AktivizamHrabra LolanajnovijeNaslovna vijestPreduzetništvo

Ove biorazgradive maske za lice se pretvaraju u cvijeće kada ih posadite

Kako divna ideja!

Prevela: Maja Dropić Redakcija

Country Living

Jedna žena iz Holandije je smislila inovativni drugačiji dizajn maske za lice. Marianne de Groot-Pons, grafički dizajner koji živi i radi u Utrehtu, stvorila je 100% biorazgradive maske napravljene od rižinog papira u koji su utkana sjemena cvijeća.

Kada ih dovoljno iznosate, jednostavno zasadite masku i sačekate da cvijeće naraste.

Kako divan pogled na predmet koji nam je postao neophodan u svakodnevnom životu!

Maske se zovu “Mari pčele cvjetaju (Marie Bee Blooms)” i navodno štite u istoj mjeri kao i ručno rađene maske.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Marie Bee Bloom (@mariebeebloom)

Papir i maske sa sjemenima se kače na lice pomoću ovčije vunene vrpce, a razliku od elastičnih traka koje smo navikli da viđamo na plavim hirurškim maskama. Marianne se izuzetno potrudila da se uvjeri da je sve vezano za maske ekološki prihvatljivo, uključujući i mastilo koje se koristi za štampu logotipa i ljepilo koje drži sjemena na mjestu.

Kada budete spremni da posadite svoju masku, odvojite je od vunene vrpce i zakopajte je u zemlju ili u saksiju.

To takođe znači da će, ako se maska baci na pogrešan način (bačene maske za lice na ulici su nažalost postale uobičajen prizor tokom pandemije), nanijeti manje štete životnoj sredini.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Marie Bee Bloom (@mariebeebloom)

Na svom veb-sajtu, Marianne kaže: Sve ove godine mog rada kao grafički dizajner koristila sam toliko mnogo resursa iz prirode, kako bih mogla praviti svoje crteže (posebno papir), tako da sam željela da joj se odužim.

“Sedmicama sam zapinjala za plave maske za jednokratnu upotrebu, bačene na ulicama i trotoarima,  pa sam se jednog jutra probudila sa idejom o biorazgradivoj maski sa sjemenima cvijeća u njoj. Tako zemlja ostaje srećna, kao i pčele, priroda i ljudi. Prodajem masku sa imenom Marie pčela cvjeta. I svijet će procvjetati!”

Sviđa nam se ova ideja i nadamo se da ćemo ih uskoro vidjeti sugdje. Marianne je u nedavnoj objavi na Instagramu rekla da se nada da će s vremenom početi da isporučuje širom svijeta.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije