FantastičnoSimpatičnoZabavna Lola

Adaptacija: starinski stan pretvoren u moderno i udobno porodično gnijezdo

Adaptacija stana u poznatoj madridskoj četvrti Justicia, koja odiše istorijom i starinskim štihom, poštovala je ambijent u kojem se enterijer nalazi, kao i vrijeme nastanka zgrade. Zavirite u modernizovanu verziju starog građanskog stana!

Redakcija-

indizajn.rtl.hr

Foto: Lupe Clemente

Trosobni stan u središtu Madrida, staroj istorijskoj četvrti Justicia vlasnici su odlučili temeljno adaptirati prije nego što usele u njega. Za projekt uređenja bio je zadužen studio TGV Interiors  i portugalski arhitekt iz studija Domus Nova Giano Goncalves. Njihova saradnja rezultovala je modernizovanom verzijom stana koji je ipak sačuvao poveznicu sa zgradom i kvartom u kojima se nalazi.

Prilikom uređenja naime maksimalno se nastojala sačuvati istorijska arhitektura, ali i stvoriti moderan enterijer koji odgovara današnjim trendovima u stanovanju te prilagođen savremenom načinu života.

U nastojanju osavremenjivanja prostora arhitekte su potpuno uklonile hodnik iz stana te otvaranje kuhinje prema ostatku dnevne zone i tako povećao prostor te je više prirodne svjetlosti ušlo u hodnik i prostor generalno.

Drvene grede na stropu i drveni stubovi su ostavljeni te čine poveznicu s autentičnim ambijentom, baš kao i mramorni kamin koji je takođe zatečen u stanu.

Na podove je opet stavljen hrastov parket kako bi zaokružio tu cijelu istorijsku priču koja čini savršen kontrast s modernom i minimalističkom bijelom kuhinjom.

 

 

 

Središnje mjesto dnevne zone svakako je boravak, u kojem pažnju plijeni zelena ugaona garnitura te ružičaste stolice presvučeni baršunom. U ostatku stana je privatna zona u kojoj se nalaze dvije spavaće sobe koje su kombinacija modernog i retro dizajna, kutapilo te WC te čine sa socijalnom zonom ugodan i šarmantan enterijer.

 

 

 

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije