Hrabra Lolanajnovije

Da li je depilacija intimnog područja za žene preko 50 godina?

Da li ste ikada vidjeli kako izgleda brazilka? Poznajete li ikoga ko je ima? Ako poznajete ikoga mlađeg od 30 godina, pretpostavljam da jeste. Jer ako je moja prijateljica u pravu, NIKO mlađi od 30 godina više nema dlake tamo dolje.

Prevela: Saša Leper

Ronna Benjamin / Better After 50

Foto: Capri23auto / Pixabay

Brazilka je potpuno otklanjanje svih dlaka voskom tamo dolje. I kako čujem, brazilke su sve popularnije kod žena starijih od 50 godina. Možda je to istina, možda nije. Izgleda da ne objavljuju baš mnogo statistika o ovome, ali, iz nekog razloga, u posljednje vrijeme se čini da se mnogo priča o tome.

Ja sam istovremeno vrlo začuđena, užasnuta i skroz zaintrigirana.

Kakvo proljećno čišćenje! Kakvo čišćenje ličnog doma za Uskrs!

Potpuno se ogoliti ili ne tema je koja je iskočila nedavno za večerom pri našem ženskom izlasku.

„Stvarno bi trebala pisati o brazilkama“, predložila mi je drugarica. „Žene naših godina žele da znaju kakav je to osjećaj“.

Otprilike na neku nanosekundu sam pomislila da ona želi da pišem o ljudima, kulturi ili možda čak i deforestaciji Amazona. „Brazilkama?“, uzviknula sam, „Obožavam Brazilke! Moja zaova je iz Itambakurija!“

„Brazilskim depilacijama“, obavijestila me. Pogledala me direktno u oči i sramežljivo rekla: „Moj muž je obožava a ja se osjećam vrlo seksi. I ja je volim.“

Foto: design_12345678 / Pixabay

Druga prijateljica mi je rekla da redovno radi brazilku – ne zbog svog partnera, već zbog sebe – jer se tako osjeća divno i čisto. Dok sam se ja sablažnjavala, opisala je kako joj je vrlo talentovana Izraelka u samo nekoliko minuta i za 65 dolara topljenim voskom počupala dlake sa najprivatnijih dijelova tijela. „Zavuče se stvarno svugdje, a čitav proces završiš sa petama iznad glave.“

To je slika koju što prije želim potisnuti iz glave. Ali, pretpostavljam da ako ćeš to već uraditi, bolje da uradiš u potpunosti.

„Zar to ne boli ko sam đavo?“, pitala sam je. Uvjerila me je da da, jeste malo neugodno. Neugodnost, prema mom iskustvu, je eufemizam za ekstremni bol, kao kad ti doktor kaže da će ti možda biti „neugodno“ par minuta a onda ti polako zabode iglu u kičmu i provrti je malo. Ali prema riječima moje prijateljice, ako ste ikada trčali maraton ili patili od teške mentalne boli – brazilka je mačji kašalj. I to je trebalo biti utješno.

Znam da se žene žele osjećati mlađima, ali… mlado kao Lolita? I po koju cijenu? Počela sam se pitati šta se nalazi ispod svih onih peškira u teretani. Ima li ona? Nema li ona? Da li bih ja? Nikad nisam bila sretnija što vidim nekoliko žena koje bez trunke srama pokazuju svoje stidne dlake (čak i ako su bile u 70tim)!

Ja zaista volim izazove, ali da li mi je brazilka prevelik izazov?

To je bila moja prva misao: moj muž nikada ne primjeti kada se ošišam. Šta da pretrpim svu tu bol i muku… a onda on ni ne primjeti? Pa morala bih ga ubiti.

Šta da onda izraste potpuno sijeda? Šta ako bude mnogo svrbilo i ja se počnem češati kao profesionalni košarkaš? Šta ako bude starilo kao stara tetovaža? Da li mi zaista treba JOŠ JEDAN skup tretman za održavanje? Da li bih morala početi nositi tange?

Foto: Mel Poole / Pixabay

Ali možda bih se osjećala seksi i divno i čisto. Možda bi je i moj muž obožavao. I možda, samo možda, bi mi pomagalo da se rashladim tokom valunga!

A onda sam se sjetila da idem ginekologu iduće sedmice. Idem kod istog doktora već čitavu deceniju. Čak i da ona ne kaže ništa, znam da bi se cerila u sebi i mislila „Šta koji đavo?“. A zato što je mlađa od 40 godina, počela bih se pitati o njenoj… a zaista ne želim to. Tako da bih morala promijeniti ginekologa, zar ne? Ili si možda samo laskam da bi se ona sjećala moje vagine od stotina i stotina koje viđa svake godine? U svakom slučaju, mislim da ne bih bila voljna preuzeti taj rizik, a dovoljno je grozno mijenjati frizere.

Tako da pitanje ostaje: Da li bih mogla? Da li bih željela? Da li bih trebala?

Da li ti? Šta misliš?

Da si ti 50-godišnjakinja koja izlazi, da li bi osjećala pritisak da se ogoliš?

Da li je ovo trend koji se treba zadržati na onima mlađim od 30 godina ili je to hrabar (ćelavi) prekrasan potez za žene starije od 50 godina?

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije