Ljudski odnosinajnovijeŽivot

Imam 24 i nisam nikad bila na dejtu. Kako da počnem?

Zdravo Nona, nikad ranije nisam imala dejt, a imam 24 godine…. osjećam se pomalo sramotno zbog te činjenice.

Piše: Sara Desančić

teenvogue.com

Želim da se predstavim tom svijetu ali se osjećam uplašeno, posebno zbog ove pandemije, i nisam sigurna kako dalje. Bilo kakav savjet za 24- godišnjeg početnika u vezi sa dejtanjem? 

Bryanna, 24

Nemate razloga da se stidite. Svakako, možda je neobično da nikad niste izlazili do 24. godine, ali to ne znači da je nenormalno, jer “normalno” zapravo ne postoji.

Prirodno je da neki ljudi seksualne i romantične veze istražuju čim uđu u pubertet, a postoje i oni koji se identifikuju kao aromatični. Krajnost spektra i bilo koja situacija između njih su potpuno u redu.

Ali hajde da razgovaramo o tome kako da promijenite svoju situaciju, jer ste izrazili želju da “zakoračite u taj svijet”.

S pravom ste se sjetili nekih od mojih savjeta- prihvatite svaki poziv za zabavu, pridružite se nekoj novoj aktivnosti, proširite krug prijatelja- ali ovo je jednostavno nemoguće tokom pandemije.

Za ljude koji ozbiljno shvataju COVID-19 nema pozivnica za zabave. Među državama koje pomnom prate pandemiju, nema barova a mnoštvo ne-pijanih organizovanih aktivnosti migriralo je na Zoom aplikaciju ili u potpunosti pauzirano.

U većem dijelu zemlje stižu hladnije temperature, tako da će druženje na otvorenom, u kojem bismo možda uživali tokom ljeta, propasti.

Sve je to istina, i to je ogromna smetnja. Ali ako su rani podaci i izvještavanje bilo kakav pokazatelj, način na koji se zabavljanje promijenilo tokom COVID-19 mogao bi ustvari, za nekog poput vas, predstavljati povoljnu situaciju.

Foto: Canva

Poslušajte me:

Anegdotalno je da su samci koji su koristili aplikacije za sastanke tokom pandemije prijavili da im je ćaskanje išlo sporije nego prije COVID-19. Nedavno istraživanje među korisnicima pokazalo je da 69% njih “više razmišlja o tome koga zapravo traži”.

Razgovori mogu trajati nedeljama prije nego što se desi mogućnost sastanka. A video razgovori postali su normalizovani. Neko poput vas, ko nikad ranije nije izazio ili možda se osjeća nervozno zbog video poziva ili fizičkog kontakta imaće koristi od sporijeg procesa upoznavanja.

Prije nego što instalirate aplikacije za upoznavanje, razmislite šta su vaši ciljevi. Kad kažete “spoj” to može značiti bilo šta:

Da li želite da doživite svoju prvu ljubavnu romansu?

Da li želite da istražujete seksualnost bez bzira na posvećenost?

Da li samo želite da savladate osnove flerta i rituale provođenja neplaktonskog vremena sa drugom osobom?

Da li imate određene stvari koje zaista želite da probate ili neke koje ne želite?

Izaberite aplikaciju koja se poklapa sa onim za šta se osjećate spremnim i na svom profilu jasno navedite zašto ste ovde. Pandemija ili ne, ipak preporučujem da budete otvoreni prema svojim prijateljima o tome šta želite.

Recimo da ste stigli do faze ćaskanja i osjećate se nervozno zbog prelaska na sljedeći korak. Moj savjet je da hrabro i ranjivo objasnite da ste novi u tome, da ste pomalo uplašeni, ali da ste otvoreni za nova iskustva.

Neću vas lagati: nekim ljudima možda neće odgovarati zabavljanje sa novajlijom. Ali to je bolje da vam se odmah desi nego kada počnete više investirati u osobu sa kojom ćaskate. Želite da pronađete nekoga ko je spreman da bude strpljiv s vama otpočetka, pa je zato iskrenost od najveće važnosti.

Pored toga, učenje prihvatanja i odbijanja važan je dio zabavljanja. Spori koraci su sjajni, ali ni u kom slučaju ne bi trebalo da idealizujete svoje prvo, drugo ili treće iskustvo, jer vjerovatno neće biti idealno.

Dvadeset četvrta godina je još uvijek tako mlada, sa dovoljno vremena da se griješi i uči. Seks i romansa, iako su zabavni, afirmativni, a ponekad čak i transformišući, po sebi su i rizični.

Moraćete da isprobate puno stvari prije nego što identifikujete svoje seksualne i emocionalne snove.

Pa šta ako ćaskanje ide dobro, a vi želite da se sretnete sa ovom osobom? Pandemija ovo malo komplikuje, ali to ne čini nemogućim. Upoznajte se negdje napolju u društveno distanciranoj šetnji- što bi ustvari moglo izazvati manje strijepnje nego da ukočeno sjedite jedno preko puta drugog u restoranu.

Ako mislite da bi stvari mogle postati fizičke, razgovarajte od tome da li ste oboje testirani na COVID-19 i razmislite o drugim ljudima u svom životu koje biste mogli izložiti riziku. Pandemija bi mogla s pravom da uspori ovaj dio, ali opet, to nije loše u vašem slučaju.

Posljednja napomena:

Kao neko ko je prošao korake zabavljanja ubrzo nakon srednje škole, mogu vas uvjeriti da sa 24 godine imate neophodne darove mudrosti i zrelosti. Iako nikad niste izlazili, imate mnogo više životnog iskustva nego što ste imali kao tinejdžer.

Vjerovatno se bolje poznajete i vjerovatno ste uvježbaniji u izražavanju svojih granica. Iskoristiti ovo u svoju korist dok se krećete ovim novim, čudnim svijetom.

Vjerujte mi kad kažem da će vam dobro doći.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije