MedicinanajnovijeRadoznala Lola

Smijete li se kupati u punoj kadi tokom menstruacije?

Podignite ruku ako vas menstruacija tjera da pružite sebi vruću, pjenušavu kupku.

I nas!

Prevela: Sara Desančić

natracare.com

Od raznih tretmana do njege kože prilagođene vašoj menstrualnoj fazi, do čitanja omiljene knjige sve je to neophodno u našim očima tokom ciklusa.

Ali ako se samo opustite tako što ćete u kadi upijati miris svijeća, možete li i dalje živjeti svoj san tokom ciklusa? Evo svega što treba da znate o kupanju tokom menstruacije.

Možete li se okupati tokom menstruacije?

Ukratko, Da! Možete se kupati tokom menstruacije. Nekim ljudima se ideja o ovom možda neće svidjeti i to je u redu ako osjećate da nije za vas.

Radi se o osluškivanju svog tijela, svojih potreba i nivoa sopstvene udobnosti. Ako vam se ova ideja dopada, postoji nekoliko razloga zašto to može biti jedan od najboljih dijelova vaše rutinske samopomoći.

Foto: Canva

Postoje li rizici od kupanja tokom menstruacije?

Kupanje tokom menstruacije nije rizično ili opasno ali postoji nekoliko stvari koje vrijedi zapamtiti kako biste na najbolji način iskoristili rutinu kupanja.

Pazite na temperaturu

Imajte na umu da je tjelesna temperatura možda viša oko menstrualnog ciklusa. Dakle, ako ste skloni vrućim talasima ciljajte na umjereno toplu temperaturu vode. Možete čak i da otvorite prozor kako vam ne bi bilo previše vruće ili da ne biste izazvali nesvjesticu.

Neka pH vrijednost bude prihvatljiva

Iako bi pjenušave kupke mogle biti lijep dodatak, budite oprezne kada ih koristite tokom menstruacije. Hemikalije i boje mogu izazvati vaginalnu iritaciju i mogu uticati na vašu pH ravnotežu, koja je već pomalo osjetljiva tokom menstruacije. Umjesto toga, držite se prirodnih esencijalnih ulja i soli.

Da li vam kupanje zaustavlja menstruaciju?

Vjerovali ili ne ovo je čest mit o menstruaciji. Ako ste u vodi nećete u potpunosti zaustaviti krvarenje tokom menstruacije. Neke žene mogu osjećati da se njihov protok zaustavlja tokom kupanja, ali to je povezano sa pritiskom vode.

Ako imate jači protok krvi možda će vam se desiti da vidite krv u kupki. Ako ovo želite da izbjegnete, izaberite dane kad manje krvarite ili nosite tampon u kadi.

Foto: Canva

Možete li se kupati ili tuširati sa tamponom?

 Da! Nošenje tampona može vam pomoći da smanjite menstrualno krvarenje u kadi ili kad izađete iz nje. Ako se odlučite za takav korak bilo bi poželjno da stavite svjež tampon tokom kupanja a zatim ga promijenite odmah nakon izlaska iz kade.

Tampon može da upije dodatnu vodu tokom kupanja koja u sebi može imati neželjene bakterije.

Zašto je dobro kupati se tokom menstruacije?

Sad znate da je kupanje tokom menstruacije sigurno, a evo nekoliko razloga zašto bi to moglo pozitivno djelovati na vas.

Opustite se

 Kupke predstavljaju jednostavan način koji vam može pomoći da se osjećate opušteno, a to je veoma važno jer su vaši horomoni tokom menstruacije vrlo aktivni. Nema sumnje da kupanje u toploj vodi izaziva osjećaj udobnosti, mira i lakoće.

Nakon dugog dana praćenog raznim simptomima, odvajanje vremena da se opustite u kupki zaista može biti čarobna stvar.

Ublažavanje bolova

 Ne samo da su kupke tokom menstruacije dobre za opuštanje, topla voda na koži može ublažiti simptome MS-a. Ako tokom menstruacije koristite flašu sa toplom vodom ili jastučiće za grijanje, znaćete da topla voda može ublažiti bolove i nelagodu u karličnim mišićima i donjem dijelu leđa- može pojačati endorfin i poboljšati cirkulaciju.

Isto se odnosi i na toplu vodu za kupanje, pa kada su bolovi u menstrualnom ciklusu najgori, razmislite o tome da sebi kupite kupku za prirodno ublažavanje bolova.

Pobijedite nesanicu

 Ako imate problema sa spavanjem tokom menstruacije, kupanje vam može pomoći da bolje spavate. To je zato što brzi pad temperature nakon tople kupke signalizira tijelu da je vrijeme za spavanje. Pokušajte da izbjegnete gledanje TV-a nakon večernjeg kupanja ako želite da pobijedite nesanicu.

Kupanje tokom menstruacije je apsolutno sigurno i može biti odličan način da smanjite bol i povećate opuštenost kada vam je to možda najviše potrebno.

Važno je da tokom ciklusa slušate tijelo i budete ljubazni prema sebi – pa ako se osjećate malo teže, a ipak želite kupku, postoji mogućnost nošenja tampona.

Ako ne želite da se gnjavite nošenjem tampona u kadi i to je u redu. Dakle, prigušite svjetlo, upalite svijeće, pustite svoju omiljenju play listu i uživajte!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije