept objavio.

U dokumentima se prema The Intercept-u ne spominje maltretiranje.

TikTok je ponovo krenuo u defanzivu u junu kada je odgovorio na optužbe za cenzuru Afroamerikanaca koji promovišu pokret Black Lives Matter protestvujući zbog policijskog ubistva Georga Floyd-a. Kompanija je poslala izvinjenje i objasnila kako je u pitanju “tehnička greška”.

Ali u julu je nekoliko Afroamerikanaca, kreatora na TikTok-u, reklo za Time da i dalje osjećaju da njihov sadržaj nema jednak tretman.

TikTok je vratio tri video snimka nakon tvrdnje da su ih greškom uklonili, saopštili su iz “Adore Me” kompanije.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije