DogađajiLjudinajnovijeRadoznala Lola

Kako je sistem “zažmirio” na buktinju koja je progutala Milicu Marinković iz Laktaša

Tragična smrt Milice Marinković (33) iz Laktaša koja je prošlog ljeta polivena benzinom i zapaljena, te od teških opekotina preminula, pokazao je sve manjkavosti sistema koji se deklarativno zalaže za nultu toleranciju nasilja nad ženama i ogolio sav njihov (ne)rad.

Redakcija

Mondo.ba

Foto: Unsplash

Mondo je, istražujući ovaj slučaj, otkrio šokantne podatke o tome kako karike u policijsko-tužilačkom lancu nisu učinile gotovo ništa da se ne zapali buktinja u kojoj je izgorjela Milica. Miličin vapaj da je “čuvari reda” zaštite od nasilnika, uslijedio je mnogo prije nego što ju je, od tjemena do struka, počela gutati vatra.

Upozorenje

Kao što je Mondo ranije pisao, za ovo teško ubistvo optužen je njen nevjenčani suprug Branislav Stanivuković (44) kojem se trenutno sudi u Okružnom sudu Banjaluka. Tereti se da ju je 20. jula 2020. godine oko 9.30 sati polio benzinom i zapalio otvorenim plamenom iz upaljača, na putu u Laktašima i to u prisustvu njene kćerke. Dok je gorjela, Milica je, kako je tokom ranijeg svjedočenja ispričala njena kćerka, preklinjala: “Ugasi me, molim te.” Zadobila je teške povrede od kojih je podlegla 3. avgusta.

Naš portal je došao do informacija, koje do sada nisu objavljene, a što je još kontroverznije, nisu ni jednom riječju spomenute u optužnici, o tome da je Milica samo dva sata prije svirepog ubistva, Stanivukovića prijavila za nasilje u porodici.

Po njenoj prijavi, na mjesto događaja izašli su policajci Policijske stanice Laktaši. Tamo su se čak sreli sa Stanivukovićem koji je u tim trenucima u svom vozilu držao plastičnu flašu od 1,5 litar napunjenu benzinom kojim će, malo kasnije, politi Milicu. Međutim, postupajući tužilac je odlučio da u konkretnom slučaju nema elemenata krivičnog djela, pa je Stanivuković samo “upozoren”!

“Policijski službenici Policijske stanice Laktaši su 20. jula 2020. godine u 7.15 časova, postupili po prijavi oštećene da ju je pozvao nevjenčani suprug B.S. putem telefona i rekao da je spakovao njene stvari koje su se nalazile u njihovom zajedničkom stanu i da ih je ostavio ispred porodične kuće njenih roditelja u mjestu Mrčevci, opština Laktaši. Patrola policije je izašla na lice mjesta, te obavila informativni razgovor sa oštećenom, kao i sa B.S. O navedenoj prijavi je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, koji se izjasnio da u konkretnom slučaju nema elemenata krivičnog djela. S obzirom na izjašnjenje dežurnog tužioca, lice B.S. je upozoreno, u smislu Zakona o prekršajima RS,” potvrđeno nam je u Policijskoj upravi Banjaluka.

Nakon toga, Stanivuković je krenuo vozilom za Milicom i njenom kćerkom, koje su se kretale pješke, te se dogodio prethodno opisani zločin, a za koji je optužen.

Ono što je posebno kontroverzno je da je Stanivuković tada imao nepravosnažnu presudu za nedozvoljenu trgovinu i promet droga, koja mu je izrečena samo 15 dana prije kritičnog događaja.

Okružni sud u Banjaluci ga je 6. jula prošle godine osudio na tri godine zatvora, a upravo je to bio „povod“ Stanivukovićevog napada na Milicu. Kao što su svjedoci ispričali na ranijim ročištima, bio je ljubomoran i tvrdio da će ga ona „napustiti dok bude na robiji“.

Foto: Unsplash

Paljevina

O kakvom profilu optuženog se radi, potvrđuje i to da je osuđen što je Miličinim roditeljima 2012. godine zapalio kuću u Mrčevcima kod Laktaša, kada je ona pobjegla od njega kod njih u Austriju.

Miličini majka i očuh, Dragojla i Vaso Stanković, kao svjedoci tužilaštva su na suđenju za svirepo ubistvo njihove kćerke, govorili o tome kako ih je Stanivuković zvao u Austriju i prijetio da će im zapaliti kuću ako se Milica ne vrati, što je u konačnici i učinio.

Iako Stankovići tokom svjedočenja u sudnici nisu mogli potvrditi kako se završio taj slučaj, a Vaso Stanković izjavio da „ne zna i da su u policiji u Laktašima rekli da je to otišlo u Banjaluku“, Mondo saznaje da je Stankivuković za ovo djelo novčano kažnjen.

“Policijski službenici Policijske stanice Laktaši su 2012. godine izvršili uviđaj, kao i niz drugih operativnih radnji na licu mjesta izvršenog krivičnog djela „paljevina“, te je u vezi sa tim uhapšen B.S. zbog postojanja osnova sumnje da je počinio navedeno krivično djelo. Nakon toga je Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka dostavljen izvještaj protiv B.S. Za pomenuti predmet izrečena je sudska presuda, kojom je optuženi B.S. oglašen odgovornim za krivično djelo koje mu je stavljeno na teret, te je osuđen na novčanu kaznu od 10.000 КM,” potvrđeno je za Mondo u policiji.

Slovo zakona

Narodna skupština RS je u oktobru 2019. godine usvojila izmjene i dopune Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, čiji je cilj, ili bi bar trebalo da bude, maksimalna zaštita žrtava i oštro sankcionisanje počinilaca, a u kojem se može pronaći čitav niz članova koji u „slučaju Milica Marinković“ nisu ispoštovani.

Tako se, primjera radi, u novom članu 12.a ističe da se „o svakoj prijavi nasilja u porodici vrši procjena rizika“.

“Nadležni policijski službenik vrši procjenu rizika na osnovu prikupljenih obavještenja o tome da li je učinilac ranije ili neposredno prije procjene rizika učinio nasilje u porodici ili neki drugi vid nasilja i da li je spreman da ga ponovi, da li je prijetio ubistvom ili samoubistvom, da li posjeduje oružje…”

Osim toga, novo zakonsko rješenje propisalo je i novčane kazne za one koji ne prijave nasilje, a upoznati su s njim, kao i za karike u sistemu koje ne postupe u skladu sa zakonom.

Tako je propisano da će se novčanom kaznom od 3.000 KM do 5.000 KM kazniti za prekršaj subjekti zaštite i druga tijela ovlašćena za postupanje po ovom zakonu koji ne postupe u skladu sa njim, dok će policijski službenik koji ne postupi u skladu sa obavezama iz ovog zakona po prijavi nasilja u porodici, snositi odgovornost u skladu sa zakonom.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije