KulturaLjudinajnovijePojaveRadoznala Lola

Disney+ upozorava da “The Muppet Show” uključuje uvrijedljiv sadržaj

Disney+ upozorava gledaoce da neke epizode “The Muppet Show” sadrže “negativne prikaze” ili “zlostavljanje ljudi/kultura”.

Prevela: Sara Desančić

CNN

Foto: LA Times

Emisija je s kraja 1970-ih, ima 120 epizoda i odnosi se na lutkarske interakcije sa slavnim ličnostima. Prije emitovanja epizoda, gledaocima se prikazuje oznaka upozorenja. Ona upozorava na negativne prikaze ili zlostavljanje ljudi, dodajući da emisija sadrži dosta problematičnih trenutaka kada je u pitanju prikaz određenih kultura.

”Ova serija je napravljena tokom nekog drugog doba, kad je ova vrsta komedije bila kulturno prihvatljiva”, stoji u upozorenju prikazanom na stranici serije. 

Epizoda u kojoj Johnny Cash pjeva sa zastavom Konfederacije Američkih Država u pozadini smatra se simbolom rasizma jer je ta zastava označavala očuvanje ropstva tokom Američkog građanskog rata. 

U drugoj epizodi, pojavljuje se folk pjevačica Joan Baez koja nastupa sa indijanskim akcentom, dok uvod u epizodu sa Kennyjem Rogersom prikazuje Mepettse obučene u arapsku odjeću koji prodaju naftu. 

 Umjesto da ukloni ovaj sadržaj, Disney želi da se prepozna njihov štetan uticaj, nauči iz njega i podstakne razgovor kako bi zajedno stvorili inkluzivniju budućnost. Upozorenje o sadržaju dolazi u sklopu Disneyjeve kampanje “Stories Metters”, a oni su već upotrijebili izjavu za odricanje odgovornosti za nekoliko filmova i serija kao što je “The Aristocast” koji koristi karikature istočnoazijskih ljudi. 

 “The Mappet Show” je bio izuzetno popularan u SAD-u i Velikoj Britaniji gdje je i sniman. Disney+ približava se broju od 100 miliona pretplatnika i zbog toga sve više teži ka dječijem sadržaju na svojim platformama i želi da stvori lojalnost kod gledalaca i podstakne roditelje da se pretplate. 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije