DogađajiKulturaLjudinajnovijePojaveRadoznala Lola

Otkrijte naše omiljeno mjesto za klince u Banjaluci!

Lola u razgovoru sa sjajnom ekipom iz SKC KIDS: Ljubav je naš jedini začin!

Saša Leper

Foto: Privatna arhiva

Ako ste ia Banjaluke ili okoline, nemoguće da niste čuli za sjajnu SKC ekipu. Kreativnost, posvećenost, nevjerovatna energija i sjajan pristup igri i podsticanju dječije kreativnosti glavne su osobine Mirne i Nataše koje su i pokrenule SKC magiju.

Pričale smo s njima i one imaju nešto sjajno da najave!

 1. Šta podrazumjeva SKC magija?

SKC je ekipa koja ne poznaje klasično, statično i dosadno. Sve oko nas je sportsko-kreativna zabava. Uvijek tragamo za novim idejama i strastveni smo zaljubljenici u kreativno, prirodno, maštovito, unikatno i zabavno. Ljubav je naš jedini začin.

 1. Kako je počela kompletna priča?

Spontano, iz dugogodišnjeg prijateljstva i zajedničkog pogleda na svijet i rada s djecom, kompatibilnih ličnih talenata i zadovoljstava, združene stvaralačke ambicije i puno, puno iskustva, smijeha, zabave, ljubavi i učenja.

Nataša je oduvijek stvarala prava umjetnička djela od prirodnih materijala kroz Shanti Radionicu, a ja, meni je život sport, avantura i priroda. 

 1. Šta je vaša ideja vodilja?

Pružiti djeci širinu i uslove za rast i razvoj kako u sportskom tako i u kreativno aspektu, rasplamsati maštu, te im na najljepši mogući način uljepšati djetinjstvo.

 1. Odakle crpite inspiraciju ? Šta je ono što pokreće i motiviše vas?

Ljubav prema svemu što radimo kao misija koju imamo. Ideje se jednstavno slažu jedna na drugu. A motiviše nas dječja iskrenost i velika želja i radoznalost.

 1. Koja je vaša omljena aktivnost koju sprovodite? Škola sporta, kreativne radionice, mali istraživači, ljetni i zimski kampovi…?

Teško je favorizovati bilo koju, ali posebno se radujemo svim našim aktivnostima u prirodi. Današnja djeca rijetko provode vrijeme napolju, a pogotovo u šumama, na planinama i rijekama. Postoji i termin za to „sindrom deficita kontakta s prirodom“ čije su posljedice nemjerljive za dječji razvoj.

 1. Šta je po vama najvažnija lekcija koju djeca mogu naučiti iz prirode?

Spontana igra iz vlastitih poriva je vrlo bitna za razvoj djece. Djeci je potrebno iskustvo autonomnog istraživanja. Djeca rastu tako što se suočavaju sa izazovima koje su sebi sama zadala, to ih mentalno, a i fizički jača. U prirodi su idealni uslovi za to.

 1. Možete li nam reći nešto više o planiranom kampu u našem gradu?

Sportsko Kreativni KIDS KAMP je mjesto gdje ćemo objediniti druženje sa vršnjacima, učenje, sportske i kreativne aktivnosti i steći nova nezaboravna iskustva i prijateljstva.

Kamp traje 4 dana (od ponedjeljka do četvrtka) i održava se na više lokacija – planina, rijeka, šuma. Naša avantura počinje u 8 h, a  kraj svakog pojedinačnog dana kampa je u 16:30, kada dočekujemo svoje roditelje puni utisaka i veselih priča.

Kroz zanimljive i edukativne izlete, učićemo o šumskim životinjama, istraživati prirodu, skupljati šumsko blago, bićemo i streličari, hrabri penjači po stijeninama, ali i snažni, neustrašivi krotitelji zmajeva na Goloj Planini. Učićemo o vodenim sportovima (Sup, Kayak, Rafting) budićemo maštu kroz igre vodom, igre plovnosti i kreativnost kroz razne uzbudljive tematske zadatke.

 

 1. Imate li neki savjet za roditelje?

Učite od djece. Djeca su slobodna, iskrena, razigrana, neustrašiva i radoznala. Ne sputavajte ih u tome, više im vjerujte jer su mnogo sposobniji nego što vi mislite. Ne gasite im sjaj u očima, kažu da djetinjstvo prestane kada se prvi put preskoči lokvica, skačite sa njima.

 

 1. Koje su po vama 3 najvažnije vještine koje bi svako dijete trebalo da stekne? Kako im SKC pomaže u tome?

 • Razvoj motoričkih sposobnosti

Naš program zasniva se na temeljnom psihomotornom razvoju djeteta. Temelji koje dijete stekne u djetinjstvu najvažniji su za njegov budući razvoj sa posebnim akcentom na razvoj motoričkih sposobnosti koje su senzitivne u njihovom uzrastu. Smisao naših treninga nije stvaranje vrhunskih sportista nego socijalizacija djece kroz motorički razvoj, samostalnost, solidarnost, a naš drugi osnovni cilj škole sporta je da kod djece razvijemo ljubav i interesovanje prema sportu i zdravom načinu života.

 • Socijalna – učimo kako sarađivati sa vršnjacima kroz igru, dijete ima mogućnost otkrivanja i rasta vlastitog identita u okruženju grupe. Razvijamo empatiju prema drugima kroz razne motoričke timske igre.
 • Pozitivna interakcija sa autoritetom –  u SKC slušamo pozorno, pitamo pristojno i slijedimo određene zadatke. Djeca nauče sarađivati u grupnom okruženju.

A za kognitivne ima vremena, ne pretjerujte sa tim.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije