Ljudski odnosinajnovijeŽivot

Potrebno vam je podizanje samopouzdanja? Imamo 20 citata koji će pomoći

Otkad smo se rodili uče nas da su dječaci i djevojčice različiti.

Prevela: Sara Desančić

care.com

Razlike vidimo na sve strane: od butika za djecu gdje je jedna strana ružičasta a druga plava, trgovina sa igračkama u kojima se na jednoj strani prodaju kamioni i dinusaursi a na drugoj lutke, kućice za barbike.

Ne zaboravimo i čajanke na koje dječaci nisu pozvani ili bejzbol timove u kojima djevojčicama nije mjesto.

Lako je pustiti tim razlikama da uđu u naš svakodnevni život. Jednom dok sam se penjala sa četvorogodišnjim rođakom stepenicama, nepoznati muškarac se istim stepenicama spuštao – gledala sam kako moj mali rođak zastaje, razmišlja i govori: ”Oh, sad razumijem!

Foto: Canva

Dječaci se spušaju stepenicama a djevojčice penju!”. Ako je tako lako naučiti rodne razlike, čvrsto vjerujem da im se nije teško suprotstaviti.

Evo nekoliko mudrih riječi autora, glumaca, sportista, komičara, aktivista, muzičara i političara koje će pomoći djevojkama da se suprotstave rodnim razlikama.

 1. “Nema ograničenja za ono što mi kao žene možemo postići”, Michelle Obama, advokat i bivša prva dama SAD-a.

Ovo se odnosi na svaku ženu ali i na ono što možemo postići ako zajedno radimo.

 1. “Nikad ne pretjerujete kada tražite ono što želite i trebate”, Amy Poehler, glumica, komičarka, rediteljka, producentkinja i spisateljica.

Žene se često doživljavaju kao “dramatične” kad pričaju o svojim potrebama, dok se muškarci obično ne gledaju na ovaj način kad traže ono što im je potrebno.

 1. “Ne moraš da me voliš ali moraš da me poštuješ”, Toni Morisson, romanopisac i esejista.

Ovo je dobar podsjetnik da svako ima pravo da zahtijeva poštovanje.

 1. “Sviđa mi se što nisam obična”, Lizzo, pjevačica i tekstopisac.

Baš kao Lizzo, zakunimo se da nikad nećemo biti konvencionalne i da se nikad nećemo izvinjavati zbog onog što smo.

 1. “Vjerujem da žene često čekaju da dobiju poziv kako bi se aktivirale – moramo prestati to da radimo”, Rep. Ilhan Omar, kongresica iz Minesote.

Čekanje poziva je gubljenje vremena, posebno u politici. Uzmite stvari u svoje ruke, kandidujte se, vodite svijet.

 1. “Ne radi se o tome da li ste “prva” ili “jedina”… Radi se o stvaranju puta za djevojke koje dolaze”, Justine Siegal, američki ženski trener bejzbola i sportska edukatorka.

Justine Siegal je možda bila prva žena koja je igrala u bejzbol timu Major League, ali sav njen rad fokusiran je na pružanje prilika mladim djevojkama kako bi igrale bejzbol.

 1. “Ne moram nikome ništa da dokazujem. Moram samo da slijedim svoje srce i da se koncentrišem na ono što želim da pokažem svijetu. Vodim svoj svijet”, Beyonce, pjevačica i tekstopisac.

Nučeni smo da je postavljanje sebe kao prioriteta suštinski loše, ali stavljanje sebe i svojih vrijednosti na prvo mjesto je važno za stvaranje svijeta u kojem želite da živite.

 1. “Naš posao nije da budemo simpatične. Naš posao je da budemo svoje. Nekom ćemo se vidjeti takve”, Chimamanda Adichie, spisateljica.

Možda se brinete da ćete privući pogrešnu vrstu ljudi? Zato budite svoji, jer ljudima koji pripadaju vašem životu svidjećete se baš zbog toga.

 1. “Uvijek se sjetite najvažnijeg pravila ljepote, a to je: Koga je briga?”, Tina Fey, glumica, komičarka, spisateljica i producentkinja.

Kada se zateknete kako se brinete zbog neke male nesavršenosti, napravite korak unazad i zapamtite: niko se o toj sitnici ne brine ni približno toliko kao vi.

 1. “Ako jedan čovjek može sve da uništi, zašto jedna žena to ne može promijeniti?”, Malala Yousafzai, aktivistkinja i dobitnica Nobelove nagrade.

Iako se moć često koristi za uništavanje, prepoznavanje moći koja se krije u nama omogućava nam da tu moć iskoristimo za dobre stvari.

 1. “Stvorena sam tačno onako kako mi je suđeno”, Megan Rapinoe, profesionalna fudbalerka.

Ne morate da živite svoj život pokušavajući da ispunite očekivanja drugih. Stvorene ste da budete ono što jeste.

 1. “Moja ljepota nije u tome kako izgledam. Moja ljepota odnosi se na moje srce i dušu”, Laverne Cox, glumica i zastupnica LGBTQ.

Spoljna ljepota ne znači nista ako se vaša unutrašnja ljepota ne poklapa sa njom.

 1. “Kada ne možete da pronađete nekog koga ćete slijediti, pronađite način da vi budete lider”, Roxane Gay, spisateljica i profesorka.

To što nešto nikad ranije nije urađeno ne znači da vi to ne možete. To samo znači da morate sebi stvoriti mogućnosti.

 1. “Zaista je važno da budemo smjele. Da budemo hrabre. Da preuzmemo ogromne rizike”, Awkwafina, glumica.

Ne možete postići ništa veliko bez malo hrabrosti.

 1. “Ljudi žele ono što žele. Ponekad morate nastaviti uprkos tome i biti svoji”, Meryl Streep, glumica.

Nećete moći da promijenite mišljenje svih, ali to vas ne bi trebalo spriječiti da nastavite da izražavate svoje želje i mišljenja.

 1. “Volim žene koje ne pitaju poslije svega što kažu: ”Da li je to u redu?”, Mindy Kaling, komičarka, glumica i spisateljica.

Budite nepristojne kada su u pitanju vaše vještine i vrijednosti. Ne bi trebalo da vam bude važno da li to drugi odobravaju.

 1. “Život vam može proći u crtanju linija. A možete da živite život prelazeći preko njih”, Shonda Rhimes, TV producentkinja i filmska spisateljica.

Ovo se odnosi na rodne razlike. Ako se budemo ponašale onako kako se očekuje od žena da se ponašaju, gubimo vrijeme koje bismo mogle provesti uživajući u životu.

 1. “Ne osjećajte se glupo ako vam se ne sviđa ono što se drugima sviđa”, Emma Watson, glumica i aktivistkinja.

Ako se ne bavite onim čime se drugi bave, ne brinite. Mnogi od njih vjerovatno to uopšte ne vole toliko.

 1. “Otkrijte ko ste i dajte sebi na značaju”, Dolly Parton, pjevačica i tekstopisac.

Ne budite samo svoji, pronađite svoju strast i iskoristite to.

 1. “Ne morate biti niko osim sebe da biste bili vrijedni”, Tarana Burke, aktivistkinja za građanska prava i osnivačica pokreta “Me too”.

Ona nas podsjeća da je svako od nas vrijedan baš onakav kakav jeste.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije