DogađajiLjudiMedicinanajnovijeRadoznala Lola

Ne, ne može još jedan dan! Sedam znakova da je krajnje vrijeme da zamijenite svoju zaštitnu masku

Možda je to bila savršena maska za vas u proljeće prošle godine, ali odgovara li vam još uvijek?

Redakcija

Živim.Gloria.hr

Foto: Unsplash

Iako je vakcina stigla i proces vakcinisana je započeo, on će potrajati, a i nakon vakcincije ćemo morati nastaviti s nošenjem zaštitne maske. Barem su takve upute struke. Kao i sa svakom vrstom zaštitne opreme, i zaštitne maske treba redovno provjeravati kako biste bili sigurni da obavljaju ono za što su namijenjene. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, nošenje maske je, uz poštovanje socijalne distance i pranje ruku, jedna od najvažnijih mjera u borbi protiv covida-19. Analiza objavljena 2020. u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences je pokazala da zaštitne maske za lice smanjuju dnevnu stopu rasta zaraženih za oko 47 posto. Dakle, provjerite uočavate li neki od ovih znakova koji upućuju na to da morate zamijeniti masku i takvu provjeru provodite redovito.

1. Nije više ugodna

Možda je to bila savršena maska za vas u proljeće prošle godine, ali odgovara li vam još uvijek? S vremenom se tkanina može stisnuti, poderati ili izgubiti elastičnost. Provjerite smeta li vam zato što se počinje podizati preko ruba očiju, zateže vas prejako iza ušiju, ne prekriva više vaša usta i nos učinkovito ili teško možete govoriti a da vam ne padne. Ako primijetite bilo što od navedenog, znači da maska više nije sigurna.

2. Poderana je ili izblijedjela

Mnoge stvari s vremenom postaju bolje, ali zaštitna maska nije jedna od njih. Učestalo pranje i sušenje dovode do oštećenja tkanine, nastanka sitnih pukotina i rupa i opuštanja elastina. Drugim riječima, maska postaje istrošena i neučinkovita. Podignite masku prema izvoru svjetlosti i raširite je te provjerite ima li kakvih rupica, oštećenja ili mjesta na kojima je tkanina istanjena. Pronađete li ih, to je siguran znak da vam je potrebna nova maska.

3. Imate probleme s kožom

Zaštitne maske mogu uzrokovati ili pogoršati već postojeće kožne probleme, uključujući alergijske osipe, isušenost kože, akne, rozaceju i ekcem. Do tih problema dolazi uslijed trenja maske o kožu, začepljenosti pora, povećane vlage ispod maske i sastojaka u bojama koje su korištene pri izradi maske, kao i u konzervansima. Stručnjaci preporučuju nošenje običnih pamučnih maski bez tih dodatnih sastojaka te pranje s istim sredstvom kojim biste oprali i vlastito lice.

4. Koristite jednokratnu masku

U prodaji se može naći mnogo maski koje izgledaju jednako kao medicinske ili hirurške, ali ne nude isti stepen zaštite. Iako su možda nazvane ‘hirurške’, nemaju obavezna tri sloja niti su sertifikovane kao hirurške kakve se koriste u bolnicama i nema načina na koji možete biti sigurni nosite li pravu hiruršku masku ili samo imitaciju. Maske koje samo imitiraju hirurške mogu biti previše opuštene jer se pričvršćuju samo trakicama oko ušiju i ne prianjaju dovoljno uz lice da bi pružile odgovarajuću zaštitu. Istraživanje provedeno u decembru 2020. i objavljeno u časopisu JAMA Internal Medicine uspoređivalo je tipične „hirurške” maske u širokoj prodaji s različitim „običnim” maskama od tkanine i pokazalo da su mnoge maske od tkanine jednako učinkovite ili učinkovitije od hirurških ili onih koje im samo nalikuju. Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da prave hirurške maske nose samo osobe koje imaju covid-19 ili brinu o nekome ko ima covid-19 ili su u visoko rizičnoj grupi.

5. Niste je sedmicama oprali

Masku biste trebali prati svaki put nakon upotrebe ili najmanje jednom dnevno. Zdrav razum vam govori da što duže nešto imate na sebi, to je veća vjerojatnost da je to kontaminirano.

6. Od početka nosite pogrešnu masku

Najbolja maska je ona koja dobro prianja uz lice, koju možete često i dugo nositi na licu i koja je učinkovita. Odaberite masku koja ima najmanje dva sloja, koja potpuno prekriva nos i usta te prianja uz lice ne ostavljajući velike otvore oko rubova. Izbjegavajte jednoslojne maske, marame, maske od kože, plastike ili drugih materijala koji onemogućuju disanje. A štit za lice se može nositi jedino u kombinaciji s maskom (nikad kao jedina zaštita) kako bi se zaštitile oči i spriječilo dodirivanje lica.

7. Uopšte ne nosite masku

I za kraj, ne zaboravite da je svaka maska bolja od toga da uopšte ne nosite masku. Najčešća greška je odbijanje maske s uvjerenjem da se nećete zaraziti niti da biste nekome mogli prenijeti virus. Dokazano je da maske smanjuju vjerovatnost da netko prenese virus na druge, kao i da smanjuje rizik za zarazu kod onoga ko je nosi.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije