najnovijeNaslovna vijestZabavna Lola

Najbolje serije o ženskom prijateljstvu

Odrastajući, TV se uglavnom koristio kao način zabave.

Redakcija

ultra.ba

Većina ljudi vjerovatno nije bila toliko svjesna plitkih priča, jednodimenzionalnih likova i nedostatka raznolikosti što je, nažalost, bilo dio norme prije ranih 2000-ih.

No, iako industrija zabave ima još puno posla, čini se da se događa pozitivan pomak što se tiče serija u kojima vodeće uloge imaju žene. Većina konačno može da položi Bechdel test, poznat i kao test koji analizira scenu u kojoj dvije ili više žena razgovaraju o bilo čemu drugom osim o muškarcima.

Dakle, ako želiš gledati TV seriju koja prolazi Bechdel test i prikazuje punu sliku toga šta znači biti žena, pokušaj pogledati jednu od ovih TV serija o ženskom prijateljstvu.

Sutton, Kat i Jane rastu i napreduju u svojim poslovnim karijerama. Serija prati najbolje prijateljice koje rade u časopisu Scarlett (inspirisani Cosmopolitanom), a četiri sezone kasnije i dalje su najbolje prijateljice. Da, postoje ljubavne drame, ali serija nije o romantičnim vezama – već o prijateljstvima.

Firefly Lane

Firefly Lane je američka drama koju je za Netflix kreirala Maggie Friedman. Serija je bazirana na istoimenom romanu Kristin Hannah.  Serija prati živote dvije prijateljice od njihovih tinejdžeskih dana 1970-ih, sve do njihovih tridesetih godina, početkom 2000-ih. Stephanie Germain i Katherine Heigl tumače najbolje prijateljice Tully i Kate, koje podržavaju jedna drugu kroz dobra i loša vremena.

Working ‘Moms

Ako nikada nisi gledala seriju Workin ‘Moms, prestani s onim što trenutno radiš, otvori Netflix i pusti prvu epizodu, odmah. Ova kanadska komedija o prijateljicama koje se snalaze u majčinstvu, natjeraćete da se glasno nasmiješ. Nije važno koliko imaš godina, imaš li djecu ili ne, uživaćeš u njihovim avanturama.

Grace and Frenkie

One nisu prijateljice, ali kad ih muževi napuste kako bi ostvarili svoju ljubavnu vezu, uglađena Grace i ekscentrična Frankie počinju stvarati posebnu vezu u ovoj seriji nominovanoj za nagradu Emmy. Sjajne glumice Jane Fonda i Lily Tomlin vode nas u neobičan život dvije porodice koje povezuje brak njihovih bivših muževa.

Insecure

Nema dovoljno serija koje prihvataju ženske nesigurnosti. Žene nisu uvijek ta dobro odjevena, samopouzdana i uspješna bića; ponekad nam je jednostavno nelagodno u našoj koži. Issa Rae utjelovljuje sve ove osobine u svom liku, Issa. Drama prati Issu, njenu najbolju prijateljicu Molly i njihove zajedničke prijateljice, dok žive i rade u Los Angelesu.

Dead to me

U redu, sada idemo u mračniju kategoriju. Kako naslov naslućuje, Dead to Me je pomalo morbidna lagana serija. To, međutim, ne znači da nije smiješna! Christina Applegate i Linda Cardellini stvaraju malo vjerovatno prijateljstvo zbog, hm, smrti Christininog pokojnog supruga.


Big Littles Lies

Big Littles Lies takođe okuplja drastično različite žene kojima je zajedničko jedno: Njihova djeca su u istom razredu. Serija se odvija u prekrasnom gradiću Monterey u Kaliforniji i prati tri mame: Madeline, Celeste i Jane. Obuhvata porodično nasilje, bračne poteškoće i zabludu o savršenstvu. U osnovi, ima puno toga o čemu se može razgovarati, osim o muškarcima.

Good girls

Serija govori o tri žene koje se nađu uhvaćene u lancu organizovanog kriminala – ali ipak nije tako mračno (osim nekoliko scena). Pokazuje šta žene mogu učiniti kad su na istoj strani s istim ciljem. I, čini se, uspješno pljačkanje banaka jedna je od stvari koju mogu zajedno postići. Sjajna serija u kojoj ćeš uživati.

Younger

Hilary Duff? Knjige? Njujork? Da, molim. Younger je sjajna serija o četrdesetogodišnjakinji koja se pretvara da ima dvadesetosam godina kako dobila posao u izdavaštvu. Njena tajna ne ostaje tajna, a kad se otkriju njene stvarne godine, mora smisliti kako popraviti raskinute veze. Dobra je stvar što ima dobre prijatelje koji će joj pomoći u tome.

Pen15

Pen15 te može vratiti u tinejdžeske dane. Ako si se ikad zapitala kako bi bilo kad bi se tridesetogodišnje žene pretvarale da su srednjoškolke, pa, ne moraš se više pitati! Kreatorike i zvijezde serije Maya Erskine i Anna Konkle predstavljaju verzije sebe 2000. godine. Tu su  aparatići za zube, akne i puno ponižavajućih trenutaka.

Naravno serije koje ne možemo izostaviti sa ovog spiska (iako smo ih uglavnom gledali i više puta) su Sex and the city, Friends i Gilmore girls.

Preuzeto sa: Najbolje serije o ženskom prijateljstvu – Ultra Magazin

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije