Ljudski odnosinajnovijeŽivot

Osmi mart je dan kada simbolički slavimo pobedu, što ne znači da je borba završena

Danas je Osmi mart.

Ponovo ćemo slušati koliko žena je na uticajnim pozicijama, pa odmah zatim i koliko njih je pri kraju perioda kada bi mogle da rađaju.

Redakcija

instagram/ j.elena.dju

Dobićemo cveće i vaučere, ići ćemo na korporacijski ručak i tu ćemo, već posle supe, pognuti glavu jer je kolegi izleteo seksistički komentar na račun jedne od nas.

Bićemo srećni zbog velikog broja zaposlenih žena u našoj uspešnoj firmetini, mada nećemo pominjati da naše zaposlene osam sati stoje jer smo zabranili korišćenje stolica.

Ako i kažeš da nešto nije kako treba, to je zato što se nisi udala ili si se razvela, verovatno si u PMSu ili na dijeti, a sasvim je moguće i da te muž vara. Na kraju će tebi biti neprijatno i izvinićeš se.
Zašto se mi stalno nešto izvinjavamo?

Vrlo je kompleksna uloga koja se zahteva od ženskog roda i ništa slabije od savršenog se ne računa.
Osim kada pričamo o položaju žena – istorijskoj traumi. Tada svi znamo da nemamo opšte dobro, znamo i da jedna pobeda ne poništava činjenicu da se druge borbe i dalje dešavaju, ali šta nam fali?

Fali nam što je lako pričati o “napornim ženskim pokretima” iz pozicije onoga kome je društvo okrenuto.

Lako je pričati o “neprirodnom izgovoru” psihološkinja, borkinja, spisateljica kad On predstavlja i muško i žensko.

Ne mogu da opišem koliko je lako što i dalje objašnjavamo zašto je osnovno pravo žene da bude zaštićena od nasilja, počevši od porodičnog, preko seksualnog, pa do mentalnog uznemiravanja. Čak i kada ga na jedan dan prikrijemo celofanom, nasilje će ostati socijalni fenomen.

Žene su, eto, i dalje na ulicama jer neki lako poveruju da zabrana abortusa rešava problem pada nataliteta. Mora da je teško kad čitav život ponavljate pogrešna uverenja, ali pazite sad ovo – bar ne morate čitav život da objašnjavate šta ćete da radite sa sopstvenom matericom.

Za neke muške glave, a i mnoge ženske vredi ponoviti – Osmi mart je dan kada simbolički slavimo pobedu, što ne znači da je borba završena.

Preuzeto sa: instagram.com

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije