najnovijeNaslovna vijestPraktična Lola

Kako masturbirati: Ne postoji “pravi” način

Hailee Steinfeld i Lady Gaga pjevale su o masturbaciji glasno i ponosno, a vidjeli smo da javne ličnosti poput Samanthe Jones, Betty Draper i Fleabag otvoreno pričaju o ovoj temi na TV ekranima.

Prevela: Sara Desančić

teenvogue.com

Ipak previše žena ne uzima zadovoljstvo u svoje ruke.

Jedna evropksa i američka anketa otkrila je da žene manje masturbiraju od muškaraca, a svi zaslužujemo da iskoristimo neko vrijeme za sebe, pa u čemu je stvar?

Postoje različita objašnjena, prema dr Jess O’Reilly, seksologu i stručnjaku za veze.

“U prosjeku, podaci pokazuju da žene rjeđe razmišljaju o seksu od muškaraca. Seks, uključujući i solo seks, je socijalno više stigmatizovan za žene i to može uticati na našu spremnost da se uključimo u seksualne misli ili da ih priznamo.”

I tu se ne završava.”To je prikazano kao nešto što radite ako ne možete da pronađete partnera, a ne kao nešto što možete učiniti za sebe da se osjećate dobro”, rekla je O’Reilly.

Dakle, čini se da predrasude igraju veliku ulogu. Ali iako su se možda žene odvraćale od samozadovoljstva u prošlosti, ovo je 21. vijek i stvari ne moraju da ostane takve. Evo kako masturbirati ako ste pod stresom, novi u ovome ili ste samo znatiželjni:

Pružite sebi prst zadovoljstva

 Postoji čitav svijet solo ljubavi.”Ako vam se čini dobro, istražite! A ako ne, razmislite o prelasku na nešto drugo”, kaže O’Reilly.

Počnimo sa osnovama. Iako većina ljudi odlučuje da se dodiruje u privatnosti spavaće sobe, to možete raditi i pod tušem ili u kadi. Samo osigurajte da se možete u potpunosti opustiti.

“Počnite tako što ćete rukama proći duž kože, počevši od ruku. Obratite pažnju na osjećanja- ritam, pritisak, temperaturu i teksturu. Dišite dublje”, rekla je O’Reilly.

U redu, spremni ste za centar. Šta dalje?”Kad posegnete između nogu, pokušajte da omotate prste oko genitalija- kao da rukom pravite džep. Tad, “možete početi da vršite pritisak”. Kad počnete da trljate, pritiskate posegnite za mazivom- možda ćete otkriti da je stezanje nogu ili pomjeranje karlice prirodno”, rekla je O’Reilly.

“Možda biste željeli da klizite prstima po spoljašnosti ili da dlan pomjerate naprijed-nazad, s jedne strane na drugu. Možete kliznuti prstima prema unutra ili pritisnuti glavu klitorisa.”

Šta god da radite, zapamtite:”Ne postoji univerzalan pristup!”

“Dodirujte se radi zadovoljstva i ne brinite zbog orgazma. Samo radite ono što je dobro za vas”, dodala je.

Uzmite stvari u svoje ruke

Ako i dalje mislite da samozadovoljstvo ne čini ništa za vas, ni fizički ni mentalno, ne paničite: postoji još mnogo načina da podstaknete uživanje.

Promijenite svoje pozicije.

Masturbiranje ne mora biti isključivo na leđima. Prevrnite se na stomak ili bok, a ako vam je okruženje spavaće sobe previše lično, možda ćete tuš smatrati senzalnijom lokacijom.

Foto: Canva

Vizualizujte

 Ako ste skloni maštanju o nečemu seksi, samo naprijed. Ili ako želite da pročitate ili pogledate nešto što vam stvara raspoloženje, i to je u redu.

Koristite igračke

 Seks igračke, poput vibratora , mogu biti odlični saveznici u potrazi za jačom senzacijom.”Ako ste novajlija, We-Vibe Touch ili Womanizer Starlet 2.0 su sjajne mogućnosti”, predlaže O’Reilly.

Uključite cijelo tijelo

Pustite prste da lutaju i stražite sve dijelove tijela kako biste pronašli ono što vam odgovara. Odvojite vrijeme za sebe i cijenite svaki dodir.

Budite pažljivi prema sebi

“Umjesto da se fokusirate na vrhunac, fokusirajte se na zadovoljstvo. Usporite, dišite duboko”, preporučuje O’Reilly.

Razmislite da li vas nešto sputava

Istraživanja pokazuju da stres može imati veliki uticaj na uzbuđenje. Postavite sebi pitanja kao što su:”Koje su vam prve informacije bile o seksu i ko su bili izvori”,”Koje poruke odzvanjaju vašim trenutnim ličnim vrijednostima?”,”Da li želite da pustite neke od tih poruka?”

Nadamo se da će vam bar jedan od ovih pristupa pomoći da stignete do zadovoljstva kojem ste težili- ali imajte na umu da uspješna masturbacija ne mora da završi orgazmom koji razbija zemlju.

Takođe, imajte na umu da samozadovoljavanje možda nije vaša stvar.”Ako jednostavno ne uživate, to je sasvim u redu”, navodi O’Reilly.

Više od zabave

Ako aspekt samozadovoljstva nije dovoljan razlog, dodirivanje sa sobom nosi čitav niz blagodati. Da, dobro ste pročitali!

Za početak, to ima pozitivan uticaj na naše zdravlje. Istraživanje je otkrilo da seksualna aktivnost može ublažiti bolove, smanjiti nivo stresa, poboljšati kvalitet spavanja i čak povećati nivo imuniteta.

Ne samo to, već vas samozadovoljavanje podstiče da imate bolji odnos sa sobom ali i sa vašim partnerom.”Ako znate više o svom tijelu i onome što vas lično uzbuđuje, onda možete partneru jasnije objasniti šta želite tokom odnosa. Možda ćete se osjećati ugodnije u vašem tijelu i povećati samopouzdanje”, objašnjava O’Reilly.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije