DogađajiKulturaLjudiMjestanajnovijeRadoznala Lola

“Dara iz Jasenovca” od petka i u njujorškim bioskopima

NjUJORK – Film “Dara iz Jasenovca” od petka, 12. marta, postaće dio repertoara dva velika njujorška bioskopa “AMC empajer” i “Vilidž ist baj Anđelika”.

Redakcija

Glas Srpske

Poslije gotovo godinu dana, bioskopi u Njujorku spremni su za publiku koja, iako u ograničenim kapacitetima broja mjesta u salama, s nestrpljenjem očekuje da najnovija filmska ostvarenja pogleda na velikom platnu.

U red najiščekivanijih, uvrstio se i film “Dara iz Jasenovca”, reditelja Predraga Antonijevića, koji je nedavno putem malih ekrana prikazan i domaćoj filmskoj publici, naišavši na najpozitvnije kritike i ogroman odjek širom Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, saopšteno je iz distributerske kuće MCF.

Istorijska drama, koja opisuje i na maestralno umjetnički i edukativan način oživljava zaboravljeni period srpske istorije, krasiće veliko platno američkih bioskopa uz najnovije i dugoočekivane naslove tamošnje produkcije, kao što su akcija Kristofera Nolana “Tenet”, “Minari”, “Zemlja nomada”, satira “Obećavajuća mlada žena”, ali i film “Otac” sa Entonijem Hopkinsom.

Film se osvrće na period 1942. godine, kada poslije velike ustaško-njemačke ofanzive na Kozari, lokalno stanovništvo masovno završava u koncentracionim logorima. Među njima je i dvanaestogodišnja Dara, sa svojom majkom i dva brata.

O sudbini oca ne znaju ništa. Užas koji će preživjeti u logoru smrti učiniće da odraste preko noći. Darinu majku i starijeg brata ubijaju, a misija njenog života postaje da sačuva život mlađeg brata u neljudskim uslovima gdje djeca svakodnevno umiru od bolesti i gladi i gdje ih surovo ubijaju.

Priča “Dara iz Jasenovca” je prikaz sudbine samo jednog djeteta Kozare za hiljade i hiljade nikad saznatih i u stvarnosti tragičnijih sudbina.

Vodeće uloge u filmu igraju glumci iz Republike Srpske Biljana Čekić, Anja Stanić Ilić, Zlatan Vidović, Nikolina Friganović, Sandra Ljubojević, Željko Erkić i Goran Jokić dok glumačku ekipu iz Srbije čine Marko Janketić, Igor Đorđević, Nataša Ninković, Bojan Žirović, Jovo Maksić, Radoslav Rale Milenković, Vuk Kostić, Tatjana Kecman, Petar Zekavica, Jelena Grujčić, Bogdan Bogdanović i mnogi drugi.

 

 

Izvor: Glas Srpske

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije