LjudiMedicinanajnovijeNaslovna vijestPojaveRadoznala Lola

Ova hrana garantovano doprinosi povećanju libida

Kako nutricionisti kažu, određena hrana može poboljšati stvari u spavaćoj sobi.

Prevela: Maja Dropić Lola Magazin

Woman's Health

Foto: Unsplash

Kada je riječ o hrani koja podiže raspoloženje i ojačava čula, te koja poboljšava stvari u spavaćoj sobi većina pribjegava samo ostrigama. Delikates iz mora dobija svu pažnju kada je riječ o libidu, ali čini se da smo bili u zabludi sve vrijeme. Kako kažu nutricionisti, ne trebamo obraćati pažnju samo na afrodizijake.  

Istraživanje koje su sproveli naučnici i eksperti za seksualno zdravlje i zdravlje uopšteno predlaže da kada je riječ o libidu akcenat je više na onome što Vam je u glavi nego u stomaku. Dok su srećni neuroprijenosnici ključni za dobro stanje mentalnog zdravlja, ne treba dugo da razmišljamo kako bi uvidjeli da ono što jedemo ima izuzetan uticaj na naše samopozdanje, dubok san i energiju.  

Dok niko zapravo ne želi priznati da prolazi kroz period suše ili da nema veliku seksualnu želju, to zapravo nije rijedak slučaj. Istraživanje ukazuje na to da 40% žena počinje osjećati pad u libidu prije menopauze, otprilike u isto vrijeme kada jajnici usporavaju stvaranje ključnog seksualnog hormona – testosterona i estrogena.  

Ostali faktori poput fizičke ili psihičke bolesti, vježbanja i nivoa stresa takođe imaju ogroman uticaj na stres, sa ishranom kao ključnim faktorom koji Vam može ili poboljšati zdravlje ili ga srozati. Dovođenje ovih faktora do mjesta gdje ne samo da ste zadovoljni, već i izrazito uspješni ima ogroman uticaj i na Vaše samopouzdanje. Međutim, kako su neki istraživači otkrili, određena hrana može imati veliki uticaj da Vas stavi u raspoloženje za sex, te Vam čak može povećati užitak u samom činu.  

Imajući to na umu, ovo je 5 namirnica bogatih nutrijentima koje bi trebali redovno jesti kako bi vam pomogle da budete u pravom raspoloženju i začinite stvari u spavaćoj sobi.  

Ružičasto voće i povrće  

Kako je dokazano, nutrijenti iz lubenice i cvekle imaju značajan uticaj na seksualno uzbuđenje. Lubenice sadrže likopen, beta karoten i citrulin koji svi imaju efekat poput vijagre na krvne žile u tijelu. Citrulin se pretvara u amino kiselinu koja poboljšava rad srca i cirkulaciju iznad i ispod pojasa.  

Tamno zeleno povrće 

Namirnice poput kelja, Švajcarske blitve, brokule i graška su pune željeza. Kako manjak željeza vodi do osjećaja iscrpljenosti, jasno je da je željezo ključno kada je riječ o održavanju naših neuroprijenosnika srećnim, a to je nešto što je od vitalne važnosti za naše zdravlje.  

Morska hrana 

Zajedno sa esencijalnim nutrijentima, riba, školjke, morska trava i ostrige sadrže jod koji je važan sastojak za funkcionisanje štitnjače. On je, zajedno sa selenom, ključan faktor za stvaranje hormona štitne žlijezde T4. Kada Vaša štitnjača ne proizvodi dovoljno hormona, to može dovesti do ekstremnog umora, gubitka pamćenja i narušene seksualne funkcije.   

Hrana bogata alicinom  

Bijeli luk i namirnice poput crvenog luka, praziluka i luka vlašca su poznate po bioaktivnom spoju koji pomaže kod bolesti srca i krvnih sudova,  utičući na arterije koje snabdijevaju protok krvi do karličnog dijela. Otežan protok krvi može smanjiti šansu za uzbuđenje i orgazam kako kod muškaraca, tako i kod žena.  

Sjeme bundeve 

Bogato cinkom bundevino sjeme je rijetko dostupno, a nutrijenti koje sadrži su ključni za zdravlje i muškaraca i žena – posebno kada je riječ o testisima, testosteronu i erektivnoj disfunkciji.  

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije