DogađajiKulturaLjudinajnovijeNaslovna vijestPojaveRadoznala Lola

Ko je ta nova zvijezda na modnom nebu – Harris Reed?

Da li će zablistati i na londonskoj Sedmici mode?

Saša Leper

Foto: BBC

Nakon što se njegova odjeća po prvi put našla u prestižnom modnom časopisu Vogue, javnost Harrisa Reeda opisuje kao tajno modno oružje Harryja Stylesa.

Davno prije nego što je izašlo to kontroverzno decembarsko izdanje Voguea, Styles, koji je između ostalog i model Guccija, bio je oličenje rodne neutralnosti, ali saradnja sa dizajnerima kao što je Harris Reed definitivno je učvrstila taj njegov status.

Naime, fotografija koja je nedavno odjeknula modnim krugovima prikazuje pop zvijezdu Harryja Stylesa koji nosi krajnje prepoznatljivo odijelo – tamni sako četvrtastih naramenica pričvršćen je za široki okvir za krinoline koji je obložen svijetlim tilom i jarko ljubičasto-rozim satenskim pojasom.

Foto: Tyler Mitchell / The Guardian

Kreacija je nastala za samo šest dana i, po riječima autora, predstavlja savršen spoj haljine i odijela. U samo nekoliko sati nakon objavljivanja, fotografija je postala simbol. Reakcija definitivno nije izostala: binarne osobe su dobile pokazatelj napretka opšteg stanja društva, a konzervativci su pozivali na „povratak muževnih muškaraca“.

Kako inače tako i ovom svojom kreacijom, Harris Reed nastoji da kroz svoje modne radove pokrene dijalog i ukaže na ljepotu fluidnosti. Odrastajući sa jakim osjećajem ličnosti, relativno rano je postao svjestan transformativne moći odjeće i načina na koji je ona povezana sa identitetom i slobodom.

Odjeću ovog 24-ogodišnjeg rodno fluidnog modnog dizajnera iz Londona nose neke od najistaknutijih ličnosti iz javnog života kao što su Selena Gomez, Miley Cyrus ili Solange, a nedavno su mu saradnju ponudili i neki svjetski brendovi kao što je MAC.

U videu koji je objavio portal BBC, Reed navodi: „Sama srž, kako mog kreativnog rada, tako i ličnosti jeste borba za pomjeranjem jasnih granica između onoga šta mogu nositi muškaraci, žene i nebinarne osobe. Duboko vjerujem u to da odjeća transportuje kako onog ko je nosi tako i onog ko je gleda u neki drugi prostor i vrijeme. Upravo fluidnost je i inspiracija za ovu novu kolekciju koja će biti predstavljena na Sedmici mode u Londonu.“

Za ovog rodno fluidnog umjetnika, nemanje jasnih granica je izuzetno važno. Smatra da smo u toku protekle godine i svega što se izdešavalo na svjetskom nivou kolektivno naučili jako mnogo o tome kako funkcionišemo i mi kao osobe ali i čitav svijet.

„Baš zato smatram da je važno rušiti sve granice i prevazilaziti ograničenja“, kaže Reed.

Foto: Gareth Cattermole/Getty/Gay Times

On takođe ističe i značaj koji Harry Styles ima na njegovu karijeru kao prvi klijent koji mu pruža podršku i vjeruje u njega.

„Harry Styles je nevjerovatan muškarac kom dugujem toliko mnogo. Vjerovao je u moju viziju i sve što ja predstavljam. Ne bih mogao raditi to što radim da nije bilo njega. Uz njega, ne samo da je moj rad vidjelo nekoliko miliona ljudi već mi je omogućio i da istražujem svoju kreativnost i izrazim svoj dizajn. I kao osoba koja ima neku svoju poruku, takođe posmatram i šta on radi da vidim kako da što efikasnije prenesem tu poruku kroz sopstveni rad. Smatram da je zaista nevjerovatan!“

Prva ikada rodno neutralna Londonska sedmica mode počinje 19. februara, a zbog svjetske epidemiološke situacije ove godine će se održati putem interneta.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije