DogađajiLjudinajnovijeNaslovna vijestPojaveRadoznala Lola

Ljubav prema prošlosti stvorila je novu kolekciju Vivienne Westwood jesen/zima 2021

Ljubav prema prošlosti stvorila je najnoviju unisex kolekciju Vivienne Westwood inspirisanu kolekcijom Wallace, London Daphnis i Chloe(1743) francuskog slikara i značajnog predstavnika rokokoa Francois Boucher-a.

Prevela: Sara Desančić

crfashionbook

Foto: Orient Palms

Grčki mit koji je napisao Longus priča je o ljubavnicima koje su odgojili pastiri. Daphnis i Chloe koji su napušteni po rođenju odrastaju na ostrvu Lesbos i zaljubljuju se. Boucher pojačava njihovu ljubavnu priču erotskih pogledom na Chloe koja spava uz Daphnisa. 

 Westwood nastavlja da slijedi svoju tradiciju istorijskih korzeta inspirisanih Boucher-ovim djelima, stapajući svoj Portrait Corset, Naked Shirt i Elizabet Top sa pastelnom paletom boja neba i portretima dvorskog miljenika Louisa XV u svojoj zadnjoj kolekciji. 

 Pastoralna scena koja nas podsjeća na naš sve pasivniji stav tokom pandemije napravljena je veoma pažljivo. Njena kolekcija ogleda se u značajnoj posvećenosti održivosti.

Preko 90% kolekcije stvoreno je od organskog i recikliranog pamuka, organske svile, eko i recikliranog džinsa, recikliranog najlona i poliestera. Ova ljubavna priča prirodno se uklopila sa kolekcijom u partnerstvu sa Canopy Planet programom koji se zalaže za zaštitu šumskih ekosistema i sprečavanju krčenja šuma. 

 18. vijek je vrhunac umjetnosti i kulture, a Westwood je rekla da se sa svojom formom uklapa u romantične trendove. 

 

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije