KarijeraLjudski odnosinajnovijeNaslovna vijestPorodicaŽivot

Žena, majka, kraljica ili kako da se otarasite osjećaja krivice dok balansirate između porodice i karijere

U novoj knjizi ‘’Power Moms’’, mame koje su na vrhu svojih karijera govore zašto je osjećaj krivice između posla i porodice zapravo samo uzaludno trošenje energije.

Preveo: Vladimir Iveljić Redakcija

Članak je preuzet iz knjige Joann S. Lublin knjige ‘’Power Moms: How Executive Mothers Navigate Work and Life’’, izdato 16. februara od Harper Business, štampa HarperCollins Publishers.

Što više istražujem hrabre poslovne žene koje uz karijeru odgajaju i porodicu, jedna stvar mi postaje jasna: U današnje vrijeme u Americi postoji osjećaj krivice zaposlenih majki jer se očekivanja o rodnoj ulozi nisu poboljšala. 

Sve nas brine taj osjećaj krivice, ‘’Moćne mame’’, i one biznis-pionirke koje su  danas već u svojim 60-tim, a i drugi talas mama koje su sada u kasnim 30-tim i ranim 40-tim, koje su nedavno preuzele odlučujuće uloge u svojim kompanijama. Ipak, većina majki sa kojim sam razgovarala, pokušava odbaciti taj osjećaj krivice kao uzaludno trošenje energije. 

Jedna iz tzv. generacije Baby Boomer-a (1950/60), Andrea Jung, svoj osjećaj krivice briše samodisciplinom. Andrea je prva žena izvršna direktorica Avon Products i trenutna izvršna direktorica Grameen America, jedna od najbrže rastućih mikrokreditnih organizacija u Americi.

Odlučila je da nema više taj stalni osjećaj krivice nego da pametno bira i balansira između svojih poslovnih sastanaka i sportskih aktivnosti svoje djece. 

Njena karijera u ovoj kozmetičkoj kompaniji počela je davne 1994. kada je zaposlena kao produkt menadžerka. Sada je već 12 godina na njenom čelu i sve to kao samohrana majka.

Prihvatajući teški izbor između posla i porodice, ona polazi od misli: ‘’Jedan dan pobjedjuje Avon, drugi porodica’’, kaže gospođica Jung koja ima 62 godine. Kaže da jedna stvar koja joj je jako pomogla u karijeri jeste rečenica: ‘’Razmišljam samo o onome u čemu sam trenutno, ovoga trenutka’’.

Moćne mame mlađe generacije su jako otvorene o temi krivice. ‘’Društvo nam je nametnulo cijeli taj koncept osjećaja krivice.’’, odlučna je Benny Lee, zamjenica predsjednika finansija Sirius XM Radio, kompanije za radio satelite. 

Njena ćerka Francesca imala je 10 godina, a sin Jude 8 kada smo se upoznali u decembru 2018. u njenoj kancelariji na Manhattanu. ‘’Ne osjećam nikakvu krivicu zbog toga što radim. A posebno se ne osjećam krivom što radim, a ne provodim vrijeme sa djecom.’’, kaže 43-godišnja direktorica. ,,Važno je reći i da me zapravo baš briga što neko misli da je to površno’’, nastavlja ona. 

Većina majki koje sam intervjuisala, a koje su na izvršnim pozicijama kompanija, kažu kako im je otklanjanje osjećaja krivice između posao-uloga majke zapravo samo pozitivno djelovalo i na njihove karijere i odnos sa djecom. Ovdje su neki od njihovih najboljih savjeta za ublažavanje te krivnje:

Foto: Canva

Neka djeca budu prisutna u Vašem poslovnom životu

Kao zvijezda u usponu u P&G-u, Melanie Healey puno je putovala dok su njezin sin i ćerka odrastali. Ipak, ,,Nikada mi nisu prebacivali osjećaj krivice”, sjeća se gospođa Healey, koja sada ima 59 godina. 

Ključni razlog: Healey je radila na tome da se Nick i Jackie osjećaju važnima objašnjavajući razlog svakog radnog putovanja. Počela je to činiti nakon što je Nick napunio 5, a Jackie 3 godine. Kada su krenuli u školu, Melanie im je u toku jednog od njihovih mečeva u lacrosse-u najavila njezino odsustvo zbog putovanja.

„Hoću da znate da mislim na vas. Navijam za vas”, govorila je svojoj djeci. “Kad se vratim, tu sam na vašoj sljedećoj utakmici.” Također im je govorila da odaberu najvažnije događaje kojima su htjeli da ona prisustvuje tokom njihove školske godine.

Dana Spinola ide mnogo dalje u svojim nekonvencionalnim metodama pa je tako uključila svoja tri sina u svoj poslovni život.

Osnivač ‘’Fab’rika’’, lanca butika odjeće sa sjedištem u Atlanti, organizovala je lični „upravni odbor“ – i postavila sinove uz odrasle zaposlene članove. Ovaj ‘’odbor’’ je podsjeća da se drži svojih radnih i porodičnih ciljeva. 

Gospođa Spinola, koja ima 46 godina, kaže da su njeni sinovi zaslužni za to što ne misli puno na ‘’Fab’rik’’ kada je s njima. “Pametniji su od bilo koga”, kaže. Otprilike jednom sedmično, neki od sinova pozove se na svoje pravo na porodično filmsko veče u našoj kući.

Tih večeri, ’’ne radi se ništa drugo [posao]“, objašnjava gospođa Spinola. Multitasking, računari i mobilni telefoni su zabranjeni. ,,Svi gledamo film.”

Pobjegnite nekad sa posla i provedite dan sa djecom

Poput gospođe Spinole, Mary Hamilton značajno pomiče granice koje su bile misaona imenica prethodnoj generaciji mama na pozicijama odlučivanja. Boomeri su rijetko preskakali posao kako bi proveli dan sa svojom djecom.

Gospođa Hamilton, 45-godišnja generalna direktorica u kompaniji Accenture, globalnoj savjetodavnoj firmi za upravljanje, otvorila je sebi 2018. redovni ‘’Mama dan’’ za svakog od svoja tri sina. Theo je tada upravo napunio 4 godine, a blizanci William i Marcus bili su mališani.

Jednom u tri mjeseca koristi tri dana odmora za izlete i vodi po jednog sina u muzeje i parkove u San Franciscu. “Pokušavam stvoriti neke lične uspomene za svakog od njih”, objašnjava.

U početku se nadala da će da organizuje posebne izlete jednom mjesečno, ali to se pokazalo previše ambicioznim. “Dugoročno, moći ćemo da stvorimo mnogo sjajnih posebnih uspomena – vjerovatno čak i više kvalitetnih uspomena ako imamo manje dana za to.”

Izdvojite vrijeme za sebe

Anjali Sud upravlja timom od preko 600 ljudi kao liderka Vimea, platforme za internetski video hosting, razmjenu i usluge sa sjedištem u New Yorku. Bivša investicijska bankarka imala je samo 33 godine kada je sredinom 2017. godine unaprijeđena u izvršnu direktoricu Vimea. U 2018. godini Vimeo je ostvario gotovo 160 miliona dolara prihoda.

Radnim danima navečer i vikendom, gospođa Sud, koja sada ima 37 godina, puno vremena posvećuje sinu Saavanu, rođenom 2018. Nedjeljom najmanje dva sata posvećuje sebi.

Njezin suprug Matt, investitor, nedjeljom voli da provodi vrijeme sa svojim sinom, kada je to slobodne vrijeme gospođe Sud. AirPods slušalice u uši i ,,sama šetam gradom”, kaže. Nekada dogovori nedjeljni ručak s prijateljima ili čita časopis o poznatim ličnostima.

,,Nedjeljom radim proaktivno na sebi i svom psiho-fizičkom zdravlju”, kaže. ,,Iskreno, ne osjećam nikakvu krivicu što imam vrijeme samo za sebe.”

Kao rezultat toga, voli svoj intenzivno zahtjevan posao čak i više nego prije nego što je postala mama. ,,Uzimanje vremena za sebe nije mi samo pomoglo da budem efikasnija kao izvršna direktorica”, nastavlja ,,pomoglo mi je da budem opuštenija, srećnija i ispunjenija majka.”

Emily Chardac, još jedna majka drugog talasa, nije imala nikakav režim treninga tokom svoje četiri godine u Guggenheim Partners, globalnoj kompaniji za investicijski menadžment. Kad smo razgovarali, 34-godišnja direktorica imala je mališana i dvoje djece školske dobi. Bila je druga u hijerarhijskoj liniji službenica za ljudske resurse u Guggenheimu.

Ponovno smo se čuli u januaru 2020., odmah nakon što je gospođa Chardac napustila svoje visoko-rangirano mjesto i postala stalna savjetnica za ljudske resurse. Rekla je da je dala ostavku jer joj je bilo mrsko dolaziti kući osjećajući se iscrpljeno, i bez pravog fokusa. „Krivica se uglavnom nametala sama od sebe. ,,Koji primjer dajem svojoj djeci? Nisam bila ponosna na svoj odgovor.”

Samozapošljavanje je dalo gospođi Chardac kontrolu nad svojim rasporedom. Za sebe je izdvojila vrijeme za održavanje kondicije, pohađala je satove pilatesa, joge i baleta i sve to u novoj ulozi i savjetničkoj karijeri.

„Moji klijenti plaćaju moju stručnost i uravnotežen pristup [posao i porodica]. Zato moram da se brinem o sebi na pravi način“, napominje. ,,Kad svoj život živite autentično, nadam se da je osjećaj krivice samo prolazna misao.”

Pravilno usmjerite svoje prioritete

Za majke koje rade vrijeme je posebno dragocjeno. Iako je bila jako zauzeta, potpredsjednica Home Depoa, Stacey Tank je nekako našla vremena i da radi u pet neprofitnih odbora. Koji je njen trik? Ustvari je izmislila 25-satni radni dan.

,,Osjećate se kao da ste izmislili taj 1 mitski sat pravim usmjeravanjem svega što se može pojednostaviti”, kaže. ,,Samo budite efikasni u stvarima koje su manje važne kako biste mogli potrošiti vrijeme na stvari koje su vam bitnije.”

39-godišnja gospođa Tank pažljivo organizuje svoju svakodnevicu kako bi smanjila nepotreban stres i udvostručene napore.

Sastavila je digitalnu mapu sa fotografijama svoje poslovne odjeće, usklađenu sa odgovarajućim cipelama i nakitom. Klik na odgovarajuće kombinacije omogućava joj da se brzo spakuje za česta poslovna putovanja.

Čak je kupila i poseban peškir koji suši kosu 70% brže. Sada troši tri minute fenirajući svoju dugu kosu, a ne 15.

Prema njenom mišljenju, osmišljavanje jako efikasne taktike je kao igra. Pobjeda u igri stvara dodatno vrijeme sa njena dva sina – i smanjuje njezin osjećaj krivnje. Gospođa Tank postala je izvršna direktorica Heineken N.V. u junu 2020.

Foto: unsplash

Radite strateške pauze

Neke žene su svladale osjećaj krivice u ulozi radne majke uzimajući odmore od visokih upravljačkih pozicija. Jane Stevenson, potpredsjednica organizaciono-konsultantske kuće Korn Ferry, uzela je godinu dana pauze 2009. godine kako bi mogla razviti dublje veze sa svojom djecom, Emily koja je bila osmi razred i Jonathanom, peti razred.

U to je vrijeme bila partnerka i najaktivnija u konkurentskoj firmi. Vodila je njihovu najveću službu, koja je regrutovala glavne marketinške službenike. “Definitivno sam bila na stotinu strana”, kaže.

Pitam je zašto je uzela godišnji odmor u vrijeme ogromnih profesionalnih dostignuća tokom kasnih 40-ih. ,,Svi su rekli: ,, Kad dođu u određene godine, djeca te neće voljeti “, odgovara. ,,I zato nisam željela propustiti trenutak njihovog odrastanja.”

Ipak, sa pozicije karijere, ,,bila je to strašna odluka”, priznaje. “Bila sam uspaničena.” Neposredno prije nego što je započela odmor, njen poslodavac je zahtijevao da je dužna da ostvari prihod od milion dolara dok je ne bude.

Gospođa Stevenson, pobožni adventist sedmog dana, molila se Bogu dok je potpisivala ovaj teški sporazum. „Morala sam uzeti godišnji. To je bilo poput nekog poziva ”, prisjeća se.

Tokom svog odmora donijela je prihod kompaniji za više od 2 miliona dolara – bez da je imala i jedan poslovni razgovor preko telefona. Neke od poslovnih zadataka koje je dobijala proslijeđivala je relevantnim kolegama. “Posao koji sam radila cijeli život isplatio se”, napominje.

Između ostalog, duži godišnji odmor omogućio joj je da provede vrijeme sa Jonathanom i u školi, a pratila je i Emily na jednodnevna školska putovanja. „Ni zašta u životu ne bih mijenjala tu godinu. Najbolja godina u mom životu ”, govori. Preporučuje odmor od rada kao pametnu strategiju mama koje se bore sa osjećajem krivice.

Naravno, višemjesečni godišnji odmor nije dostupan svima. Ipak, čak i kratka pauza, poput dnevnog ili sedmičnog odmora da biste se družili sa mladim mamama koje su također kod kuće i pomažu vam tokom kriza oko brige o djeci, može da bude od koristi.

Piše: Joann S. Lublin

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije