Ljudski odnosinajnovijePorodicaŽivot

Pokloni za učiteljice za 8. mart ili kako ćemo ostati gladni do 20. marta

Negde sam već viđala ovu malo doteranu verziju latinske izreke “homo homini lupus”.

Neko je već imao potrebu da je dotera do ovog oblika, kao ja danas.

Piše: Trajinka M. Redakcija

Ovih dana oformljena je grupa na viber-u, pretpostavljam da su oformljene mnoge ovakvog tipa, ali kako sam član jedne od njih, ja cu se zadržati upravo na ovoj našoj grupi majki jedne od grupica iz vrtića.

U početku mi je delovalo kao odlična ideja da našim vaspitačicama zajedničkim snagama kupimo nešto u znak pažnje, povodom 8.marta.

Već posle par razmenjenih poruka uvidela sam da to neće biti “mali” znak pažnje. Uvidela sam da smo mi žene potpuno poludele u vezi sa ovim praznikom.

Bilo je nekih naznaka da sakupimo po 500 RSD po vaspitačici (imamo ih tri).

Bilo je predloga da prilog bude ukupno 500 RSD. Bilo je ideja da kupimo novčanike, ešarpe, bukete cveća. Ali, hej, zašto ne bismo kupili torbe?! Aha, onda bismo morali izdvojiti po 1000 RSD. Ipak.

Kako sam prvi put reagovala da svedemo sumu na 500 RSD, razumećete, da mi je bilo neprijatno da opet potežem to pitanje, pa sam čekala da još neko podigne glas, da ne bude da ja mračim.

Tišina se otegla na jedan čitav dan. A onda kao iz topa su stizale poruke “Može”. Prilično entuzijastično, primetila bih, valjda zbog svih tih smajlića.

Ajde, rekoh sebi, učestvovaću, ne bih da mi dete bude izopšteno. Stisnuću se na drugoj strani. Zaista sam se osećala jadno. Moraću da kupim baš sitne poklone mojoj majci i majci moga supruga. E to će zaista biti mali znak pažnje.

Moram da se osvrnem i na činjenicu da sam nezaposlena, da će moj suprug sa platom koja je dosta ispod republičkog proseka morati  da podnese teret zvani “8.mart”. On ima mene. Ima dve ćerke. Ima majku. Ima taštu. I ima 3 vaspitačice. Mozda i nisam sve pobrojala. A mozda sam ubrojala i neku koja je višak.

Pored redovnih mesečnih računa, kažem vam, mi ćemo posle 20.marta biti gladni.

Zašto ovako skupi pokloni? Šta dokazujemo? I kome?

Volela bih samo da dodam, imamo mi na jugu dobar izraz: Mi žene smo “azdisale” (sa akcentom na pretposlednjem slogu).

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije