MedicinanajnovijeNaslovna vijestPraktična Lola

Šta su valunzi? Evo nekoliko savjeta kako da se pripremite za njih

Napadi toplote: školski primjer simptoma primenopauze i menopauze.

Prevela: Sara Desančić

natracare.com

Ako imate neredovne menstruacije i napade toplote, evo jednostavnog vodiča o tome šta se može dogoditi i nekoliko lijekova koje možete isprobati:

Šta su valunzi?

Prvo dolazi do ogromnog talasa toplote koji se podiže vašim tijelom. Zatim dolazi do naglog znojenja i crvenila kože. Neki će možda nakon toga doživjeti drhtavicu i jezu.

Intenzitet, učestalost i težina napada toplote razlikuju se od osobe do osobe.

Uobičajene osobine:

  • Osjećaj panike
  • Trnci u prstima
  • Ubrzan rad srca
  • Promjena krvnog pritiska

Ako noću imate napade toplote i često se budite u lokvi znoja, to se naziva noćno znojenje.

Vremenom se kod mnogih žena smanjuje ozbiljnost i učestalost ovih napada. Međutim, kod nekih ovi simptomi mogu biti dugotrajniji, čak i nakon faze menopauze.

Zašto se javljaju valunzi?

Trenutno je potrebno više istraživanja kako bi se dublje razumjelo šta i zašto stoji iza vrućih bljesaka, ali jedna od teorije je da je povišena temperatura tjelesni odgovor na hormonalne promjene i neravnoteže, posebno sa nižim nivoima estrogena.

Kao rezultat, vaš mozak može imati problema sa regulacijom vaše unutrašnje temperature.

Smatra se da nalet toplote predstavlja povećan protok krvi u površinskim krvnim sudovima. To je uobičajeno u raznim dijelovima tijela, kao što su ruke, vrat, lice i uši.

Savjeti i lijekovi

Jednom kada epizode napade toplote počnu, ne mogu se zaustaviti. Umjesto toga, možemo smanjiti nelagodu i pripremiti se za njih sa nekoliko jednostavnih koraka.

Slojevito oblačenje i prozračne tkanine

Nošenje slojevite odjeće je jednostavan način da se pripremite za buduće epizode i ublažite nelagodnost toplotnih talasa. Nošenje prozračnih tkanina, poput organskog pamuka, takođe je odličan izbor.

Foto: Canva

Hidrirajte se i njegujte

Baš kao i kod smanjenja bolova tokom menstruacije, zdrava ishrana, hidratacija i fizička aktivnost ključni su način da vaše tijelo bude pripremljeno i spremno za napade toplote.

Pokušajte da izbjegavate hranu sa visokim udjelom masti i šećera i vježbajte najmanje 30 minuta dnevno. Iako ih zdrav način života ne može eliminisati, to može pomoći u smanjenju težine i intenziteta talasa.

Prestanite pušiti

Korisnici duvana imaju češće i intezivnije napade toplote. Teško je prevazići zavisnost od pušenja, ali mi vjerujemo u vas! Na internetu postoje tone resursa o prestanku pušenja koji će vam pomoći na tom putovanju.

Identifikujte okidače

Svako tijelo je različito. Razni pokušaji i greške možda će vam pomoći da pronađete svoje lične okidače. Začinjena hrana, kofein, alkohol i topli napici uobičajeni su okidači.

Nosite prenosni ventilator

Ako želite da se pripremite za svoj toplotni talas, nosite prenosni ventilator. Jedan od naših omiljenih je sklopivi ventilator. Kompaktni su, lagani i pružaju odličan protok vjetra.

Foto: Canva

Smanjite stres što je više moguće

Napadi toplote mogu biti prilično stresni. Od misterije kada će doći do neprijatnosti same epizode, razvijanje sopstvene rutine za oslobađanje od stresa može biti od pomoći. Mnogi kažu da je vježbanje laganog disanja zaista korisno. Takođe, pokušajte polako i pažljivo hodati na svježem vazduhu fokusirajući se na svoje korake.

Isprobajte homeopatiju

Neke žene koje doživljavaju pojavu toplotnih talasa pronašle su prehrambene dodatke koji pomažu u smanjenju nelagodnosti. Međutim, studije o univerzalnoj efikasnosti nisu bile značajne.

Ako želite da isprobate, evo nekoliko primjera: fitoestrogeni (soja), biljni lijekovi (crvena djetelina), antioksidativni vitamini (vitamin E), apoteka u bilju (crni kohoš, kantarion, ulje noćurka).

Akupunktura

Akupunktura postaje sve popularnija kao prirodni pristup ublažavanju bolova, uključujući i one menstrualne kao i toplotne talase. Funkcioniše tako što male igle namjenski stavljate na razna mjesta na tijelu koja odgovaraju onom što proživljavate.

Potražite terapiju zamjene hormona

Terapija zamjene hormona takođe može pomoći u ublažavanju toplotnih talasa i drugih simptoma. Potrebno je više istraživanja, jer dugotrajna upotreba može povećati rizik od srčanih bolesti, moždanog udara, krvnih ugrušaka i raka dojke. Zato vas molimo da prvo razgovarate sa svojim doktorom o ovoj opciji.

Napadi toplote mogu biti prilično neprijatni simptomi menopauze. Svako će imati svoju “vruću blic skriptu” u pogledu učestalosti, okidača i trajanja. Vi najbolje poznajete svoje tijelo, pa ako osjećate da nešto nije u redu, obavezno razgovarajte sa svojim doktorom.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije