KarijeranajnovijeNaslovna vijestPraktična LolaRadoznala Lola

Sjajni savjeti kako da na poslu uvijek izgledate besprijekorno + 5 TOP poslovnih kombinacija!

Da li je za posao bolja formalna garderoba ili opušteniji stil? Postoje li boje koje su prikladne za kancelariju i one koje bi trebalo izbjegavati?

Redakcija

Odgovore na ova pitanja potražili smo u Jelena shopu, gdje su nam dali veoma praktčne savjete kako se obući za posao i kako uvijek izgledati poslovno, besprijekorno i prikladno prilikama.  Ono što na samom početku valja naglasiti jeste da u današnje vrijeme ne postoje neka fiksirana pravila za to kako se obući za poslovno okruženje jer se poslovna garderoba s vremenom mijenjala.

Na primjer, kostimi i košulje nisu uvijek pravo rješenje i onošta treba uzeti u obzir jeste imidž kompanije u kojoj radite. Za vas smo pripremili pet različitih pravila kako biste na najbolji način mogli kreirati svoj poslovni izgled

Opušteno

Ako radite u kompaniji gdje okruženje nije pretjerano formalno i nemate kontakt sa klijentima, onda vaše oblačenje može biti opušteno, ali to nikako ne znači da ne treba da obratite pažnju.  Izbjegavajte farmerke, posebno one iscjepane te pamučne, sportske majice. Uvijek radije birajte košulje i bluze, a dobra stvar je što danas na formalne hlače možete nositi patike, ako niste ljubitelj baletanki ili štikli.

Smart casual

Ovo je stil koji je posebno popularan u kompanijama u kojima je većina zaposlenih mlađa od 40 godina i pruža profesionalan i dinamičan pristup oblačenju.  Ovaj stil je sjajan spoj sportskog i elegantnog koji će vam dati profesionalan izgled, ali će vam uvijek biti ugodno, nećete se osjećati sputano.  Blejzeri u kombinaciji sa majicama, hlače širokih nogavica pa čak i šortsevi u kombinaciji sa štiklama su kombinacije koje ovaj stil čine posebnim.

Business casual

Ovo je stil koji profesionalizam stavlja na prvo mjesto, ali uvijek ostavlja prostora za komfor i igranje sa aksesoarima. Savršen je za strukturne kompanije  posebno ako vam je priroda posla takva da često odlazite na sastanke i poslovne ručkove. Ovaj stil podrazumijeva elegantne suknje do koljena kombinovane sa košuljama kao i hlače ravnog kroja. Boje su pastelne i nježne.

Business

Klasični korporativni stil koji je u svakom smislu formalan, a ključna riječ koja ga definiše jeste jednostavnost.  Ženska odijela, suknje, sakoi i štikle uvijek zatvorene i ne više od 10 centimatara su ono što je poželjno ako vaša kompanija insistira na ovakvom tipu oblačenja. Postoji i formalniji oblik poslovnog oblačenja koji podrazumijeva strogi dress code bez previše odstupanja.

Kombinacije koje bi trebalo izbjegavati ako želite poslovni izgled:

 • Pocijepane i iznošene farmerke
 • Majice sa printovima
 • Majice sa tankim linijama
 • Duboki dekolte
 • Previše kratke ili previše dugačke suknje
 • Previše nakita
 • Teški make-up
 • Previsoke štikle
 • Čizme iznad koljena
 • Sandale ili japanke
 • Patike (dozvoljene samo u casual stilu)

5 TOP poslovnih kombinacija

Sve ove poslovne kombinacije, ali i još mnogo toga možete pronaći u Jelena shopu u Banjoj Luci gdje ćete naći sve što vam je potrebno da na poslu uvijek izgledate dotjerano i profesionalno.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije