DogađajiKulturaMjestanajnovijeNaslovna vijestPojave

Mučna ljubav – Prvenac Elene Ferante sada i na našem jeziku

Ne može se tačno reći ko je Elena Ferante (Elena Ferrante), osoba koju književni kritičari s različitih strana sveta smatraju najznačajnijim savremenim italijanskim piscem.

Redakcija

„Moja majka se utopila tokom noći 23. maja, na moj rođendan…“

Tako počinje Mučna ljubav, prvi roman Elene Ferante, onaj koji joj je doneo slavu u Italiji i najavio dolazak jedne od najznačajnijih spisateljica našeg doba.

Četrdesetogodišnja Delija kreće u uzbudljivu odiseju haotičnim i zagušljivim ulicama rodnog Napulja u potrazi za istinom o svojoj porodici. Dok pokušava da rekonstruiše poslednje dane svoje majke, luta mračnim lavirintom kolebljivih sećanja gde susreće nasilne muškarce iz svoje i majčine prošlosti. „Ništa nisam zaboravila“, objašnjava Delija, prikupljajući dokaze, „ali nisam želela da se prisećam.“ Kako putujemo dublje u Delijina sećanja, upadamo u vrtlog opsesije, ljubavi, ljubomore i zlostavljanja.

Mučna ljubav je priča o kompleksnom odnosu majke i ćerke, koja pokušava da raspetlja čvor laži i snažnih emocija koje ih vezuju. U svom prvencu Ferante ispituje valjanost sećanja, istinu, krivicu i suštinsku nespoznatljivost onih koje volimo. Pripremite se na žestoke udarce po duši.

Preuzeto sa: booka.rs

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije