LjudinajnovijeNaslovna vijestPojaveRadoznala Lola

Dragi muškarci, ništa vam ne dugujemo – 5 stvari u koje nas je patrijarhat naveo da vjerujemo

Patrijarhat je još uvijek, nažalost, živ i zdrav.

Prevela: Maja Dropić Redakcija

Elephant Journal

Foto: Unsplash

A mi žene smo jednostavno bolesne i umorne od njega.  Ovo je nježni podsjetnik na sve stvari koje žene ne duguju muškarcima, bez obzira na to u šta ih je društvo naučilo da vjeruju.

1. Biti zahvalna za neželjenu pažnju

Govorim o dozivanju, trubljenju iz auta i zviždanju kada prolazimo. Ove stvari nisu komplimenti. Zbog njih se osjećamo krajnje nelagodno.  „Trebale biste biti zahvalne na pažnji.“  Hm, ne, zapravo. Nismo dužne da budemo zahvalne na pažnji koju uopšte nismo tražile.

Ozbiljno, prestanite sa time.

Foto: Unsplash

2. Doživljavati vas kao nešto više od prijatelja

Oh, klasična „prijateljska zona“.

Žene nisu dužne da vas doživljavaju kao nešto više od prijatelja. Nije važno da li ste fin momak ili ako vi mislite da biste se savršeno uklopili. Niko ne treba biti prisiljen da ima romantična ili seksualna osjećanja prema bilo kome drugom. Ako se to ipak dogodi, sjajno. Ako ne, samo cijenite prijateljstvo.

Naravno, prijateljska zona je situacija u kojoj niko ne želi da bude, ali ako ste prijatelj sa nekim samo zato što iz njega želite nešto da izvučete (seks, korist), onda u svakom slučaju vjerovatno i niste dobar prijatelj.

Žao mi je, ali nije mi žao.

 

3. Razgovor

Ako žena zaista želi da nastavi razgovor sa vama, moći ćete to da vidite iz našeg govora tijela. Ako priđete ženi na autobuskoj stanici i počnete neobavezan razgovor, a mi vam odgovaramo samo sa jednom riječju ili preusmjeravamo pažnju negdje drugo, onda vjerovatno ne želimo da razgovaramo sa vama. Ako imamo slušalice i pokušavamo da se udaljimo, definitivno ne želimo da razgovaramo.

Ne dugujemo vam razgovor. Čak i ako nam priđete sa osmijehom, čak i ako nam priđete sa pićem ili sa komplimentom. Ako nismo zainteresovane, onda nismo zainteresovane. Prestanite da insistirate. Imajte poštovanja i udaljite se.

Foto: Unsplash

4. Izgledati “lijepo”

Žene vam ne duguju ljepotu.

Pod stalnim smo pritiskom da izgledamo savršeno. Ovi standardi ljepote su krajnje toksični  i žene su neprestano osuđivane ukoliko izaberu da se ne briju,  ne šminkaju, šminkaju, što su suviše debele, što su previše mršave, što se oblače previše izazovno, što se ne oblače dovoljno izazovno.

Ne dugujemo vam nikakvo objašnjenje za naš izgled.

Ako vam se ne sviđa, to je vaš problem.

 

5. Seks

Pomislili biste da bi u 21. vijeku, svi trebali znati da niko nikome ne duguje seks.

Nažalost, neki muškarci misle da im žene duguju seks ukoliko oni njima kupe stvari, plate večere, učine im usluge … lista se nastavlja.

“Ako odigraš pametno, možda ti se posreći večeras. “Da, a možda i ne.

Naša tijela, naši izbori. A to važi za svaki tip žene (da, čak i za one koje nose kratke suknje)!

Ne znači ne.

Pa, jednostavno rečeno, žene vam ništa ne duguju. Što prije ovo bude prihvaćeno, to ćemo prije imati ravnopravnije i pravednije društvo.

Razbijmo patrijarhat jednom zauvijek. Krajnje je vrijeme.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije