LjudiMjestanajnovijeRadoznala Lola

Spirala – je li to najdjelotvornija metoda kontracepcije i kome se preporučuje?

Koje su potencijalne kontraindikacije i kome se preporučuje ugradnja?

Redakcija

Ženski recenziraj

Spirala se još naziva intrauterini uložak (intrauterine device – IUD), a zbog visoke učinkovitosti, malog broja komplikacija i prihvatljive cijene, glasi kao jedna od najboljih izbora kontracepcije. Hormonalna spirala uvedena je kao metoda kontracepcije 80-ih godina, a do danas je postala jedna od najčešće korištenih metoda.

U današnje vrijeme, razlikujemo „klasičnu“, odnosno bakarnu spiralu ( Cu-IUD) te hormonalnu (poznatiju kao Mirena, LNG-IUD).

 

Kako spirala djeluje?

Cu-IUD sprječava trudnoću tako što pomoću bakrenih iona izaziva upalne promjene na sluznici materice, čime se onemogući implantacija. Osim toga, pojačano se luči gusta cervikalna sluz koja je i inače prirodna barijera spermićima. Kod 25 % žena spirala je u stanju uzrokovati anovulaciju ili pak smanjiti ili ukloniti normalnu pokretljivost spermija.

LNG-IUD kontinuirano otpušta hormon koji se naziva levonorgesterel koji djeluje na sluznicu materice te je stanjuje. Kada je sluznica materice tanka, ona nije podobna za implantaciju (prihvatanje oplođenog jajašca). Na ovaj način hormon gotovo pa i ne dospijeva u krv, već pokazuje sav svoj potencijal lokalno. Za posljedicu imamo manje obilne menstruacije koje kraće traju, a nerijetko ih neke korisnice i nemaju. Ova vrsta spirale dobra je opcija kod žena koje imaju nepravilna i dugotrajna krvarenja, miome, adeomioze ili pak zbog nekog razloga zadebljan zid endometrija.

Pouzdanost je ove metode kontracepcije 99,8 %. Dakle, godišnje samo 0,2 % žena ostane u drugome stanju usprkos mireni.

Kada se postavlja spirala?

vrijeme Spirala se najčešće postavlja neposredno nakon menstruacije ili u zadnjim danima menstruacije, međutim u današnje ju je moguće postaviti u bilo kojem dijelu ciklusa.

Postavljanju spirale prethodi ginekološki i ultrazvučni pregled, PAPA test, kao i cervikalni brisovi (u slučajevima kada odabrani ginekolog sumnja na upalu ili je žena pod povećanim rizikom od spolno prenosivih bolesti). Ginekolog uzima opširnu anamnezu te čini fizikalni pregled.

Prilikom postavljanja spirale upotrebljavaju se sterilni instrumenti i rukavice, kao i sterilni uslovi rada. Spirala je najčešće T oblika kako bi što više odgovarala samoj šupljini materice i time osigurala što bezbolnije postavljanje. Spirala se postavlja bez opšte anestezije ili rezova.

U slučajevima suženog cervikalnog kanala, potrebno je kanal širiti te se u takvim slučajevima upotrebljava lokalna anestezija. Prilikom postavljanja spirale moguće je osjetiti laganu bol ili neugodu koju žene opisuju kao jednokratni ubod ose.

Svaka spirala sadrži niti koje ostaju u vaginalnom dijelu materice. Niti služe kako bi se moglo provjeriti postojanje spirale, ali olakšava i njeno uklanjanje. Nakon postupka žena se otpušta kući uz savjet da izbjegava težu fizičku aktivnost tog dana, a u sljedećih sedam dana potrebno je izbjegavati seksualne aktivnosti, kao i dugotrajno kupanje u kadi ili bazenima. Nakon tri do šest sedmica od postavljanja spirale, potrebno je učiniti prvu kontrolu kod ginekologa kako bi se odredio tačan položaj spirale koja bi trebala biti u cavumu materice (materičnoj šupljini).

Ko bi mogao ugraditi spiralu?

Spiralu mogu ugraditi žene koje su rodile i one koje nisu (ali imaju jednu od kontraindikacija za estrogensku terapiju, kao što je migrena, tromboflebitis i sl.), kao  i žene koje doje.

U rijetkim slučajevima ona se može upotrebljavati i kao hitna postsnošajna kontracepcija.

Mirena, hormonalna spirala, upotrebljava se kod žena koje su već rađale, dok nerotkinje najčešće uzimaju Jaydess spiralu. Jaydess spirala manjih je dimenzija te pruža zaštitu u trogodišnjem roku. Spirala omogućava reverzibilnu kontracepciju, nakon uklanjanja ženina plodnost nije ugrožena te ona može ponovno ostati trudna. Prilikom korištenja spirale ne dolazi do nakupljanja tekućine u tijelu ženu, kao ni do porasta apetita što su obično glavne negativne karakteristike korištenja oralne hormonalne kontracepcije. Ovo se ne događa jer je glavno djelovanje spirale lokalno.

 

Ko ne bi mogao ugraditi spiralu?

Kontraindikacija za spiralu akutna je upalna bolest zdjelice (ili period kraći od tri mjeseca od kada je bila upalna bolest zdjelice), trudnoća, karcinom endometrija ili grlića materice, anomalije materice, alergija na bakar.

Koje su nuspojave korištenja spirale?

Kod žena koje upotrebljavaju Cu-IUD najčešće se javlja pojačano menstrualno krvarenje, kao i krvarenje usred ciklusa praćeno bolovima. U takvim se slučajevima mogu konzumirati analgetici. Međutim, u najvećem se broju slučajeva ove neugodne nuspojave smire.

Osim toga, rjeđe su komplikacije korištenja ili postavljanja spirale perforacija materice (puknuće zida materice uslijed pogrešnog postavljanja) i upalna bolest zdjelice. U neželjene događaje u slučajevima kada se upotrebljava spirala  kao kontracepcija, uvrštavamo i trudnoću te je važno napomenuti da  je u ovim slučajevima veća vjerojatnost da će se raditi o vanmateričnoj trudnoći.

Upalna bolest zdjelice pojavljuje se u prvim mjesecima nakon postavljanja i sa sobom nosi smanjenu plodnost, kao i povećani rizik za vanmateričnu trudnoću. Isto tako, spirala ne štiti od spolno prenosivih bolesti.  Zbog svih mogućih rizika, spirala ne bi trebala biti metoda prvog izbora za kontracepciju kod žena koje nisu rodile. Kod nekih žena mogu se javiti glavobolje, akne i osjetljivost dojki.

Hormonalna spirala ne smije biti postavljena u tijelu žene duže od sedam godina, odnosno duže od deset godina kada govorimo o bakrenoj spirali. Često se u ambulantama susrećemo sa ženama koje imaju spiralu duže od 15 godina. U takvim je slučajevima spiralu nemoguće odstraniti ambulantno pa se spirala vadi kirurškim putem uz kiretažu.

 

Kako doći do spirale u Hrvatskoj?

U Republici Hrvatskoj obje se spirale kupuju. Hormonsku spiralu može se dobiti na ljekarski recept u slučajevima kada vaš doktor misli da postoje indikacije i tada trošak ide na Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO). Neke od indikacija za dobijanje hormonalne spirale su sekundarna anemija (ona anemija koja je posljedica dugotrajnih i obilnih menstruacija) i zadebljan endometriji (koji nije posljedica maligne bolesti). U slučajevima kada se za hormonalnu spiralu odluči žena koja nema medicinske indikacije, tada se ona dobiva bez odobrenja HZZO-a.

Jednom postavljen intrauterini uložak ili spirala ne znači da ginekološke kontrole više nisu potrebne. Naprotiv, redovni, preventivni ginekološki pregledu nešto su što niti jedna žena ne bi trebala izbjegavati, a na taj način štiti sopstveno zdravlje.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije