Ljudski odnosinajnovijeNaslovna vijestPorodicaPraktična LolaŽivot

Super pametni načini kako da se nosite sa lijenim mužem

Svi mi imamo svoje lijene dane. Muškarci i žene ponekad mrze da rade određene kućne ili druge poslove. To je prilično često i zna biti vrlo stresno.

Sara Desančić

Times of India

Foto: Unsplash

Ali neki muževi imaju dugotrajnu naviku ljenosti odnosno bavljenja bilo kakvim kućnim poslovima i to nas zna izluđivati. Uzimajući ovo u obzir, donosimo vam nekoliko pametnih načina kako da se nosite sa lijenim muževima. 

 

Neka se osjeća potrebnim 

Dajte mužu titulu “superheroja” za obavljanje određenih kućnih poslova. Možda vam zapravo neće uvijek biti potreban jer vjerovatno vi to možete sami uraditi ali ako se bude osjećao moćno i korisno to za vas može predstavljati pravi mali trik. Čak i ako započne sa sitnim poslovima, to je velika promjena. 

 

Uvijek ga poštujte 

Ako primjetite da je potpuno bez volje obavio posao, pohvalite njegove radne vještine i dajte mu do znanja da cijenite njegov rad. Vaš muž će se sigurno razveseliti. A ako imate djecu, on bi takođe mogao više raditi kako bi impresionirao djecu titulom “superheroja”. 


Čvrsto stanite iza svojih riječi 

Ne raspravljajte se. Na taj način će samo još više izgubiti volju za obavljanjem zadataka. Umjesto toga, naučite da budete čvrsti u svojim stavovima. Budite odlučni i recite mu da nema drugog izbora. Takođe, možete zaustaviti neku od njegovih rekreativnih ili omiljenih zabavnih aktivnosti da biste postigli veći efekat, odnosno kako bi shvatio da ste prilično ozbiljni. 

 

Budite fleksibilni u pogledu posla 

Vaš muž neće raditi sve po vašem. On će možda pokušati da uradi posao na kreativniji način. Dakle, nemojte pokušavati da ga kontrolišete već naučite i prihvatite njegove načine. 

 

Povežite se sa njim dok obavljate kućne poslove 

Možete da vodite duboke razgovore sa njim dok čisti podove a vi ormare. Iznenadili biste se kad biste saznali koliko ozbiljne razgovore možete voditi dok obavljate kućne poslove. Rad vas odvlači od umora i oboje ćete se radovati svakom narednom zajedničkom zadatku. 

 

Budite pažljivi 

Morate biti svjesni da on nije upoznat sa vašim načinom rada ili vještinama upravljanja domaćinstvom. Pokušajte da budete pažljiviji u pogledu hitnosti i važnosti posla. Neka vaš muž odvoji vrijeme i završi posao u skladu sa svojim obavezama. 

 

Otiđite na putovanje 

Ovo će vam pomoći da raščistite misli i opustite se. Zamolite ga da sistematski obavlja sve kućne poslove i pustite mu da on upravlja tim poslovima. Na kraju, on je takođe odrasla osoba koja mora da upravlja svojim rasporedom i poslovima u domaćinstvu. Dakle, recite to svom mužu i na kratko spakujte svoj kofer i otiđite na putovanje sa prijateljicama ili u posjetu porodici. 

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije