MedicinanajnovijeNaslovna vijestPraktična Lola

Iz ugla doktora: Estetske operacije nisu za svakoga

Nedavno sam, na jednoj od društvenih mreža, objavio kratku priču o majci koja je htjela da naruči svoju petnaestogodišnju kćerku na estetsku operaciju podizanja gornjih kapaka, iako dijete nema nikakve malformacije.

dr Bojan Kozomara

Iako ne volim da pričam o događajima iz ambulante, ovoga puta sam se odlučio na taj potez iz razloga što smatram da zaluđenost ljepotom i mladošću polako prelazi i na one koji su i lijepi, a i mladi.

Ako bismo gledali njihovu istoriju, estetske operacije su razvijane decenijama, pa čak i vijekovima unazad kako bi se pokušali popraviti deformiteti nastali na tijelu kao urođene malformacije, posljedice upala i povreda, ali i namjernog sakaćenja.

Ipak, vremenom, ali i evolucijom nauke, estetika je doživjela svoj procvat, te u isto vrijeme postala najmanje kritična hirurška grana medicine kada je u pitanju odluka o liječenju pacijenata.

Estetika lica zauzima posebno mjesto u ukupnoj estetici. Smatra se da operacije kapaka čine oko 70% svih estetskih opreracija, kao i da su sigurno najpopularniji estetski zahvat na licu.

Podvrgavaju mu se obično osobe starije životne dobi, koje imaju i estetski i funkcionalni problem. Međutim, u novije vrijeme, kada sve više želimo biti neko ko nismo i kada mislimo da će nam novi izgled riješiti sve probleme i nedaće, zahtjeva za ovu vrstu operacija od strane mladih osoba je sve više.

Ovaj problem nije se javio samo kod nas. Mnoge razvijene zemlje pokušavaju već duži niz godina stati u kraj željama mladih ljudi da se podvrgavaju estetskim operacijama.

Šveđani su odmakli najdalje, te je kod njih za svaku estetsku operaciju prethodno potrebno pribaviti pozitivno mišljenje psihologa. Ne čudi i zašto…

Niti ja, niti bilo koji drugi kolega, ne može vas spriječiti da uradite ono što želite. To i nije naš posao. Naš posao je da vam ukažemo na mogućnosti, objasnimo proceduru, rezultate i moguće komplikacije.

Na vama je da odlučite da li ćete se operisati ili ne. Zato se ove procedure i nazivaju elektivnim, jer su zapravo operacije želje, a ne moranja.

Ukoliko se ipak odlučite na estetske operacije kapaka u ranoj mladosti, budite spremni da ćete proceduru ponavljati barem još jednom u životu.

Moj savjet vam je da uživate u ljepoti koju imate i mladosti koju živite, jer će i jedno i drugo proći i nestati i prije nego što mislite.  

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije