MedicinanajnovijeNaslovna vijestPojaveRadoznala Lola

Vedina Čordalija: higijenski ulošci ili tamponi? Vječita dilema!

Koliko puta ste se zapitali da li su i koliko, ulošci koje koristimo tokom menstrualnog ciklusa štetni za naše zdravlje? Da li ste ikada istraživali od kakvih materijala se prave ulošci i jeste li se raspitali postoje li neke prirodnije alternative?

Jelena Računica Šatara

Prim. dr sc. Vedina Čordalija, specijalista kliničke farmacije upoznala nas je upravo sa time i razriješile neke davne nedoumice kad su higijenski ulošci u pitanju.

Možete li nam riješiti vječnu dilemu: higijenski ulošci ili tamponi? Šta biste preporučili i zašto?

Na ovo pitanje ne postoji isključiv odgovor, sve se svodi na vaše osobne želje i lični izbor. Neke osobe ne vole ništa umetati u svoja tijela, pa je uložak savršeno rješenje za njih, dok druge ne vole imati osjećaj da nose „pelenu“ i radije koriste tampon i zaborave na neko vrijeme! Opet, većina žena vole da imaju najveću moguću zaštitu, pa mogu odabrati i jedno i drugo. Uglavnom ono što je važno je da za menstruaciju odaberete ono što vam je najugodnije.

Zašto koristiti baš Natracare higijenske uloške? Šta ih čini posebnim u odnosu na druge na tržištu?

Većina uložaka na tržištu su izrađeni od plastike i puni superapsorbentnih polimera, što im pomaže da apsorbiraju veliku količinu tečnosti. U ove uloške dodaje se plastika kako bi se povećala njihova upijajuća sposobnost.

Problem je što nisu prozračni, što znači da stvaraju znojno okruženje za vašu vulvu. Lako je i ne mijenjati plastično natovarenu podlogu onoliko često koliko biste trebali. Plastika će trajati duže, ali će stvoriti nezdravo okruženje koje ne može disati.

U suštini plastika direktno ne može upiti tekućinu, tako da ti ulošci sadrže i super upijajući polimer (SAP), to su gelovi dobiveni iz nafte i nalaze se u upijajućoj jezgri konvencionalnih uložaka. Oni mogu apsorbirati tečnosti 11 puta više od vlastite težine. SAP-ovi su iritantni, a povezani su i sa simptomima u stilu dermatitisa. Nisu baš srdačni prema osjetljivoj koži, isušuju je.

Sintetički materijali mogu vas potaknuti da nosite uložak duže nego što je higijenski. Parfem je također popularan sastojak uložaka! Mislim da je to potpuno nepotrebno – uz to djeluju nadražujuće, posebno pored osjetljive kože intimnog područja.

Oni čine da vas koža svrbi, može biti upaljena, te da vam je neugodno. Ali barem vaše intimno područje miriše sintetički, zar ne???

Mogli bismo nastaviti i dalje, ali jedna od posljednjih važnih tačaka koju ćemo podijeliti s vama je činjenica da ako konvencionalni uložak uopće sadrži pamuk, on će biti prskan pesticidima i izbijeljen hlorom.

Natracare proizvodi su drugačiji. Naši proizvodi, izrađeni su od organskog pamuka bez pesticida. Koristimo najsigurniju i ekološki najprihvatljiviju metodu izbjeljivanja „Potpuno bez hlora“ (TCF). Mekani organski pamuk jedini je materijal koji će doći u direktan kontakt s vašom kožom kada koristite naše proizvode, nježan je prema vašoj koži i omogućuje joj disanje. Naši proizvodi su prirodno upijajući, koristeći celulozu sa održivih plantaža koje su certificirane prema FSC (Forest Stewardship Council) ili PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification Schemes).

Tamo nema SAP-ova ili drugih hemikalija. Nepropusni sloj naših uložaka i obloga izrađen je od kompostirajuće bioplastike. Nema potrebe za plastikom na bazi nafte! Sve ovo osigurava da su naši proizvodi bolji za naše tijelo i planetu.

Kako organski sastav Natracare uložaka utiče na higijenu intimnog područja tokom menstruacije?

 U Natracare proizvodima koristi se samo organski pamuk koji je certificiran prema Globalnom standardu organskog tekstila (GOTS). Ovo je jedini materijal koji će doći u direktan kontakt s vašom kožom. Pamuk je usjev koji se prska s najvećom količinom pesticida na svijetu. Odabir organskog pamuka smanjuje vašu izloženost pesticidima.

Organski pamuk je vrlo mekan i nježan materijal koji omogućava tijelu da diše, sprečavajući da vaša intimna regija postane vruća i znojna. “Organic“ ne dozvoljava upotrebu drugih hemikalija u preradi sirovina. To znači da ovaj pamuk nije izbijeljen hlorom, već se koristi metoda izbijeljivanja potpuno bez hlora (TCF), koja je najsigurnija za vaše tijelo, kao i ekološki prihvatljiva metoda, izbjegavajući da opasni toksini dođu u kontakt s vašim osjetljivim područjem. Natracare proizvodi su nježni prema tijelu s našim prirodnim materijalima i ugodni za vaše razdoblje.

Da li njihova biorazgradivost nekako utiče na samu upotrebu Natracare higijenskih uložaka? Postoji li nešto naročito o čemu je potrebno voditi računa?

Natracare proizvodi izrađeni su od samo najfinijih dostupnih prirodnih materijala. Dizajnirani su za biorazgradnju, što znači da će vremenom izgubiti kvalitetu započinjući proces prirodne biorazgradnje. Da se to ne bi dogodilo prije nego što počnete koristiti ove proizvode, preporuka je da se čuvaju na hladnom i suhom mjestu dalje od direktne sunčeve svjetlosti ili visoke vlažnosti. Također je poželjno ne držati ih predugo otvorenim prije nego što ih upotrijebite! To će osigurati najbolje performanse i kvalitet.

Mogu li se Natracare higijenski ulošci odlagati u onaj standardni otpad?

Da, mogu se zbrinuti u standardni otpad, ali se neće pravilno razgraditi na odlagalištu u odnosu na kompostiranje ili odlaganje u vaš biootpad. Prednost Natracare uložaka na odlagalištu u odnosu na konvencionalne uloške je u tome što ne sadrže plastiku ili potencijalno štetni sintet.

Za kraj, imate li neke preporuke za održavanje intimne higijene?

Općenito, preporuka je da se intimno područje pere samo sa vanjske strane a nikako unutrašnje, svakodnevno mijenjajte donje rublje, po mogućnosti koristiti pamučno  i koristite prirodne i organske proizvode poput Natracare proizvoda.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije