FeminizamHrabra LolaLole iz komšiluka

Dula – duhovna babica je bezgranična podrška tokom trudnoće i porođaja

Dule ili duhovne babice, sve su veća podrška ženama tokom trudnoće i porođaja. One su te koje će pružiti nesebičnu pomoć i ohrabrenje porodiljama tokom dolaska bebe na svet, učiniće sve da porođaj protekne što lakše i bezbolnije. Ko su zapravo dule? Kako da i vi dobijete njihovu podršku?

Priredila: Srbijanka Stanković

Trudni ste, vašoj sreći nema kraja, a bebica uskoro stiže. Kako se bliži veliki dan, dan kada ćete postati majka, normalno je da imate određene strahove, strepite da li će porođaj proteći u najboljem redu, da li ćete vi to moći…

Svi vam govore da se ne plašite, rađanje deteta je prirodan čin, sve će biti kako treba.

Iako sve to znate, ipak ste odlučili da potražite dulu – ženu koja će vam stručno pomoći i zaista objasniti kako će porođaj teći. Biće kraj vas tokom trudnoće i porođaja, ohrabrivati vas i staraće se o vama sve vreme. A upravo to je ono što je svakoj ženi neophodno tokom samog čina rađanja.

Ko su dule?

Sama reč “dula” vodi poreklo od grčke reči “doula”, u prevodu, sluškinja, robinja. Dula je žena koja je već rađala, koja je prošla kroz trudnoću i porođaj. Nakon toga, svaka žena koja želi da postane dula prolazi određene obuke kako bi dodatno razumela sve važne činioce trudnoće i samog porođaja.

Sam tremin dula upotrebljen je prvi put 1969.godine u jednoj studiji, a označavao je ženu koja brine o porodiljama i pomaže im pri uspostavljanju dojenja. Tokom 60-ih godina, dule su se javile spontano u Americi, uz pokret vraćanja prirodnom porođaju, kao pratilje ženama tokom rađanja. A nakon što je popularna Megan Markl, supruga princa Harija, izjavila da želi dulu pored sebe na porođaju, one svuda u svetu postaju sve traženije i cenjenije.

Važno je naglasiti, dula je nemedicinski radnik, za razliku od babica, koje su kvalifikovano medicinsko osoblje i svakako, imaju jednu od najvažnijih uloga na porođaju. Dula nije zamena za babicu, iako i njoj može biti od pomoći, jer dobro poznaje samu porodilju i fiziologiju porođaja.

Foto: phugunfire / Shutterstock

Dule svoju ulogu grade na decenijskim iskustvima i praksi babica i akušera, ali je primarno uvažavanje žene da aktivno učestvuje u rađanju. Dula je ta žena koja je neprestano sa porodiljom, da je zagrli, uhvati za ruku dok traju najjače kontrakcije, da joj ponavlja reči podrške, donese čašu vode, obriše znoj sa čela….

One veruju u prirodan porođaj i veruju da žene tokom ovog čina ne treba da budu same. I svaka žena koja se porodila, sigurno zna koliko je to važno.

Zašto je bitna njihova uloga?

Dule se zalažu se za to da žene imaju pravo da biraju metode i položaj tela tokom porođaja. Zagovornice su što prirodnijeg porođaja, odnosno vaginalnog porođaja koji nije prekinut intervencijama kao što su indukcija, epiduralna anestezija, carski rez ili epiziotomija. Osim, naravno, kada postoje čvrsti medicinski razlozi za to.

Dule insistiraju na pravu žene da se pita i odlučuje o svom porođaju. Evo i zašto. Regionalno istraživanje “Sloboda rađaju” pokazalo je da 73 odsto žena nije učestvovalo u donošenju odluka na svom porođaju, a 74 odsto njih nije dobilo pune i prave informacije o toku porođaja. Čak 96 odsto njih nije ponuđeno vodom dok su se porađale.

Dule se bore za humaniji pristup rađanju, umesto toga da žene leže satima same, ohrabruju, pružaju psihičku, fizičku i emotivnu podršku tokom samog porođaja.

Podjednako, biće tu za vas i tokom same trudnoće. Rešavanje nedoumica, odgovaranje na bezbroj trudničkih pitanja, ali i priprema stvari za porodilište, spremanje stvari za novorođenče… U svemu tome one vam mogu mnogo pomoći.

Dula u trudnoći i na porođaju

Sa dulom možete stupiti u kontakt onda kada vi to želite, u bilo kojoj fazi trudnoće ili pred sam porođaj. Najbolje se pokazalo kada se trudnica i dula zbliže već na samom početku trudnoće. Na taj način, dula će bolje upoznati buduću majku, moći će lakše da osluškuje njene potrebe na porođaju, umeće da prepozna i one male signale koje joj žena bude slala.

Iako je važno da ona bude uz trudnicu tokom čitavog drugog stanja, najvažnija je uloga dule na samom porođaju. Bilo da se porođaj odvija u porodilištu ili planirano, kod kuće. Kod nas je porođaj u kućnim uslovima i dalje tabu tema, iako žene imaju pravo da odaberu ovu opciju. Ipak, broj porođenih žena kod kuće raste.

Dula je podrška

Nekada će rodilji biti potrebno samo da je neko uz nju, da ne bude sama. Dula je osoba koja ima izuzetno razvijenu empatiju i ova sposobnost joj omogućava da u svakom trenutku ohrabri trudnicu, da joj pomogne da lakše prođe kroz bolove i kontrakcije.

Dula će biti tu da ženu izmasira, da joj pomogne da zauzme najbolji položaj, da ublaži kontrakcije, da joj pomogne da pravilno diše. Dodaće joj čašu vode, javiće se na telefon. Pomoći će joj da se umiri, da luči više oksitocina, hormona sreće, pa da bude opuštenija i spremnija za sam čin rađanja.

Foto: Pressmaster / Shutterstock

Najvažnije: dula ima znanje, ima iskustvo, raspolaže svim potrebnim informacijama. Kao takva, u datom trenutku, pomoći će porodilji da donese pravu odluku tokom porođaja. Dula neće insistirati, neće menjati naše stavove i želje, samo će biti bezrezervna podrška u jednom od najvažnijih momenata u životu žene.

Dula posle porođaja

Mesec dana pre samog tremina, dula će biti za trudnicu dostupna non stop, za sva pitanja. Kada porođaj počne, biće uz nju nevažno koliko on traje, tri sata ili 36 sati. Nakon porođaja, obići će porodilju minimum još dva puta, pomoći će joj da prevaziđe probleme u vezi sa dojenjem, osnaživaće ženu, ali biće tu i da prepozna naznake eventualne postporođajne depresije.

Dula će biti deo porođajnog tima, ali nikako nije zamena za medicinsko osoblje. Potrebno je raspitati se u porodlištu da li je prisustvo dule dozvoljeno. Ukoliko dula ne može da bude u porođajnoj sali sa ženom, biće tu da joj pomogne kod kuće, kada krenu trudovi, pomoći će joj da se spremi za porodilište.

A šta kaže istraživanje?

I brojke su na strani dula. Prema rezultatima istraživanja koje je dostupno na sajtu dula iz Srbije, njihova uloga je ženama sve važnija.

  • Uz stalnu podršku dule porođaj se ubrzava za nekoliko sati;
  • Za 12 % se povećava verovatnoća da porođaj bude prirodan;
  • Za 34% je povećano zadovoljstvo iskustvom rađanja;
  • Smanjuje se verovatnoća za carski rez za 28%, za indukciju 40% i smanjena je primena epiduralne anestezije, forcepsa ili vakuum ekstraktora;
  • Povećan je broj majki koje uspešno doje svoje bebice;
  • Veoma važno, uz pomoć dule smanjuje se mogućnost razvoja postporođajne depresije, a roditelji se lakše i brže prilagođavaju svojim novim ulogama.

Možda i vi želite da budete dula?

Biti dula je sjajno zanimanje. Ukoliko i vi poželite da budete dula, pripremaćete se za mnogo toga. Od pružanja podrške na porođaju, prenatalne podrške, komunikacije sa trudnicom, tehnike za obezboljavanje porođaja, sam tok i scenariji porođaja, porođaj sa i bez medikamenata, dojenje, ali i internacionalni kodeksi dula.

Dakle, one će vam pružati podršku od početka trudnoće, tokom porođaja, ali i nakon što se beba rodi. Rekli bismo, pomoći će ženi da sam čin rađanja zapamti ne kao traumatično, već kao lepo i pozitivno iskustvo. Što je svakako, od neprocenjivog značaja.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije